Potrivit Arhiepiscopiei Dunării de Jos, Sfântul Ilie, unul dintre cei mai importanţi proroci ai Vechiului Testament, se bucură de o evlavie deosebită între credincioşii gălăţeni, fiind cinstit de aceştia ca un mare făcător de minuni şi aducător de ploaie binecuvântată în vreme de secetă aspră.
Sărbătorit de creştin-ortodocşi pe 20 iulie, Sfântul este ocrotitorul aviatorilor, apicultorilor şi energeticienilor. În tradiţia populară, marchează miezul verii pastorale.
În credinţa bunicilor noştri, Sfântul Ilie provoacă tunete, trăsnete, ploi torenţiale şi incendii, leagă şi dezleagă ploile, loveşte cu grindină.
Numeroase tradiţii şi obiceiuri sunt legate de Sfântul Ilie. Se consideră că plantele culese în această zi, în special busuiocul, au puteri tămăduitoare. Se mai obișnuiește ca, în dimineața acestei zile, femeile să aducă busuioc la biserică pentru a fi sfințit, iar apoi să îl ardă, folosind cenușa obținută în scopuri medicinale. De asemenea, se crede că dacă nu se culeg merele din copaci în această zi, ele vor seca.
Tuturor acelora care poartă numele Sfîntului Ilie le dorim „ploaie” de gânduri bune şi belşug de sănătate!