Primăria unei comune gălăţene, premiată de Ambasada Franţei

Primăria unei comune gălăţene, premiată de Ambasada Franţei
Primarul Emilia Niculescu şi ambasadorul Franţei, Michele Ramis
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Merite recunoscute pentru dezvoltare durabilă * Comuna a câştigat un premiu în cadrul celei de-a doua ediţii a concursului „Ville Durable” - „Oraşul Durabil”

Ce-ar putea avea în comun primăria comunei Costache Negri din judeţul Galaţi cu primăriile marilor oraşe Iaşi şi Sibiu, dar şi cu administraţia judeţului Sălaj? Un premiu pentru dezvoltare durabilă acordat de Ambasada Franţei în România!

Deşi este doar o comună, localitatea Costache Negri este singura din judeţul Galaţi şi din ţară care a câştigat un premiu în cadrul celei de-a doua ediţii a concursului „Ville Durable” - „Oraşul Durabil”, competiţie care recunoaşte bunele practici din colectivităţile locale, organizată de Ambasada Franţei şi de Institutul Francez din România.

Cine sunt laureaţii

Potrivit comunicatului de presă al ambasadei franceze, municipiul Iaşi a primit Marele Premiu al Juriului, distincţie acordată pentru inovaţie în dezvoltarea conceptului Smart City, fiind declarat şi câştigătorul categoriei "Mobilitate Durabilă", pentru reînnoirea şi modernizarea ofertei sale de transport public.

Judeţul Sălaj a fost premiat la categoria „Gestionarea deşeurilor, eficacitate energetică şi economie circulară" pentru proiectul "Sistem de management integral al deşeurilor în judeţul Sălaj", iar municipiul Sibiu a fost desemnat câştigătorul categoriei "Reconversie urbană şi reabilitarea patrimoniului", pentru proiectul său numit "Lacul Binder - spaţiu de agrement şi sport prin reconversie urbană".

Proiectul "Extinderea reţelei de alimentare cu apa" i-a adus comunei Costache Negri premiul la categoria „Apă şi canalizare”.

Ce spune primarul comunei Costache Negri

Emilia Niculescu (PNL), primarul comunei Costache Negri, a ţinut să precizeze că nu a fost vorba doar de alimentare cu apă şi canalizare, ci de bune practici de acţiuni pe linia dezvoltării durabile a localităţilor. „Eu am înscris comuna în concurs cu proiectul de alimentare cu apă şi canalizare, dar am povestit cum a început totul, graţie înfrăţirii cu localitatea franceză La Roche sur Yon, care ne-a dat impulsul dezvoltării şi ne-a învăţat cum să ne stabilim priorităţile”, ne-a mărturisit Emilia Niculescu.

Apă, pentru că apa este viaţă!

Deşi la vremea aceea era doar contabil în cadrul Primăriei Costache Negri, Emilia Niculescu nu a uitat prima lecţie franceză de administraţie: „Când am început relaţia cu francezii, am aflat şi noi de lista de priorităţi ale comunei, pentru că ne-au cerut-o ei. Eu ştiam franceză şi puteam să comunic şi am făcut cu domnul primar de la acea vreme prima noastră listă de priorităţi, pe care am trecut: căminul cultural, dispensar uman şi alimentare cu apă. Am primit înapoi priorităţile aşa cum le vedeau ei: pe primul loc apa «pentru că apa este viaţa!», ne-au scris, apoi dispensar şi pe urmă cămin cultural. În ’93-’94 au început lucrările de alimentare cu apă, la care au contribuit şi financiar în prima etapă”, îşi aminteşte primarul de astăzi.

"Francezii ne-au dat impulsul, iar noi am continuat. Aşa am ajuns de la trei kilometri de reţea şi trei puţuri forate, să avem alimentare cu apă în toată comuna şi un proiect în derulare de extindere a reţelei de canalizare existente, înscriindu-ne astfel în liniile dezvoltării durabile ca semnatari ai Cărţii Albe pentru Dezvoltare Durabilă, la care noi am aderat încă din 2002”, ne-a declarat Emilia Niculescu.

„Participăm şi la anul!”

Fără falsă modestie, Emilia Niculescu ne-a mărturisit că se aştepta ca proiectul depus de comunitatea pe care o reprezintă să câştige. Însă ţinta ei este premiul cel mare: „Cred că vom participa şi la anul, ca să câştigăm premiul cel mare, pe care acum l-a obţinut municipiul Iaşi, care a avut ceva inovator faţă de noi. M-am bucurat să o cunosc pe ES ambasadorul Franţei în România, Michele Ramis, să primesc aprecierile şi felicitările celorlalţi primari care au participat. Domnul primar de la Hunedoara m-a felicitat în mod deosebit”, ne-a declarat Emilia Niculescu.

Optimism

Potrivit Agerpres, ambasadorul Franţei la Bucureşti, Michele Ramis, a anunţat că acest concurs va continua şi în viitor: "Vom continua această iniţiativă, cred că sunt foarte multe colectivităţi din România care au iniţiative din tip Smart City. O problemă ar fi faptul că nu se cunosc aceste proiecte, nu există o comunicare în acest sens. De aceea, concursul este foarte util, deoarece alte comunităţi pot afla ce se face în alte oraşe şi sunt foarte optimistă în ceea ce priveşte viitorul".

Pe ce criterii s-au acordat premiile

Pentru selectarea celor mai bune proiecte s-a lucrat după o grilă unică, multicriterială, stabilită împreună cu reprezentanţii Ambasadei Franţei, ţinându-se cont de integrarea proiectelor într-o strategie de dezvoltare durabilă, de elementele de finanţare, de parteneriat, de adecvare la scara comunităţii cărora li se adresează. O mare parte din punctaj a venit din componenta tehnică, din legătura cu experienţa franceză, elementele de durabilitate în timp şi de viziune de continuitate.

Cum au descoperit francezii "Costache Noir"

În 1989, când francezii din La Roche sur Yon au descoperit comuna Costache Negri, ea nici nu mai exista pe harta judeţului, devenise un sat component al Griviţei. „Francezii ne-au găsit şi chiar am fost surprinşi de asta. În toamna anului 1989, ne-au trimis scrisori prin care ne susţineau să luptăm împotriva desfiinţării, dar abia în ianuarie au ajuns la noi”, îşi aminteşte primarul de perioada în care comuna a fost desfiinţată abuziv de autorităţile comuniste. Dispariţia comunei Costache Negri a durat doar până pe 19 ianuarie 1990, când s-a dat decretul de revenire a comunelor.

Pe 22 septembrie 1994 s-a semnat primul acord de înfrăţire din judeţ, între comuna Costache Negri şi La Roche sur Yon, din nordul Franţei. Era doar oficializarea unei relaţii de colaborare, însă n-a rămas doar un act de complezenţă şi atât, ca prea multe altele.

Înfrăţirea cu francezii a schimbat definitiv în bine viaţa localnicilor, dar mai ales concepţiile şi modul de lucru al autorităţilor locale. Cooperarea şi schimburile de experienţă între administraţii, dar mai ales între elevii din cele două comunităţi sunt deja o tradiţie: un an vin francezii la Costache Negri, anul următor se duc copiii din Costache Negri în Franţa, şi tot aşa!

În foto 2 - galerie, laureatele celei de-a doua ediţii a concursului ”Oraşul Durabil”

Foto 4: Iulia Kelt

Citit 8793 ori Ultima modificare Vineri, 21 Iunie 2019 02:23

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.