Decizii de 3,1 milioane de euro ale aleşilor locali/ Calorgal, cu conturile blocate şi infuzie de capital
Foto: Iulia Kelt

Decizii de 3,1 milioane de euro ale aleşilor locali/ Calorgal, cu conturile blocate şi infuzie de capital
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Cu conturile blocate şi datorii la Fisc, SC Calorgal SA va beneficia, prin votul favorabil dat de 13 consilieri locali, de majorarea capitalului social cu 5.400.000 de lei, prin aport în numerar. Aceiaşi 13 au aprobat şi acoperirea pierderilor de 9.024.572 de lei, induse de furnizarea energiei termice în sistem centralizat.

Majorarea capitalului social al SC Calorgal, cu 5.400.000 lei, în vederea „redresării operaţionale, restructurării şi corectării performanţelor financiare prezente”, a fost unul dintre cele mai disputate puncte ale şedinţei ordinare de ieri a Consiliului Local.

Majorarea are la bază „Testul investitorului privat prudent”, o analiză financiară pentru care Primăria i-a plătit firmei bucureştene FDI TOP Consult SRL, în noiembrie 2017, 48.790 de lei cu TVA.

Consilierul local PNL Paul Găvănescu a atras atenţia că studiul cu pricina se bazează pe cifre din 2016, deci este nul faţă de problemele existente acum, în 2018. Consilierul a subliniat că în document apar "subvenţii duble faţă de valoarea încasărilor efective din agent termic", deşi Comisia Europeană interzice subvenţionarea agentului termic după 2020: "Sunt subvenţii enorme care fac parte din acest proiect, care, dacă punem în aplicare normativa europeană, trebuie să dispară. Şi atunci cum mai facem proiecţia privind dezvoltarea Calorgal pe următorii zece ani?”, a întrebat Paul Găvănescu.

Directorul general al Calorgal, Marian Alexandru, a replicat că situaţia societăţii este mult mai gravă decât apare în datele din 2016 din studiu, iar capitalizarea e chiar prea mică pentru a pune în practică studiul respectiv. „Dar reducând cheltuiala efectivă cu forţa de muncă reuşim să aducem această societate la linia de plutire”, a explicat directorul.  Acesta susţine că a preluat compania cu 539 salariaţi, că în prezent sunt 456 angajaţi şi că urmează a fi disponibilizaţi 303.

Consiliera locală PMP Oana Iurescu a dezvăluit că SC Calorgal are conturile blocate şi l-a întrebat direct pe manager: „Banii din infuzia aceasta de capital, de la cetăţenii municipiului Galaţi, or să fie luaţi de ANAF, nu-i aşa?” - „Nu în totalitate! Dar gândiţi-vă că, dacă nu îmi achit datoriile la bugetul local şi bugetul de stat, posibilitatea dezvoltării societăţii prin participarea la licitaţii mi se taie din start”, a replicat directorul, recunoscând că mare parte din banii datoraţi sunt şi pe salarii.

Votul

În cele din urmă, majorarea capitalului a fost aprobată cu 13 voturi favorabile din partea PSD, UNPR şi ALDE. Au fost "împotrivă" opt consilieri locali PNL, PMP şi independenta Simona Vreme. Acelaşi număr de voturi 13 "pentru", opt "contra" s-au înregistrat şi la proiectul de hotărâre privind acoperirea pierderilor de 9.024.572 de lei, induse de prestarea serviciilor publice de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice pentru populaţie în sistem centralizat din municipiul Galaţi, pentru perioada ianuarie 2017- martie 2018. În total, deciziile aleşilor locali însumează 14.424.572 de lei, adică peste 3,1 milioane de euro.

Întrebat de unde va lua suma de 5.400.000 de lei pentru a majora capitalul social al Calorgal, în condiţiile în care s-a aprobat şi o pierdere de 9.024.572 de lei, primarul Galaţiului a răspuns că „din veniturile ce urmează a fi realizate de către Primăria municipiului Galaţi printr-o mai bună colectare a taxelor şi impozitelor”. Şi a adăugat că banii vor trebui viraţi "cât de curând pentru a putea debloca situaţia în care se află această societate şi tocmai pentru a mai putea avea un viitor în această iarnă”.

