Gălăţeni lăsaţi în frig de microcentralele de cartier
Foto: Iulia Kelt

Gălăţeni lăsaţi în frig de microcentralele de cartier
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

"La noi, în zonă nu este căldură! Agentul termic este foarte slab nu are putere de încălzire!", a reclamat ieri, în plenul şedinţei Consiliului Local, Maricica Dingă. În luna decembrie a anului trecut, gălăţeanca a protestat în faţa Primăriei municipiului Galaţi pentru că nu avea căldură în apartamentul în care locuieşte, de pe strada Nicolae Deleanu nr. 5, cămin 1.

Despre Maricica Dingă aţi putut citi în ediţia din 11 decembrie 2018 a ziarului "Viaţa liberă", când, de Ziua Internaţională a Drepturilor Omului, gălăţeanca a îndurat frigul pătrunzător protestând în faţa Primăriei pentru că nu avea căldură în locuinţă. La acel moment, Primăria ne răspundea că imobilul în care locuieşte protestatara este racordat la PT 50 ICMRS, care urma să fie transformat în microcentrală de cartier.

Iată că, de această dată, femeia a venit în faţa aleşilor locali pentru a solicita un audit la Asociaţia 811, din care face parte, dar şi pentru a semnala că agentul termic furnizat de microcentrala de cartier este prea slab.

Reţea de distribuţie subdimensionată

"Nu pretind că nu este aşa cum spuneţi dumneavoastră, vă spun ce se întâmplă de obicei: ar trebui ca asociaţia să-şi mai controleze ţevile, pentru că sunt extrem de vechi şi colmatate. Şi e posibil ca problema aceasta, a agentului termic, care nu reuşeşte să ajungă la nişte temperaturi cât să vă mulţumească şi pe dumneavoastră, să provină şi de la faptul că ţevi sunt colmatate, mă refer la cele de la subsolul blocului. Vom verifica şi noi. Dacă sunt pe domeniul public ar trebui înlocuite, dar dacă sunt în zona dumneavoastră de proprietate asociaţia ar trebui să se ocupe de aşa ceva. De când am pus în funcţiune aceste puncte termice am avut extrem de multe avarii, dacă nu cumva efectiv bucăţi de ţeavă rupte în zona de proprietate a respectivului condominiu - pe la subsolurile blocurilor, acolo unde au tăiat oamenii ţevile după cum au crezut de cuviinţă. Voi verifica!", a spus primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, cerându-i directorului Vergiliu Vals să-şi noteze problema.

"E de la Distrigaz! Mi-au promis că, până la sfârşitul acestei săptămâni, vor reglementa. Au subdimensionat reţeaua de distribuţie. Urma, ieri, să schimbe tot ansamblul, toată firida, tot contorul…", a răspuns Vergiliu Vals.

"Plătim ce nu avem ca de obicei! Ştim, suntem obişnuiţi!", a replicat, cu tristeţe, gălăţeanca.

În zona unitară, fără să poată fi racordaţi

Trebuie spus că nu este prima dată anul acesta când problema punctelor termice transformate în microcentrale de cartier ajunge în şedinţa Consiliului Local. La finele lunii ianuarie, aleşii locali au modificat hotărârea votată anul trecut privind transformarea punctelor termice în microcentrale de cartier. "Prin această modificare se face o reparație unor proprietari, unor asociații de proprietari care au fost incluși în zona unitară și nu exista o posibilitate tehnică de a fi racordați la microcentralele instalate de Primărie. Așa că le dăm acordul de a depune acele cereri pentru obținerea ajutorului pentru găsirea unei soluţii alternative de încălzire", a explicat viceprimarul PSD Sorin Enache.

"Deci, practic, ei nu au beneficiat de căldură în iarna asta…", a conchis preşedintele de şedinţă, consilierul local PNL Onuţ Atanasiu.

Citit 5914 ori Ultima modificare Vineri, 01 Martie 2019 00:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.