Decizii de 3,1 milioane de euro ale aleşilor locali/ Calorgal, cu conturile blocate şi infuzie de capital
Foto: Iulia Kelt

Decizii de 3,1 milioane de euro ale aleşilor locali/ Calorgal, cu conturile blocate şi infuzie de capital
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Cu conturile blocate şi datorii la Fisc, SC Calorgal SA va beneficia, prin votul favorabil dat de 13 consilieri locali, de majorarea capitalului social cu 5.400.000 de lei, prin aport în numerar. Aceiaşi 13 au aprobat şi acoperirea pierderilor de 9.024.572 de lei, induse de furnizarea energiei termice în sistem centralizat.

Majorarea capitalului social al SC Calorgal, cu 5.400.000 lei, în vederea „redresării operaţionale, restructurării şi corectării performanţelor financiare prezente”, a fost unul dintre cele mai disputate puncte ale şedinţei ordinare de ieri a Consiliului Local.

Majorarea are la bază „Testul investitorului privat prudent”, o analiză financiară pentru care Primăria i-a plătit firmei bucureştene FDI TOP Consult SRL, în noiembrie 2017, 48.790 de lei cu TVA.

Consilierul local PNL Paul Găvănescu a atras atenţia că studiul cu pricina se bazează pe cifre din 2016, deci este nul faţă de problemele existente acum, în 2018. Consilierul a subliniat că în document apar "subvenţii duble faţă de valoarea încasărilor efective din agent termic", deşi Comisia Europeană interzice subvenţionarea agentului termic după 2020: "Sunt subvenţii enorme care fac parte din acest proiect, care, dacă punem în aplicare normativa europeană, trebuie să dispară. Şi atunci cum mai facem proiecţia privind dezvoltarea Calorgal pe următorii zece ani?”, a întrebat Paul Găvănescu.

Directorul general al Calorgal, Marian Alexandru, a replicat că situaţia societăţii este mult mai gravă decât apare în datele din 2016 din studiu, iar capitalizarea e chiar prea mică pentru a pune în practică studiul respectiv. „Dar reducând cheltuiala efectivă cu forţa de muncă reuşim să aducem această societate la linia de plutire”, a explicat directorul.  Acesta susţine că a preluat compania cu 539 salariaţi, că în prezent sunt 456 angajaţi şi că urmează a fi disponibilizaţi 303.

Consiliera locală PMP Oana Iurescu a dezvăluit că SC Calorgal are conturile blocate şi l-a întrebat direct pe manager: „Banii din infuzia aceasta de capital, de la cetăţenii municipiului Galaţi, or să fie luaţi de ANAF, nu-i aşa?” - „Nu în totalitate! Dar gândiţi-vă că, dacă nu îmi achit datoriile la bugetul local şi bugetul de stat, posibilitatea dezvoltării societăţii prin participarea la licitaţii mi se taie din start”, a replicat directorul, recunoscând că mare parte din banii datoraţi sunt şi pe salarii.

Votul

În cele din urmă, majorarea capitalului a fost aprobată cu 13 voturi favorabile din partea PSD, UNPR şi ALDE. Au fost "împotrivă" opt consilieri locali PNL, PMP şi independenta Simona Vreme. Acelaşi număr de voturi 13 "pentru", opt "contra" s-au înregistrat şi la proiectul de hotărâre privind acoperirea pierderilor de 9.024.572 de lei, induse de prestarea serviciilor publice de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice pentru populaţie în sistem centralizat din municipiul Galaţi, pentru perioada ianuarie 2017- martie 2018. În total, deciziile aleşilor locali însumează 14.424.572 de lei, adică peste 3,1 milioane de euro.

Întrebat de unde va lua suma de 5.400.000 de lei pentru a majora capitalul social al Calorgal, în condiţiile în care s-a aprobat şi o pierdere de 9.024.572 de lei, primarul Galaţiului a răspuns că „din veniturile ce urmează a fi realizate de către Primăria municipiului Galaţi printr-o mai bună colectare a taxelor şi impozitelor”. Şi a adăugat că banii vor trebui viraţi "cât de curând pentru a putea debloca situaţia în care se află această societate şi tocmai pentru a mai putea avea un viitor în această iarnă”.

Citit 5360 ori Ultima modificare Vineri, 27 Iulie 2018 17:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.