Citit 4974 ori Ultima modificare Vineri, 27 Iulie 2018 17:39

7 comentarii

 • postat de Pachela
  Vineri, 27 Iulie 2018 11:29
  81.196.55.***
  Vor urma majorari de impozite locale, notificari scrise si telefoane de la "recuperatorii funcționari "ai Primariei, care nu vor ierta datoriile de 100 de lei de la chiria de garaje , dar vor fi "sfatuiti" sa nu deranjeze marii restantiei cotizanti unde trebuie.
  2
  13
  Raportează
 • postat de Georgeta
  Vineri, 27 Iulie 2018 09:47
  79.114.160.***
  E BINE ASA??????????? CE PARERE AVETI GALETENI???????????????????Întrebat de unde va lua suma de 5.400.000 de lei pentru a majora capitalul social al Calorgal, în condiţiile în care s-a aprobat şi o pierdere de 9.024.572 de lei, primarul Galaţiului a răspuns că „din veniturile ce urmează a fi realizate de către Primăria municipiului Galaţi printr-o mai bună colectare a taxelor şi impozitelor”. Şi a adăugat că banii vor trebui viraţi "cât de curând pentru a putea debloca situaţia în care se află această societate şi tocmai pentru a mai putea avea un viitor în această iarnă”.
  4
  12
  Raportează
 • postat de Akbar
  Vineri, 27 Iulie 2018 09:17
  188.24.195.***
  Ce-ar fi ca cei 9.024.572 de lei sa-i aduca de acasa scumpii nostrii consilieri locali, Primarul si managerii acestor institutii ca sa nu mai acoperim an de an, cu banii proveniti din taxe si impozite, dezmatul financiar generat de incompetenta lipitorilor de afise numiti politic in managementul acestor societati !
  Ce-ar fi sa-i intrebam si pe "specialistii" din Consiliile de Administratie de ce nu au reactionat la derapajele financiare a societatilor pe care le pastoresc !
  Ce-ari fi, Primarule, sa ne mai intrebi din cand in cand, daca suntem de acord ca taxele noastre sa nu se implice in dezvoltarea Galatiului ci in sustinerea permanenta a unor servicii locale, adevarate pepiniere de partid, falimentate tocmai de clasa politica, prin numiri de la sediul de partid !
  Ce-ar fi daca managementul acestor servicii locale ar fi trecut in zona privata, pe baza de contract, cu sarcini si responsabilitati de ambele parti, fara ingerinte din zona politicului, fara habarnisti din majoritate sau opozitie, fara aranjamente intre partide, ci doar pe baza de competente si experienta !
  Ce-ar fi ca in mentalul celor ce gestioneaza destinele acestui oras sa primeze faptul ca sunt galateni si nu membrii de partid...
  3
  16
  Raportează
 • postat de HAHAHA
  Vineri, 27 Iulie 2018 08:14
  194.105.20.***
  Deci se vede clar - PSD+ALDE+UNPR vor sa continue JAFUL cu marca APATERM(calorgal) - Se va lua de la cei multi si se va da la cativa ! CURAT MURDAR, coane !!!!!
  3
  12
  Raportează
 • postat de adiilie
  Vineri, 27 Iulie 2018 07:50
  5.13.156.***
  in loc sa asfaltati strazi ramase de pe vremea lui cuza pietruite ,imbuibati clientela
  3
  12
  Raportează
 • postat de Ceahlaul
  Joi, 26 Iulie 2018 21:55
  62.176.116.***
  Sa vina banii, sa vina banii, sa vina banii la baeti!!!
  In Galati nu DNA ul si Curtea de Conturi trebuie sa vina. Trebuie dat cu verde de paris ca sa dispara toti parazitii.
  Eu ma gandesc serios sa-mi declar domiciiul fiscal in alt oras ca m-am saturrat sa cotizez ca prostu si banii sa se duca pe apa sambetei!
  11
  35
  Raportează
 • postat de x
  Joi, 26 Iulie 2018 20:52
  78.96.82.***
  Apaterm: Taiere de frunza la caini.
  Calorgal: Frectie Diana la picior de lemn.
  PS. Pacat ca DNA ori Curtea de Conturi n-au vazut nimic suspect la irosirea banului public pe Apa Sambetei.
  11
  51
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.