România pe hârtie în 100 de chipuri. Ștearsa amintire a unui poet național
Foto: Iulia Kelt

România pe hârtie în 100 de chipuri. Ștearsa amintire a unui poet național
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Cum ar fi să avem în Galați casa unui poet național? Am face din ea un adevărat loc de pelerinaj, ca la Ipotești, sau ne-am mulțumi să-i punem o plăcuță de marmură, cu literele estompate de vreme, și-atât?

Din păcate pentru noi, varianta a doua este cea adoptată de gălățeni. Câteva cuvinte, greu lizibile, amintesc în bulgară și română că în casa de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 33 a locuit, între 1871 și 1872, revoluționarul și poetul național bulgar Hristo Botev (1848-1876).

Din acest motiv, "fosta şcoală bulgară", aflată în proprietatea Bisericii "Sf. Mc. Pantelimon", a ajuns pe lista monumentelor istorice. "Când am venit aici, n-am găsit nimic despre prezenţa poetului - ne-a asigurat preotul Gheorghe Dumitru, parohul bisericii. De altfel, nici bulgari nu mai sunt în parohie - nici măcar unul, de leac!", consemna jurnalistul Victor Cilincă, în "Viața liberă", în urmă cu patru ani.

În imagine, lângă casa lui Hrito Botev stă eleva Colegiului Național "Vasile Alecsandri" Cristina Petcu, de 14 ori campioană națională, de trei ori campioană balcanică, de șapte ori campioană europeană și triplă campioană mondială la karate! Învață la clasa de matematică-informatică, dar iubește și disciplinele umaniste, fiind olimpică la istorie și religie.

În mână, Cristina are un volum din "1001 și una de nopți", ediție română tipărită cu caractere chirilice în prima jumătate a secolului al XIX-lea. Casa lui Botev face parte din ansamblul urban "str. Nicolae Bălcescu", ce include pe partea stângă numerele de la 19 la 61, iar pe cea dreaptă, de la intersecția cu str. Eroilor până la cea cu str. Gării.

100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă". Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

Citit 2899 ori Ultima modificare Vineri, 12 Octombrie 2018 12:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.