Gălăţeni lăsaţi în frig de microcentralele de cartier
Foto: Iulia Kelt

Gălăţeni lăsaţi în frig de microcentralele de cartier
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

"La noi, în zonă nu este căldură! Agentul termic este foarte slab nu are putere de încălzire!", a reclamat ieri, în plenul şedinţei Consiliului Local, Maricica Dingă. În luna decembrie a anului trecut, gălăţeanca a protestat în faţa Primăriei municipiului Galaţi pentru că nu avea căldură în apartamentul în care locuieşte, de pe strada Nicolae Deleanu nr. 5, cămin 1.

Despre Maricica Dingă aţi putut citi în ediţia din 11 decembrie 2018 a ziarului "Viaţa liberă", când, de Ziua Internaţională a Drepturilor Omului, gălăţeanca a îndurat frigul pătrunzător protestând în faţa Primăriei pentru că nu avea căldură în locuinţă. La acel moment, Primăria ne răspundea că imobilul în care locuieşte protestatara este racordat la PT 50 ICMRS, care urma să fie transformat în microcentrală de cartier.

Iată că, de această dată, femeia a venit în faţa aleşilor locali pentru a solicita un audit la Asociaţia 811, din care face parte, dar şi pentru a semnala că agentul termic furnizat de microcentrala de cartier este prea slab.

Reţea de distribuţie subdimensionată

"Nu pretind că nu este aşa cum spuneţi dumneavoastră, vă spun ce se întâmplă de obicei: ar trebui ca asociaţia să-şi mai controleze ţevile, pentru că sunt extrem de vechi şi colmatate. Şi e posibil ca problema aceasta, a agentului termic, care nu reuşeşte să ajungă la nişte temperaturi cât să vă mulţumească şi pe dumneavoastră, să provină şi de la faptul că ţevi sunt colmatate, mă refer la cele de la subsolul blocului. Vom verifica şi noi. Dacă sunt pe domeniul public ar trebui înlocuite, dar dacă sunt în zona dumneavoastră de proprietate asociaţia ar trebui să se ocupe de aşa ceva. De când am pus în funcţiune aceste puncte termice am avut extrem de multe avarii, dacă nu cumva efectiv bucăţi de ţeavă rupte în zona de proprietate a respectivului condominiu - pe la subsolurile blocurilor, acolo unde au tăiat oamenii ţevile după cum au crezut de cuviinţă. Voi verifica!", a spus primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, cerându-i directorului Vergiliu Vals să-şi noteze problema.

"E de la Distrigaz! Mi-au promis că, până la sfârşitul acestei săptămâni, vor reglementa. Au subdimensionat reţeaua de distribuţie. Urma, ieri, să schimbe tot ansamblul, toată firida, tot contorul…", a răspuns Vergiliu Vals.

"Plătim ce nu avem ca de obicei! Ştim, suntem obişnuiţi!", a replicat, cu tristeţe, gălăţeanca.

În zona unitară, fără să poată fi racordaţi

Trebuie spus că nu este prima dată anul acesta când problema punctelor termice transformate în microcentrale de cartier ajunge în şedinţa Consiliului Local. La finele lunii ianuarie, aleşii locali au modificat hotărârea votată anul trecut privind transformarea punctelor termice în microcentrale de cartier. "Prin această modificare se face o reparație unor proprietari, unor asociații de proprietari care au fost incluși în zona unitară și nu exista o posibilitate tehnică de a fi racordați la microcentralele instalate de Primărie. Așa că le dăm acordul de a depune acele cereri pentru obținerea ajutorului pentru găsirea unei soluţii alternative de încălzire", a explicat viceprimarul PSD Sorin Enache.

"Deci, practic, ei nu au beneficiat de căldură în iarna asta…", a conchis preşedintele de şedinţă, consilierul local PNL Onuţ Atanasiu.

