Trei elevi gălăţeni, vicecampioni mondiali la Olimpiada de Robotică

Trei elevi gălăţeni, vicecampioni mondiali la Olimpiada de Robotică
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Echipa Microbots INC formată din doi elevi de la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri" şi unul de la Liceul Teoretic "Mircea Eliade" a câştigat medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Robotică, desfăşurată în Thailanda.

Juniorii care au reprezentat România - David Călugăru (clasa a VII-a la CNVA), David Mihai (clasa a VIII-a la CNVA) şi Ştefan Stoian (casa a VIII-a la "Mircea Eliade") - este coordonată de profesoarele Colegiului Naţional "Vasile Alecsandri" de la clubul de robotică Byte Force, Mirela Voinea şi Liliana Dău, şi de Clubul de Robotică Educaţională "Sophia Science", Marinela Buruiană şi Robert Irimia - responsabili activităţi non-formale.

Cum tema din acest an este "Food Matters", cei trei elevi au creat un sistem robotizat de creştere a microgreens, nişte plante mici care, imediat după stadiul de germinare, dezvoltă primele lor frunze adevărate. "Astăzi, se utilizează resursele planetei până la nivelul în care acestea nu se mai pot regenera, pentru a recupera decalajul. Omul a pierdut deja controlul asupra modului în care hrana sa este produsă, transportată şi comercializată, distrugând în acelaşi timp mediul înconjurător. Suntem atât de ocupaţi, încât mâncăm de foarte multe ori de la fastfood, lucru ce ne afectează iremediabil sănătatea. Aşa că, pentru cei cărora li se pare la îndemână să ia masa de la un automat, vă invităm să-l încercaţi pe cel creat de echipa câştigătoare a juniorilor", ne-a lămurit de ce elevii au ales să realizeze o astfel de mini-fermă Marinela Buruiană, unul dintre coordonatorii proiectului, care a şi însoţit echipa în Thailanda.

"Sistemul nostru este de fapt o fermă, o fermă verticală automată, care creşte plante pentru salată şi nu numai. Aceasta poate fi montată oriunde: în supermarket, acolo unde înveţi sau lucrezi, chiar şi în blocul în care locuieşti. Robotul pregăteşte patul de germinare, însămânţează, udă seminţele şi urcă cutiile astfel pregătite în turnul vertical de creştere, pentru a economisi spaţiul. La trei zile după ce seminţele au fost udate, sistemul autonom furnizează printr-un sistem de leduri lumina atât de necesară pentru fotosinteză. După încă trei zile, microgreens pot fi vândute. Tot robotul face acest lucru prin programarea de management al stocurilor. Plantele pot fi utilizate de consumatori pentru hrana zilnică. Dacă acestea nu sunt vândute, robotul mută tăvile cu microgreens în spaţiul de depozitare, acolo unde dă drumul la un sistem de răcire şi organizează promoţii pentru încă şapte zile", ne-a povestit unul dintre membrii echipei, David Călugăru.

"Apeşi un buton şi primeşti o cutie cu microplante pentru salate, care conţin chiar şi de 40 de ori mai multe vitamine comparativ cu o plantă adultă. Robotul nostru însămânţează, udă seminţele, mută cutiile într-un turn de creştere vertical (în vederea eficientizării spaţiului) şi iluminat, pentru a ajuta fotosinteza. După 3-4 zile, seminţele germinează, apar primele frunze adevărate, iar plantele pot fi vândute", a explicat Mihai David. "Am programat un sistem de management de stoc, aşa că ştim exact unde şi în ce etapă de producţie este fiecare cutie, câte am vândut şi ce am încasat", a spus şi Ştefan Stoian.

Arcelor Mittal, Siemens, Fundaţia "Andreiana Juventus", Fresh Microgreens, Medicotest, Agatur, Simaco Ercom, Exe Group, Amc Daneco, Asociaţia pentru dezvoltare durabilă Prut-Dunăre Galaţi sunt cei care i-au ajutat pe cei trei copii gălăţeni să devină vicecampioni mondiali la Robotică.

Citit 6800 ori Ultima modificare Marți, 20 Noiembrie 2018 13:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.