SCANDALUL diplomelor contrafăcute ajunge şi la noi. Gălăţeancă acuzată că s-a vrut MEDIC cu ACTE FALSE

SCANDALUL diplomelor contrafăcute ajunge şi la noi. Gălăţeancă acuzată că s-a vrut MEDIC cu ACTE FALSE
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

O gălăţeancă în vârstă de 33 de ani este în atenţia poliţiei după ce la Secţia 2 a ajuns o plângere prin care aceasta este acuzată că a încercat să îşi legalizeze documente false, care să îi dea dreptul de a profesa ca medic. Pe o reţea de socializare, tânăra pretinde că este "doctor" la unul dintre cele mai prestigioase spitale din Marea Britanie.

O tânără din Galaţi a ajuns în atenţia autorităţilor în luna septembrie a anului trecut, când pe masa poliţiştilor de la Secţia 2 a ajuns o plângere formulată de reprezentantul unui birou de traduceri legalizate, prin care acesta atrăgea atenţia că primise de la respectiva persoană o serie de documente, aparent emise de instituţii de îmvăţământ superior din România, precum şi de organizaţii profesionale, care îi acordau statutul de medic. Ceea ce a ridicat în primul rând suspiciuni a fost diploma de licenţă care purta antetul şi datele Universităţii de Medicină şi Farmacie Bucureşti şi care îi acorda, teoretic, persoanei care solicitase traducerea şi legalizarea, statutul de medic. Alături de aceasta, printre alte hârtii, se afla şi o adeverinţă eliberată, chipurile, de Colegul Medicilor din Galaţi, care îi dădea tinerei drept de liberă practică.

Poliţiştii au deschis o anchetă pentru a stabili, oficial, veridicitatea documentelor. "În urma sesizării, poliţiştii au întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale, dosar în care a fost dispusă începerea urmăririi penale "in rem", în care se efectuează cercetări sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi", a precizat cms-şef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.

Mai mult, tânăra vizată de acuzaţii nu are, se pare, pregătire medicală, cel puţin nu ca urmare a absolvirii vreunei instituţii de profil din judeţul Galaţi. Situaţia ne-a fost confirmată de Daniela Artimof, preşedintele Ordinului Asistenţior Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România. "Pesoana în cauză nu a urmat cursurile niciunei şcoli medicale în Galaţi. Nu putem preciza dacă a absolvit vreo altă instituţie de acest gen, pentru că bazele de date nu sunt interconectate", a punctat Artimof.

Colegiul Medicilor: "Nu are drept"

Organizaţia profesională care se presupune că i-a eliberat femeii adeverinţa de liberă practică, în speţă Colegiul Medicilor din Galaţi, neagă existenţa persoanei vizate în evidenţele formaţiunii. "La nivelul Colegiului Medicilor din judeţul Galaţi s-au verificat bazele de date ale medicilor, atât baza veche, cât şi baza nouă, şi nu figurează nicio persoană cu numele menţionat, deci de la noi nu s-au eliberat nici copii, nici adeverinţe de liberă practică. S-au verificat şi celelalte arhive cu privire la eliberarea altor adeverinţe sau a altor acte pe acest nume şi nu există nicio înregistrare. O adeverinţă este mai uşor de falsificat, având în vedere că nu are decât un antet, o ştampilă şi o semnătură", a menţionat dr. Mihai Polinschi, vicepreşedintele Colegiului Medicilor Galaţi. Potrivit sursei citate, Colegiul nu a fost, deocamdată, contactat oficial de organele de anchetă legat de acest caz şi aşteaptă adresa poliţiei pentru a emite şi un răspuns oficial în acest sens.

"Doctor" pe Facebook

În timp ce actele sale sunt verificate de autorităţile judiciare din România, tânăra în cauză se află, conform informaţiilor postate pe contul său de Facebook, în Anglia, unde lucrează ca "doctor la NHS Nottingham Hospital", din luna iunie 2016. Într-una dintre fotografii, chiar apare, la volanul maşinii, purtând la gât un stetoscop şi o ştampilă, precum şi un ecuson cu însemnele unităţii medicale.

Nottingham University Hospital NHS este unul dintre cele mai vechi şi puternice centre medicale din Marea Britanie, cu peste 15.000 de angajaţi şi care oferă, anual, asistenţă pentru mai mult de şase milioane de persoane, confom datelor făcute publice pe site-ul oficial. Trustul are un venit anual de 824 milioane de lire sterline, 87 de secții și circa 1.700 de paturi, aici derulându-se numeroase programe de cercetare şi proceduri chirurgicale noi.

Urmează ca poliţia din România să afle şi dacă, în această instituţie medicală de elită, tânăra din Galaţi este angajată pe un post care presupune pregătire medicală şi dacă, eventual, a folosit sau urma să folosească actele false pentru a profesa ilegal.

Citit 8144 ori Ultima modificare Sâmbătă, 16 Februarie 2019 01:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.