Un liceu din Galaţi are 33 de centrale termice
Foto: Iulia Kelt

Un liceu din Galaţi are 33 de centrale termice
Evaluaţi acest articol
(46 voturi)

Liceului Tehnologic de Marină i-au fost montate, în toamna aceasta, nu mai puţin de 33 de centrale termice, cifră care pare destul de mare, având în vedere că nu vorbim de un spaţiu cât Spitalul de Urgenţă. La un calcul simplu, reiese că investiţia a costat de cel puţin două ori mai mult decât ar fi fost normal.

Deşi iniţial a părut contrariată, susţinând că nu se poate, inspectoarea generală, Mioara Enache, ne-a confirmat faptul că, într-adevăr, instituţia de învăţământ a fost dotată cu acest număr mare de centrale termice, dar ne-a menţionat şi faptul că Primăria este cea care a derulat lucrările de achiziţie şi montare a agregatelor. Lucru confirmat şi de directoarea liceului, Antoaneta Costea. Aceasta ne-a informat că la liceu nu există niciun contract de pe care să ne poată spune suma cheltuită pentru această investiţie, ci numai un act adiţional prin care Primăria îi dă în administrare toate cele 33 de centrale.

Partea cea mai frumoasă este că 22 dintre acestea au 120 de KW şi şapte au 100 de KW, în condiţiile în care o centrală de apartament are numai 24 de KW. "Firma care ne-a făcut proiectul şi a câştigat licitaţia pentru montarea centralelor e din Galaţi şi se numeşte AEG Tehnology. Ne-a explicat că e bine să avem mai multe unităţi, pentru că le putem închide, astfel încât să nu consumăm, dacă nu folosim anumite spaţii din liceu", ne-a mai spus directoarea Antoaneta Costea.

Ce spune un specialist în montarea centralelor

Cum nu deţinem cunoştinţele necesare, ne-am interesat la o firmă specializată în montarea centralelor termice şi am aflat următoarele: "Nu ar fi fost nicio problemă dacă centralele erau din cele de 24 KW, acelea care se montează în apartament. În primul rând, pentru că, într-adevăr, s-ar fi putut folosi în funcţie de necesităţi şi sunt mult mai ieftine decât cele de 100 şi 120 de KW. Nu se justifică montarea a 33 de centrale de asemenea capacitate pentru spaţiul respectiv. Centralele de apartament care sunt foarte căutate vin la preţuri mult mai mici, pentru că sunt aduse angro. Centralele de capacitate mai mare, ca acelea de 120 sunt aduse pe comandă, transportul costă mai mult, iar preţul lor ajunge să fie mult mai mare. În plus, montarea centralelor de 120 de KW vine la pachet cu alte cheltuieli legate de unele piese pe care acestea nu le deţin, vase de expansiune, boilere. În plus, şi costurile legate de automatizare sunt mai scumpe. Centralele de 24 de KW nu necesită astfel de cheltuieli suplimentare. E o nebunie, miroase a ţeapă de la o poştă! Nici Spitalul Judeţean nu cred că are nevoie de 33 de centrale de 120 de KW! Şi din punctul de vedere al consumului, aceste centrale de 120 KW aduc cheltuieli în plus", ne-a declarat reprezentantul firmei respective.

Cum se încălzeşte un alt liceu gălăţean cu aproximativ aceeaşi suprafaţă

Am încercat să aflăm ce soluţie s-a găsit pentru încălzirea unui alt liceu din Galaţi cu suprafaţă comparabilă cu aceea a Liceului Tehnologic de Marină. "Avem o centrală de 160 de KW şi două cazane de câte 700 de KW, montate de o firmă din Sibiu. Avem o suprafaţă de 8.726 de metri pătraţi", ne-a spus directorul de la liceul respectiv, care însă, de asemenea, nu ne-a putut da detalii despre preţul investiţiei, întrucât Primăria s-a ocupat de licitaţie şi derularea contractului.

Cu alte cuvinte, acestui liceu i-au fost suficienţi pentru încălzire 1.560 de KW, în timp ce pentru Liceul de Marină s-au instalat agregate care însumează 3.820 de KW pentru o suprafaţă de  8.195 de metri pătraţi.