Citit 5701 ori Ultima modificare Vineri, 01 Martie 2019 00:10

10 comentarii

 • postat de red devil
  Vineri, 01 Martie 2019 11:53
  89.122.188.***
  sistemul centralizat nu poate fi eficient in timpurile actuale, primaria se implica politic si nu competent asupra activitatii, cetatenii se fenteaza unii pe altii. daca nu iti permiti sa platesti utilitatile, ori te limitezi, ori vinzi si pleci in alta localitate unde iti permiti un trai decent. reteaua electrica poate fi refacuta, 7 000 lei te poti imprumuta ca nu e o avere
  4
  3
  Raportează
 • postat de Alexuz
  Joi, 28 Februarie 2019 15:29
  5.2.205.***
  Iarna taie caldura si vara apa. :)))

  Ca sa fie treaba buna.
  1
  8
  Raportează
 • postat de JUSTIŢIARUL
  Joi, 28 Februarie 2019 13:31
  81.12.149.***
  Dle Sorin Enache, nu exista ALTERNATIVE pentru incalzirea locuintelor acestor persoane, dar si a altora, decat Sistemul Centralizat MODERNIZAT sau CENTRALE de CARTIER bine dimensionate (cu APA CALDA si CALDURA) si cu posibilitate de dezvoltare pe viitor!
  Alte variante precum: CT individuale (pentru care lumea nu are bani de diferenta sau nu vrea sa polueze aerul pur si simplu sau nu are unde sa si-o amplaseze in garsoniera) sau incalzirea electrica (pentru care cetateanu are o instalatie electrica veche si nu permite racordarea suplimentara a unui Boiler, a unui Instant sau a unor calorifere/panouri electrice) NU STAU IN PICIOARE!
  Inainte de a lua dezastruoasa DECIZIE de anul trecut cu stoparea Sistemului Centralizat trebuia sa faceti o analiza reala si o dezbatere publica SERIOASA!
  P.S. Nu toti cetatenii acestei urbii stau la vile in care se preteaza montarea unei CT individuale! La blocuri (mai ales cele vechi) e alta situatie, dle vicePRIMAR!
  9
  22
  Raportează
 • postat de Galatean
  Joi, 28 Februarie 2019 10:27
  92.80.185.***
  Unii dau dislike la comentarii doar asa, din spirit de contradictie! Pueril. Dovada de imaturitate!
  14
  20
  Raportează
 • postat de Suzana
  Joi, 28 Februarie 2019 09:36
  82.137.12.***
  Că să remediați INSTALATIA DE GAZE va ajut eu ///Plec in Spania săptămână viitoare la cules și cunosc niște Instalatori care au fost dați afară din COMBINAT și de la MENAROM unde s-au făcu RESTRUCTURĂRI FOARTE BINE GÂNDITE /// PRIN GALAȚI AU MAI RĂMAS INSTALATORII DE ARAGAZE
  10
  23
  Raportează
 • postat de Remus
  Joi, 28 Februarie 2019 09:25
  82.137.12.***
  Domnule Director FACEȚI Reforma cu Restructurare ca la MENAROM și ați REZOLVAT TOATE PROBLEMELE SOCIALE Peste o lună vine Primăvara și până la Crăciun numai sunt Reclamații/// Sunt cam nemulțumiți Alegătorii dar până la Alegerile locale vor uita și Partidul va câștiga alegerile la scor de maidan
  8
  16
  Raportează
 • postat de Lorelei
  Joi, 28 Februarie 2019 09:25
  84.117.43.***
  Pe banii nostri se dau in spectacol "gospodarii orasului". Ma intreb cat se va mai cheltui pe nimicuri si cand vor fi facute lucruri concrete?!
  6
  30
  Raportează
 • postat de HAHAHA
  Joi, 28 Februarie 2019 09:18
  194.105.20.***
  Au pus gresie noua avand culoarea vantului turbat (un gri oribil) dar au SCOS ceasul public din centru !! FRIPTURISTI !
  5
  28
  Raportează
 • postat de Raul
  Joi, 28 Februarie 2019 00:24
  5.13.215.***
  Nu conteaza, important e ca avem borduri noi pe Brailei, covor verde din plastic si gresie noua la Potcoava, dupa spusele distinsului nostru primar.
  9
  64
  Raportează
 • postat de Galatean
  Joi, 28 Februarie 2019 00:24
  92.80.185.***
  Nenorocitii! Intai taie si abia apoi se gandesc cu ce sa inlocuiasca. Adevarati gospodari ai orasului! Si fac asta pe banii nostri.
  12
  62
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.