Suspiciune de fraudă cu locurile pentru romi de la liceu

Suspiciune de fraudă cu locurile pentru romi de la liceu
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Poliţiştii gălăţeni cercetează dosarele mai multor elevi gălăţeni admişi la liceu pe locurile speciale pentru romi, existând suspiciunea că unii dintre aceştia ar fi intrat pe nedrept la unităţi de învăţământ de elită, doar în baza unor declaraţii ale părinţilor care şi-au exprimat adeziunea la etnia respectivă.

De cealaltă parte, anchetatorii gălăţeni sunt acuzaţi de abuz şi discriminare, deputatul Daniel Vasile, de la Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor din Parlament, depunând în acest sens o sesizare la Avocatul Poporului. Deputatul susţine că plângerile au ajuns la el de la Asociaţia Partida Romilor Pro-Europa.

În memoriul său, asociaţia susţine că ancheta vizează defăimarea comunităţii rome din judeţ şi că „organul de cercetare solicită informaţii despre elevii romi, pornind de la ideea că aceştia sunt săraci, marginalizaţi, beneficiari de donaţii, de alimente, de burse sociale, de rechizite, de asistenţă şi consiliere psihologică, prezintă risc de abandon şcolar, având înclinaţii spre conflicte datorită provenienţei etnice a acestora”.

De la Inspectoratul de Poliție Județean Galaţi, prin purtătorul de cuvânt Gabriela Costin, am aflat că se fac cercetări referitoare la admiterea pe locurile speciale. „Există suspiciuni de fraudă, dar, cum ancheta este în derulare, nu vă putem spune mai multe despre acest lucru. Însă, vă pot asigura că nu poate fi vorba nici de abuz şi nici de discriminare din partea colegilor noştri, mai ales că ei sunt doar cei care desfăşoară cercetările, sub coordonarea unui procuror de la Parchet”, spune Gabriela Costin.  

Inspectoratul Școlar confirmă că au fost puse întrebări despre anumiți elevi

Faptul că se fac cercetări din ambele tabere ne-a fost confirmat şi de inspectoarea generală Mioara Enache. „E adevărat că poliţia ne-a cerut câteva detalii despre modul în care se face admiterea elevilor pe locurile speciale pentru romi. Au fost trimise nişte adrese în unele instituţii de învăţământ, şi s-au pus anumite întrebări cu privire la profilul elevilor proveniţi din această etnie, iar lucrurile acestea sunt sensibile. Acesta este şi motivul pentru care colega mea inspectoarea general-adjunctă Doiniţa Popa (eu fiind în concediu), a fost la Parlament, săptămâna trecută, împreună cu inspectorul care se ocupă de problema minorităţilor, Marcel Lazăr,  pentru a purta o discuţie cu deputatul Daniel Vasile şi pentru a-şi spune punctul de vedere”, ne-a declarat inspectoarea generală.

Mioara Enache susţine că nu ştie cine a depus plângere în legătură cu o posibilă fraudă a admiterii pe locurile speciale, doar a auzit că ar fi fost o autosesizare pornită de la nişte articole publicate în presă.

„Frauda nu ne vizează pe noi. Comisia de la Inspectoratul Şcolar a făcut repartiţie în mod legal, de altfel acest lucru se poate constata foarte uşor. Incriminate sunt acele declaraţii pe proprie răspundere ale părinţilor care îşi declară apartenenţa la această minoritate. Ori noi nu avem nici un drept să contestăm aşa ceva. Ele vin la dosarul elevilor respectivi, dar sunt luate de cei de la asociaţiile care îi reprezintă pe romi”, a  mai  precizat inspectoarea generală.

Este imposibil de demonstrat că o persoană nu este de etnie romă

De-a lungul timpului au existat mai multe discuţii potrivit cărora, părinţii unor elevi care nu sunt siguri că vor ajunge la liceele de elită apelează la obţinerea unui document care atestă că aparţin etniei rome, pentru a-şi vedea copiii intraţi pe locurile speciale, fentând astfel admiterea. Cum aceste locuri  speciale sunt în plus peste cifra de şcolarizare, practic ei nu iau locul nimănui, dar se bucură de nişte avantaje nemeritate. Totodată, este imposibil de demonstrat că declaraţia unui părinte că aparţine etniei rome este una falsă, întrucât este dreptul oricui să-şi exprime adeziunea către o anumită minoritate, fără să fie nevoie de alte dovezi în acest sens.  Aşa se face că, anual, comunităţile rome, în perioada admiterilor, primesc noi membri.

Numai la admiterea din 2018, la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”, au intrat pe locurile speciale pentru romi nu mai puţin de 14 elevi. Însă nu este singura instituţie care are astfel de elevi şi nici singura şcoală de la care poliţiştii gălăţeni au cerut informaţii legate de admitere.

„Am primit două solicitări din partea poliţiei. În primă fază ni s-au cerut copii după toate dosarele elevilor admişi anul acesta şi caracterizarea diriginţilor, apoi ni s-au cerut date legate de admiterea de acum trei ani, deci ale elevilor care sunt deja în clasa a XI-a. Dar nu suntem singura şcoală de la care s-a cerut aşa ceva. Am fost întrebaţi dacă am avut probleme cu elevii de pe locurile speciale, iar noi le-am răspuns că nu scrie în dreptul lor la catalog că ar aparţine altei etnii. Nominal, caracterizările diriginţilor au fost favorabile elevilor respectivi. Noi nu avem probleme cu ei”, spune directorul de la CNVA, Romeo Zamfir. 

Asociațiile romilor nu au oferit puncte de vedere

Deşi am solicitat un punct de vedere al preşedintei Alianţei Romilor, Viorica Gotu, una dintre organizaţiile care eliberează la noi în judeţ certificate de apartenenţă la etnia minoritară şi de la care au pornit sesizările către Partida Romilor Pro-Europa, aceasta a refuzat să discute cu noi, pe motiv că este angajata Prefecturii. 

Rămâne de văzut la ce concluzie vor ajunge anchetatorii gălăţeni, după finalizarea cercetărilor cu privire la suspiciunea de fraudă. Totodată, suntem curioşi care va fi reacţia Ministerului de Interne şi a Ministerului Educaţiei, întrucât, aşa cum anunţă printr-un comunicat postat pe site, Avocatul  Poporului a depus către aceste instituţii adrese prin care solicită lămuriri despre cele întâmplate la Galaţi.

Citit 12455 ori Ultima modificare Marți, 26 Februarie 2019 11:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.