Alegeri europarlamentare şi referendum naţional pentru Justiţie

Alegeri europarlamentare şi referendum naţional pentru Justiţie
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Cei care vor reprezenta România în Parlamentul European, precum şi răspunsurile la întrebările „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?” şi, respectiv, „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”, sunt astăzi, până la ora 21,00, la mâna dumneavoastră, a cetăţenilor cu drept de vot.

START VOT!

Astăzi, 26 mai, au loc, simultan, alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European și Referendumul naţional pentru Justiţie. Secţiile de votare şi-au deschis porţile în această dimineaţă, la ora 7,00, şi vor rămâne la dispoziţia alegătorilor până la ora 21,00. La nivelul judeţului Galaţi, sunt amenajate 436 de secţii de votare, din care 176 în municipiul Galaţi și 33 în municipiul Tecuci.

Conform datelor oficiale, au fost tipărite 575.726 de buletine de vot pentru alegerea membrilor Parlamentului European, şi tot atâtea buletine pentru fiecare dintre cele două întrebări de la referendumul naţional. Sunt pregătite 2.180 de ștampile cu mențiunea „VOTAT”, 436 de ștampile de control şi 534.337 timbre autocolante care să certifice faptul că v-aţi prezentat la urne.

Vă reamintim că, potrivit legii, atât la alegerile pentru Parlamentul European, cât şi la referendumul naţional, puteţi vota dacă aveţi vârsta de 18 ani, împliniţi inclusiv astăzi, 26 mai. Nu au drept de vot debilii şi alienaţii mintal puşi sub interdicţie şi persoanele care, în ziua de referinţă (26 mai), sunt condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.

Unde puteţi vota

Conform legii, dacă vă aflaţi în localitatea de domiciliu puteţi vota doar la secţia la care sunteţi arondat, conform adresei de domiciliu sau a reşedinţei, secţie pe care o puteţi afla accesând pagina web www.registrulelectoral.ro şi introducând datele care vi se cer. Dacă pe 26 mai nu vă aflaţi în localitatea de domiciliu, puteţi vota la orice secţie, pe lista suplimentară.

Actele necesare

Pentru a putea vota atât la euroalegeri, cât şi la referendum, aveţi nevoie de un act de identitate valabil în ziua votului: carte de identitate, carte de identitate provizorie, buletin de identitate, paşaport diplomatic, paşaport de serviciu, iar pentru elevii din şcolile militare, carnetul de serviciu militar. Atenţie, nu puteţi vota cu paşaportul turistic dacă vă aflaţi în România!

Dumneavoastră decideţi pentru ce votaţi

Odată ajuns la secţia de votare, va trebui să prezentaţi operatorului de calculator actul de identitate. Operatorul va scana actul de identitate pentru a verifica dacă vă puteţi exercita dreptul de vot. Dacă nu este semnalat vreun impediment şi dacă nu sunteţi dirijat către altă secţie de votare, operatorul vă va aduce la cunoştinţă că Sistemul informatic privind monitorizarea la vot şi prevenirea votului ilegal vă înregistrează prezenta la urne separat pentru fiecare scrutin în parte. Este decizia dumneavoastră dacă optaţi să votaţi atât la alegerile europarlamentare, cât şi la referendum, sau doar la unul dintre scrutine. Operatorul va înregistra în tabletă opţiunea dumneavoastră. În cazul în care participaţi doar la europarlamentare sau doar la referendum, veţi semna pe lista electorală corespunzătoare respectivului scrutin. Pe lista destinată celuilalt scrutin, la care nu participaţi, rubrica destinată semnăturii dumneavoastră va fi barată cu o linie orizontală.

Dacă participaţi la ambele scrutine, veţi semna pe fiecare dintre cele două liste corespunzătoare alegerilor europarlamentare şi, respectiv, referendumului naţional. 

Ce faceţi dacă vă răzgândiţi

Potrivit deciziei Biroului Electoral Central (BEC), dacă aţi votat doar pentru un singur scrutin, şi vi s-a aplicat deja pe actul de identitate timbrul autocolant sau, după caz, ştampila cu menţiunea „VOTAT”, vă veţi putea exercita dreptul de vot şi la celălalt scrutin, până la ora închiderii secţiilor de votare, ora 21,00.

Tot ce trebuie să faceţi este să vă întoarceţi la secţia de votare la care aţi votat deja, în cazul în care sunteţi în localitatea de domiciliu. Veţi semna pe lista corespunzătoare scrutinului la care nu aţi votat, pe locul de semnătură barat anterior, iar preşedintele secţiei de votare va scrie în dreptul dumneavoastră menţiunea „revenire” şi va aplica ştampila de control a secţiei de votare.   

Dacă sunteţi în altă localitate decât cea de domiciliu, vă veţi putea prezenta la orice secţie de votare şi veţi semna pe lista corespunzătoare scrutinului la care nu aţi participat.

Câte buletine de vot, câte urne

Dacă aţi optat pentru participarea atât la euroalegeri, cât şi la referendum, veţi primi trei buletine de vot - unul pentru alegerile europarlamentare 2019 şi câte unul pentru fiecare dintre cele două întrebări cuprinse în referendumul pentru Justiţie - şi o ştampilă cu menţiunea „VOTAT”. Potrivit deciziei Biroului Electoral Central, alegătorul care doreşte să îşi exercite dreptul de vot la referendumul naţional din 26 mai va primi în mod obligatoriu ambele buletine de vot corespunzătoare celor două întrebări, neavând posibilitatea de a opta doar pentru una dintre acestea.

Cu cele trei documente, veţi intra în cabina de vot. Pe buletinul de vot pentru alegerea membrilor României în Parlamentul European, veţi aplica ştampila cu menţiunea „VOTAT” în patrulaterul care conţine lista de candidaţi sau candidatul preferat.

Pe cele două buletine de vot corespunzătoare referendumului, veţi aplica ştampila cu menţiunea „VOTAT” pe unul dintre cele două patrulatere care conţin răspunsul dumneavoastră „DA” sau „NU”, la întrebările care vă sunt adresate: „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?” şi, respectiv, „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”.

După vot, veţi îndoi buletinele, lăsând la vedere doar ştampila de control, şi le veţi depune, pe fiecare, în urna corespunzătoare, dintre cele trei amplasate în secţia de votare. Atenţie, potrivit circularei BEC, votul dumneavoastră nu va fi anulat în cazul în care îl veţi depune în urna care nu îi este destinată!

Restituiţi, apoi, ştampila, iar pe spatele actului de identitate vi se va aplica timbrul autocolant care atestă că aţi participat la vot.

Nu vă obligă nimeni şi nimic - în afară de propria conştiinţă - să vă exercitaţi dreptul a alege. Însă este un drept şi o responsabilitate!

Citit 3365 ori Ultima modificare Luni, 27 Mai 2019 00:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.