Două zile de REFERENDUM pentru redefinirea familiei. Care este întrebarea la care vor trebui să răspundă românii

Două zile de REFERENDUM pentru redefinirea familiei. Care este întrebarea la care vor trebui să răspundă românii
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Referendumul pentru modificarea Constituției în sensul redefinirii familiei ca fiind uniunea dintre un bărbat și o femeie se va desfășura în zilele de 6 și 7 octombrie, a decis Executivul. Ordonanţa de Urgenţă a fost adoptată, marţi seară, 18 septembrie 2018, în şedinţă extraordinară de Guvern.

Întrebarea la care vor răspunde alegătorii cu "da" sau "nu" este "Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?".

"Referendumul pentru revizuirea Constituţiei în forma adoptată de Parlament va avea loc pe 6 şi 7 octombrie, între orele 7,00 şi 21,00, pentru a asigura o consultare cât mai largă a cetăţenilor cu drept de vot", a declarat, marți, la finalul ședinței, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu.

"Având în vedere timpul scurt rămas până la votare, actele normative adoptate stabilesc dimensiunile buletinului de vot şi ale textului acesteia de o manieră identică cu aceea utilizată la referendumurile anterioare. Imprimarea buletinelor de vot se va face de către Monitorul Oficial, ştampilele cu textul "votat" vor fi realizate de Monetăria Statului, iar confecţionarea timbrelor autocolante vor fi realizate de către Imprimeria Naţională", a mai precizat reprezentantul Executivului.

Potrivit Guvernului, românii aflaţi în străinătate vor putea vota la secţiile de pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele consulare, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) având posibilitatea să amenajeze secţii de votare în plus cu acordul autorităţilor din ţările respective. "Ministerul Afacerilor Interne va dispune măsuri pentru păstrarea ordinii, administraţiile centrale şi locale vor lua măsuri pentru a pune la dispoziţia primarilor spaţii pentru amenajarea secţiilor de votare şi personal, MAI cu sprijinul Autorităţii Locale Permanente va organiza instruirea prefecţilor şi subperfecţilor pentru organizarea referendumului", a mai spus Barbu.

Întrebat dacă întrebarea stabilită de Guvern pentru referendum ar putea fi neclară pentru unii cetăţeni, mai ales cei din mediul rural, care nu beneficiază neapărat de acces la TV sau la internet, purtătorul de cuvânt al Guvernului a refuzat să comenteze, spunând că se bazează pe ajutorul presei pentru informarea corectă a cetăţenilor, relatează Digi 24.

"Referendumul nu este unul împotriva minorităţilor sexuale, aşa cum speculează unii, ci este efectul unui demers cetăţenesc. În locul apelurilor pentru boicotarea referendumului, ar fi mai onest dacă partidele şi-ar asuma o poziţie clară", a spus premierul Viorica Dăncilă.

Curtea Constituţională a României (CCR) a stabilit, luni, că legea de revizuire a Constituţiei adoptată săptămâna trecută de Senat, în calitate de for decizional, şi care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie respectă dispoziţiile constituţionale referitoare la revizuire. Decizia CCR va fi publicată în Monitorul Oficial, împreună cu Legea de revizuire a Constituţiei.

Costul total al organizării referendumului se ridică la 163,712 milioane de lei.

Citit 7604 ori Ultima modificare Marți, 25 Septembrie 2018 12:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.