Galaţiul stă pe un butoi de mizerie

Galaţiul stă pe un butoi de mizerie
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Istoria blocului B8 din Mazepa 1 s-ar putea oricând repeta, în orice zonă a oraşului, dacă administratorii asociaţiilor de proprietari nu trec urgent la măsuri de curăţare a subsolurilor imobilelor. La această concluzie au ajuns cei de la Apă-Canal, care au contabilizat deja peste 400 de blocuri şi respectiv scări de bloc din oraş, la care, din cauza avarierii conductelor de colectare a apelor menajere, deşeurile se scurg direct în pământ. 

Municipiul Galaţi stă, la propriu, pe un butoi de mizerie provenit din apele menajere deversate necontrolat de la sute de imobile ale căror subsoluri au fost, oficial, neglijate până la distrugerea aproape totală a branşamentelor conductelor de canalizare. La această concluzie au ajuns reprezentanţii Departamentului Canalizare din cadrul Apă-Canal, care au inventariat starea instalaţiilor interioare de canalizare la asociaţiile de proprietari, 130 dintre acestea fiind găsite cu deficienţe. 412 imobile este numărul exact de imobile unde au fost constatate avarii în subsoluri, prin lipsa totală a racordurilor de preluare apă sau, în mai puţine situaţii, prin deteriorarea parţială a acestor branşamente. În aceste condiţii, susţin reprezentanţii Apă-Canal, deversarea apelor menajere nu se mai face controlat, ci direct în subsolurile blocurilor şi pe tunelele tehnice aferente blocurilor sau domeniului public. 

"Aceste deficienţe conduc în primul rând la acumularea de ape uzate în subsolurile blocurilor şi ulterior în tunelele tehnice, ceea ce poate conduce la afectarea stabilităţii construcţiilor din zonă şi a tunelului tehnic, prin infiltraţiile de apă uzată produse în timp. Reamintim, în acest sens, situaţia similară constatată în anul 2018 la blocul B8 din Mazepa 1. În al doilea rând, folosirea drept colector de canalizare a subsolurilor blocurilor şi a tunelului tehnic în care sunt pozate reţelele de utilităţi, dintre care cea mai importanta este reţeaua de alimentare cu apă potabilă, contravine normativelor tehnice şi igienico-sanitare în vigoare, generând un focar de infecţii ce poate pune în pericol sănătatea populaţiei", precizează Gelu Stan, directorul general al SC. Apă-Canal. 

Din centru, la periferie

Blocurile arondate celor 130 de asociaţii vizate de verificări fac parte din nu mai puţin de 15 cartiere ale oraşului: I.C. Frimu, Micro 13 B, Micro 39 A, Micro 39 B, Micro 39 C, Micro 38, Siderurgiştilor Vest, Micro 16, Micro 17, Micro 18, Micro 19, Micro 20, Micro 21, Ţiglina 2 şi Mazepa 1. Conform datelor furnizate de Apă-Canal, cele mai multe probleme apar în Micro 16, cu 72 de imobile, reprezentând blocuri sau scări de bloc, arondate la 21 de asociaţii. Lista completă a imobilelor cu probleme grave la sistemul de canalizare şi a asociaţiilor de care acestea aparţin poate fi consultată pe www.viata-libera.ro.

Administratorii, puşi la treabă 

Având în vedere numărul foarte mare de imobile aflate în această situaţie, furnizorul de servicii de canalizare le pune în vedere administratorilor asociaţiilor de proprietari să facă ceea ce îi obligă legea, şi anume să treacă la întreţinerea de urgenţă a subsolurilor blocurilor, prin curăţarea acestora şi remedierea defecţiunilor acolo unde acestea există. 

"Legea nr.196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor prevede ca activitatea de administrare, întreţinere şi reparaţii asupra proprietăţii comune dintr-un condominiu revine asociaţiei de proprietari. Intervenţiile personalului societăţii noastre pentru curăţirea tunelelor tehnice rămân practic fără rezultat, atât timp cât în continuare, apa uzată menajeră curge direct în subsolurile blocurilor sau în tunele şi nu în colectorul de canalizare", argumentează directorul Apă-Canal. 

Conform sursei citate, administratorii asociaţiilor de proprietari pot solicita, acolo unde este nevoie, sprijinul echipelor Apă-Canal pentru executarea lucrărilor de reparaţii la tubulatura de evacuare a apei menajere, pentru evacuarea sedimentelor şi apei menajere acumulate în subsolul blocurilor precum şi igienizarea zonelor de intervenţie la finalizarea lucrărilor. Inventarierea situaţiei subsolurilor blocurilor din Galaţi va continua şi anul acesta, operatorul de canalizare anunţând că va urmări, totodată, şi stadiul lucrărilor de remediere la imobilele de pe "lista neagră". În cazul în care nu se vor remedia problemele, iar infiltraţiile vor periclita furnizarea apei potabile ori calitatea acesteia, se poate merge până la sistarea furnizării apei către proprietarii din acele imobile. 

           

           

Citit 15207 ori Ultima modificare Marți, 26 Februarie 2019 10:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.