Sărbătoare. Pe cine ocroteşte Sfântul Ilie

Sărbătoare. Pe cine ocroteşte Sfântul Ilie
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Potrivit Arhiepiscopiei Dunării de Jos, Sfântul Ilie, unul dintre cei mai importanţi proroci ai Vechiului Testament, se bucură de o evlavie deosebită între credincioşii gălăţeni, fiind cinstit de aceştia ca un mare făcător de minuni şi aducător de ploaie binecuvântată în vreme de secetă aspră.

Sărbătorit de creştin-ortodocşi pe 20 iulie, Sfântul este ocrotitorul aviatorilor, apicultorilor şi energeticienilor. În tradiţia populară, marchează miezul verii pastorale.

În credinţa bunicilor noştri, Sfântul Ilie provoacă tunete, trăsnete, ploi torenţiale şi incendii, leagă şi dezleagă ploile, loveşte cu grindină.

Numeroase tradiţii şi obiceiuri sunt legate de Sfântul Ilie. Se consideră că plantele culese în această zi, în special busuiocul, au puteri tămăduitoare. Se mai obișnuiește ca, în dimineața acestei zile, femeile să aducă busuioc la biserică pentru a fi sfințit, iar apoi să îl ardă, folosind cenușa obținută în scopuri medicinale. De asemenea, se crede că dacă nu se culeg merele din copaci în această zi, ele vor seca.

Tuturor acelora care poartă numele Sfîntului Ilie le dorim „ploaie” de gânduri bune şi belşug de sănătate!

Citit 413 ori Ultima modificare Vineri, 18 Iulie 2025 23:18

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro