Evaluaţi acest articol
(19 voturi)
11 comentarii

Referendumul pentru modificarea Constituției în sensul redefinirii familiei ca fiind uniunea dintre un bărbat și o femeie se va desfășura în zilele de 6 și 7 octombrie, a decis Executivul. Ordonanţa de Urgenţă a fost adoptată, marţi seară, 18 septembrie 2018, în şedinţă extraordinară de Guvern.

Întrebarea la care vor răspunde alegătorii cu "da" sau "nu" este "Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?".

"Referendumul pentru revizuirea Constituţiei în forma adoptată de Parlament va avea loc pe 6 şi 7 octombrie, între orele 7,00 şi 21,00, pentru a asigura o consultare cât mai largă a cetăţenilor cu drept de vot", a declarat, marți, la finalul ședinței, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu.

"Având în vedere timpul scurt rămas până la votare, actele normative adoptate stabilesc dimensiunile buletinului de vot şi ale textului acesteia de o manieră identică cu aceea utilizată la referendumurile anterioare. Imprimarea buletinelor de vot se va face de către Monitorul Oficial, ştampilele cu textul "votat" vor fi realizate de Monetăria Statului, iar confecţionarea timbrelor autocolante vor fi realizate de către Imprimeria Naţională", a mai precizat reprezentantul Executivului.

Potrivit Guvernului, românii aflaţi în străinătate vor putea vota la secţiile de pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele consulare, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) având posibilitatea să amenajeze secţii de votare în plus cu acordul autorităţilor din ţările respective. "Ministerul Afacerilor Interne va dispune măsuri pentru păstrarea ordinii, administraţiile centrale şi locale vor lua măsuri pentru a pune la dispoziţia primarilor spaţii pentru amenajarea secţiilor de votare şi personal, MAI cu sprijinul Autorităţii Locale Permanente va organiza instruirea prefecţilor şi subperfecţilor pentru organizarea referendumului", a mai spus Barbu.

Întrebat dacă întrebarea stabilită de Guvern pentru referendum ar putea fi neclară pentru unii cetăţeni, mai ales cei din mediul rural, care nu beneficiază neapărat de acces la TV sau la internet, purtătorul de cuvânt al Guvernului a refuzat să comenteze, spunând că se bazează pe ajutorul presei pentru informarea corectă a cetăţenilor, relatează Digi 24.

"Referendumul nu este unul împotriva minorităţilor sexuale, aşa cum speculează unii, ci este efectul unui demers cetăţenesc. În locul apelurilor pentru boicotarea referendumului, ar fi mai onest dacă partidele şi-ar asuma o poziţie clară", a spus premierul Viorica Dăncilă.

Curtea Constituţională a României (CCR) a stabilit, luni, că legea de revizuire a Constituţiei adoptată săptămâna trecută de Senat, în calitate de for decizional, şi care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie respectă dispoziţiile constituţionale referitoare la revizuire. Decizia CCR va fi publicată în Monitorul Oficial, împreună cu Legea de revizuire a Constituţiei.

Costul total al organizării referendumului se ridică la 163,712 milioane de lei.

Citit 7120 ori Ultima modificare Marți, 25 Septembrie 2018 12:02

11 comentarii

 • postat de v.t. Joi, 20 Septembrie 2018 18:10 89.137.137.*** Link la comentariu
  12
  7

  Eu voi vota normalitatea si firescul si nu ce vor occidentalii. Tara asta e o tara sfanta..e tara lui Decebal...Vlad Tepes..Mircea cel Batran..Mihai Viteazul..Stefan cel Mare..Mihai Eminescu...

  Raportează
 • postat de Akbar Joi, 20 Septembrie 2018 16:32 188.24.227.*** Link la comentariu
  5
  9

  Cristi, lucrurile vor ramane asa pentru ca am fost, suntem si vom fi o natie cu capul pe umeri.
  Codul Civil sau alte legi nu vor fi niciodata modificate in directia de care tu te temi.
  Cu sau fara acest referendum, cine are anumite inclinatii tot asa va ramane. Si va trai, printre noi, ca si pana acum.
  Aici n-au treaba inaintasii si nici copii nostri. Poate unii dintre ai nostri copii vor fi prieteni, colegi de servici sau vecini cu cei pe care astazi ne repezim sa-i infieram si de care ne temem mai mult decat de pesta porcina. Suntem o tara saraca, cu mari si multe nevoi, avem scoli cu toalete in curte, copii in mediul rural care strabat zilnic kilometri pe jos pentru o scoala, spitale prin care colcaie virusi sau microbi, infrastructura rutiera si feroviara e demna de evul mediu, aproape jumatate din tinerii nostri sunt analfabeti functional si cate si mai cate.
  Nu crezi ca atata banet si-ar gasi mai bine locul in alta parte ? Nu ne ataca nimeni, nu ne invadeaza nimeni, iar copii ai nostri vor ramane. Pentru totdeauna, iar cine atenteaza la ei isi va blestema ziua in care s-a nascut.
  Esti respectat ca neam daca ai grija de toti ai tai, indiferent cum sunt, sanatosi, bolnavi, betegiti sau cu alte orientari sexuale.

  Raportează
 • postat de Cristi Joi, 20 Septembrie 2018 13:58 82.137.9.*** Link la comentariu
  10
  11

  Acest referendum NU este împotriva cuiva sau împotriva unei minorități.
  Acest referendum este PENTRU protejarea unui aspect de normalitate care emană din ființa neamului nostru.
  NU ne interesează ce fac alții în patul lor, însă mergem la vot pentru ca lucrurile să rămână așa.
  NU se vor interzice drepturile altor minorități, ci se vor proteja drepturile unei normalității. Fără această protecție constituțională, cuvinte precum tata sau mama vor dispărea din actele oficiale, prin grija politicului corect. Vezi exemplul Franței, a Germaniei etc.
  NU este suficientă legea (poate oricând să fie modificată cu majoritate parlamentară, prin O.U.G.), este nevoie de Constituție, care se modifică DOAR prin referendum (adică, prin voința poporului).
  NU banii pentru referendum sunt o problemă, pentru că fiecare participant l-a plătit deja de sute de ori din taxele sale.
  "NU mă duc la vot" este echivalent cu "sunt împotriva căsătoriei dintre un bărbat și o femeie".
  Lipsa de cvorum de la acest referendum înseamnă pe de o parte invalidarea lui, însă pe de altă parte înseamnă câștig de cauză pentru adversarii lui.
  Acest aspect atrage după sine o agresivitate prin propagandă îndreptată împotriva copiilor și a părinților. Vezi proiectul de reeducare a părinților (70 de MILIOANE de euro), precum și introducerea unei reeducării în școli spiritul lgbt, la adăpostul unor cursuri de educație sexuală etc.
  NU voi accepta, niciodată, nicio formă de prigoană împotriva lgbt. Validarea referendumului NU înseamnă prigoană împotriva minorităților. Sunt liberi să facă ce vor, atâta timp cât nu vor să strice ce avem.
  NU disprețuiesc valorile Europei, însă mă lupt împotriva nivelării conștiințelor și pentru ca să fim respectați ca neam.
  DA, voi merge la referendum și voi vota.
  Pentru înaintașii noștri care ne-au plătit cu sângele lor libertatea, pentru neamul nostru românesc, pentru copilașii noștri, voi merge și voi vota.

  Raportează
 • postat de Costi Joi, 20 Septembrie 2018 13:05 95.77.96.*** Link la comentariu
  6
  11

  Nu vad logica pentru scoaterea in afara legii a familiilor monoparentale. Cu este vinovata o femeie cu copii daca a parasit-o barbatul? Ea nu va mai putea beneficia de avantajele pe care le vor avea familiile normale.

  In al doilea rand, este ilegala modificarea constitutiei fara a tine cont de referendumul lui Basescu. Deci, familia traditionala este obligatoriu sa vina la pachet cu parlament de maxim 300 de parlamentari.

  In ultimul rand, am vazut ca a inceput deja propaganda in scoli. Nu e de ajuns ca trebuie sa ne pazim copii de etobotanice, dar acum trebuie sa-i luam de guler si pe preotii care fac in scoala primara doctrina anti-gay.

  Raportează
 • postat de codo Joi, 20 Septembrie 2018 10:52 80.246.106.*** Link la comentariu
  11
  15

  Bataie de joc pe bani publici. BOR si habotnicii ei mai baga mana in banul public de ordinul a 160 de milioane. Banii curg pentru catedrala, bani si pentru fantezii juridice. Bor isi permite orice. Acum isi arata muschii ca sa stie oricine mai vrea sa castige alegeri in tara asta cu cine trebuie sa se pună bine. Ca Bor e in tot si in toate. De aici nevoia stringenta de a tine referendumul de la 7 la 21, doua zile si ... o noapte.

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Joi, 20 Septembrie 2018 10:10 188.24.235.*** Link la comentariu
  11
  18

  Sa vada cata prostime va avea ca masa de vot! Cine nu vine la vot, sigur nu var vota cu partidul ruginit si coialitia alde!
  Sa stai pe genunche sa meditezi in timp ce preotul satului sfinteste o teava... si limba romana moare in chinuri ajung la vorba raposatului Domn Pruteanu:
  Singurii homosexuali ce-ar trebui legiferati pentru casatorie ar fi cei din parlament, in asa fel am asigura neperpearea speciei lor! Am incheiat citatul.

  Raportează
 • postat de julien Joi, 20 Septembrie 2018 09:50 188.24.194.*** Link la comentariu
  9
  16

  a mai fost un referendum,cu a carui rezultatpolticienii s-au sters la cur,asa ca ar fi bine sa nu va prezentati la niciun astfel de mascarada.

  Raportează
 • postat de atamanu Miercuri, 19 Septembrie 2018 18:17 5.13.208.*** Link la comentariu
  13
  45

  Si care este logica conform careia sunt nevoie de doua zile de vot ??? Trebuiesc iarasi dezgropati mortii si manarite listele "noaptea ca hotii" ??? Bataie de joc PSD-ista pe bani publici "sifonati" in vant....Alearga Forest, fugi copile, du-te in " Ruanda, Burundi...oriundi " (vorba celor de la Fara Zahar) numai sa scapi de tara asta, leaganul infractorilor si idiotilor pusi in functii de stat...

  Raportează
 • postat de sitizan Miercuri, 19 Septembrie 2018 17:54 188.24.192.*** Link la comentariu
  11
  26

  si CARE este forma legii??? oare cei care au semnat propunerea stiu ce au declansat ? :))

  Raportează
 • postat de observator Miercuri, 19 Septembrie 2018 17:00 5.13.178.*** Link la comentariu
  11
  28

  O întrebare retorică,cum pot fi de acord cu acestă întrebare atâta timp cât f mulți români nici nu cunosc și nici nu-i interesează legea de revizuire a Constituției privind redefinirea familiei, lege deja stipulată în Constituție la atr.48 aliniat 1. Cei mai interesați de acestă lege sunt cultele bisericești care au cerut și sprijinit politicul prin strângere de semnături în acest scop.
  Românii și România doresc deopotrivă o democrație bazată pe litera și spiritul legilor dar tot odată și respectarea legilor și directivelor Europene la care am aderat în 2007, ca atare cheltuielile pe acest referendum sunt exorbitante și fără rost,cu acești bani s-ar fi putut face multe alte lucruri de folos cetățenilor acestei țări ,în domeniul sănătății,al educației cât și în alte domenii de interes public.Ca atare nu există consens în clasa politică ptr. acest referendum iar durata de participare la vot este supra estimată.drept ptr. care boicotarea acestui demers pur politic al partidelor de coaliție psd-alde-udmr este prioritară.

  Raportează
 • postat de Akbar Miercuri, 19 Septembrie 2018 16:48 188.24.193.*** Link la comentariu
  12
  50

  Art. 266 Cod Civil: "Logodna se poate incheia doar intre barbat si femeie."
  Art. 271 Cod Civil: "Casatoria se incheie intre barbat si femeie prin consimtamantul personal si liber al acestora."
  Codul Civil este in vigoare. In momentul de fata, casatoria intre doua persoane de acelasi sex este interzisa in Romania.
  De ce-l intereseaza pe Ion din Cocosatii de Padure, ca la Cluj, Cristi il place pe Andrei ?
  Dar ca Dana e snopita in bataie zilnic de sotul ei legal, stie Ion ?
  Dar ca Marius adoarme in fiecare seara flamand, din cauza parintilor lui alcoolici, stie Ion ?
  Dar ca in loc sa ne intereseze ce fac altii in dormitor, am invata sa folosim mai des sapunul, pasta de dinti si hartie igienica.
  Ion nu stie nimic, insa va vota "Da" pentru ca asa a auzit el prin sat ca e bine, altfel hoarde de homosexuali vor invada vatra satului.
  Se va informa Ion ce prevede revizuirea legii ? Nu. Ca nu-i spune nimeni.
  35 milioane de euro aruncati la garla de o tara membru cu drepturi depline in UE si NATO. An 2018. Secolul 21.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.