De altfel, când am fost în vizită la  liceu, ieri, doar cinci din cele 33 de centrale funcţionau, iar în clase era chiar foarte cald. Administratorul instituţiei ne-a explicat: "Când e cald afară, cum e acum, funcţionează prin rotaţie doar cinci. Când au fost minus 15 grade, au pornit zece. La minus 20 funcţionează 15. Numărul centralelor nu e mare, dacă ne gândim că la spaţii cum e liceul nostru trebuie să avem centrale la dublu. Ca să avem de rezervă dacă se defectează celelalte".

Primăria a  cerut termen pentru documentare

De la Primărie, unde am întrebat de ce s-a recurs la această soluţie şi cât a costat investiţia, am primit prin biroul de presă răspuns doar la prima întrebare, restul informaţiilor urmând să  ne fie furnizate în cursul zilei de astăzi. Prin urmare, vom reveni pe subiect.

Nici de la firma AEG Tehnology nu am putut obţine un punct de vedere, întrucât singurul număr găsit pe internet ca aparţinând societăţii este dezafectat.

"S-a recurs la această soluţie tehnică, deoarece a fost găsită ca fiind cea mai bună. Centralele pornesc secvenţial. Au capacitate mică şi nu a fost necesară angajarea unui fochist şi au consum redus", ni s-a răspuns de la biroul de presă.

E adevărat că nu s-a angajat un fochist, dar personalul şcolii a fost obligat să semneze că se va ocupa de supravegherea numărului mare de centrale, iar firma care a montat agregatele se va ocupa de mentenanţă. Bineînţeles, pe bani.

Centralele instalate la Liceul de Marină sunt produse de Immergas. La o simplă căutare pe internet se poate constata că, în funcţie de firma de la care este achiziţionată, o astfel de centrală termică de 120 de KW costă în jur de 17.000 de lei, în timp ce o centrală de apartament, de 24 KW, costă cu aproximaţie, între 2.500 şi 3.000 de lei. Totodată, în specificaţiile tehnice scrie că o centrală Immergas de 120 de KW încălzeşte optim o suprafaţă de 1.050 de metri.

Chiar dacă nu am primit o sumă de la Primărie, Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) informează că asocierea AEG Tehnology SRL - Tehnoterm SRL a avut o ofertă de 1.797.034 de lei cu TVA, în condiţiile în care valoarea estimată a contractului a fost de 2.292.059 de lei cu TVA. Conform datelor oficiale, suma respectivă a fost deja plătită.

Hotărâre de Consiliu Local

Montarea celor 33 de centrale termice la Liceul de Marină este consfinţită de Hotărârea Consiliului Local nr. 280 din 31 mai 2017, privind achiziţia de centrale termice pentru unele unităţi de învăţământ din Galaţi. Anexa hotărârii precizează că la Liceul de Marină sunt necesare 28 de centrale pentru corp şcoală şi alte cinci pentru internat, cantină, extindere liceu şi sala de sport, valoarea investiţiei fiind de 2.292.059 de lei. Consultatul Primăriei a fost firma Termostil SRL. Hotărârea a fost votată în unanimitate de aleşii locali.

De cel puţin două ori preţul!

Pentru montarea centralelor termice în peste 40 de unităţi de învăţământ, Primăria municipiului Galaţi a organizat o singură licitaţie deschisă, împărţind grădiniţele, şcolile, liceele şi colegiile în 12 loturi, în funcţie de adresă.

Liceul Tehnologic de Marină a constituit un singur lot, Lotul 7, adjudecat, conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, de asocierea AEG Tehnology SRL - Tehnoterm SRL, cu o ofertă de 1.797.034 de lei cu TVA, în condiţiile în care valoarea estimată a contractului a fost de 2.292.059 de lei cu TVA. Dacă împărţim suma plătită pentru investiţia de la Marină la 33, vom ajunge la suma de 54.455 lei pentru o centrală cu tot cu alte cheltuieli. Adică de cel puţin două ori mai mult preţul de pe internet, unde agregatul cu tot cu kit costă 17.700 de lei. Conform datelor oficiale, suma respectivă a fost deja plătită.

Mai trebuie spus şi faptul că dotarea cu centrale termice a instituţiilor şcolare este prima pe lista investiţiilor suportate din creditul de 100.000.000 de lei contractat de Primăria municipiului Galaţi la CEC Bank, prin urmare, vom plăti şi dobândă pentru ele!

Citit 71792 ori Ultima modificare Joi, 28 Februarie 2019 19:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.