Criză de medici la Spitalul Judeţean din Galați. Paradox: Şase candidaţi pe 17 posturi

Criză de medici la Spitalul Judeţean din Galați. Paradox: Şase candidaţi pe 17 posturi
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Deficit mare de personal la Spitalul Judeţean de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei" din Galaţi.  Peste 80.000 de oameni trec, anual, prin Unitatea de Primiri Urgenţe, deşi doar un sfert dintre aceşti pacienţi au o urgenţă reală. Posturile scoase la concurs par să nu fie atractive pentru absolvenţii facultăţilor de Medicină, astfel că unitatea medicală are un deficit de 40 la sută la capitolul medici. Nici la asistenţi, infirmieri sau îngrijitori nu este o situaţie mai roz.

Acestea sunt doar o parte dintre problemele prezentate, în cadrul unei conferinţe de presă,  de conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei" Galaţi. De departe, problema cea mai importantă este aceea a deficitului de personal, care se reflectă în suprasolicitarea celor ce lucrează în unitatea medicală în care sunt trataţi pacienţi din mai multe judeţe. "Prin secţia de Urgenţă trec, anual, 88.000 de pacienţi, din care 39.000 sunt şi internaţi. Asta înseamnă că, lunar, aproximativ 8.000 de pacienţi sunt văzuţi la UPU, dintre care 2.500 sunt urgenţe majore. Mai mult, 1.090 de pacienţi, din cei 8.000, sunt neasiguraţi. Toţi pacienţii sunt văzuţi de cadrele medicale din UPU, care sunt suprasolicitate. Avem deficit de personal pe secţiile de nefrologie, neonatologie, neurochirurgie şi neurologie, în total fiind vorba despre un deficit de 155 de medici", ne-a declarat Alina Dobrea, managerul Spitalului Judeţean Galaţi.

În ciuda faptului că deficitul de personal este foarte mare, cei care ar putea ocupa posturile libere nu prea sunt de găsit. Cel puţin asta se poate înţelege din faptul că doar şase persoane s-au înscris la cel mai recent concurs organizat la spitalul gălăţean.

"Pe 29 iunie am scos la concurs 17 posturi pentru medici, dar s-au prezentat doar şase persoane, doi dintre ei fiind pentru secţia de diabet. La medici, gradul de ocupare este de 63 la sută, la asistenţi de 84 la sută, la infirmiere - 60 la sută, la îngrijitoare - 30 la sută, la ambulanţieri şi personal de deservire - 20 la sută, iar la muncitori - de 60 la sută. La medici avem deficit pe secţiile de neurologie, neurochirurgie, chirurgie, neonatologie, diabet. Deficitul este de 1.232 de posturi, din care 155 sunt pentru medici. Totalul de angajaţi este de 2.042, dintre care 266 sunt medici. Cele şase persoane înscrise la concurs urmează să susţină, până pe 22 septembrie, examenul şi vom vedea câţi îl vor şi lua", a completat Alina Dobrea.

Citit 10612 ori Ultima modificare Miercuri, 08 August 2018 00:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.