Pericol public! Şobolani în blocurile din centrul oraşului

Pericol public! Şobolani în blocurile din centrul oraşului
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

„De când au început lucrările de înlocuire a vechilor conducte de apă de pe strada Domnească şi Navelor, ne-am trezit cu şobolanii în bloc”, ne-au semnalat, îngrijoraţi, mai mulţi gălăţeni care locuiesc în zona centrală a oraşului. Oamenii se tem de bolile pe care le-ar putea transmite rozătoarele şi şi-ar dori ca asociaţiile de proprietari să fie obligate să facă deratizări periodice.

„De când s-au săpat şanţuri şi a început schimbarea conductelor de pe strada Navelor, am observat că pisicile aciuate în jurul blocului au început să prindă tot mai des şoareci şi şobolani. Aproape zilnic văd câte o mâţă cu şobolanul în bot”, ne-a relatat unul dintre cititorii din zona centrală a oraşului.

Un alt gălăţean a avut parte, în seara de miercuri, de o experienţă teribilă. „M-am trezit cu un şobolan în casă! Şi locuiesc la bloc, la etajul unu. Şobolanul a intrat prin scurgerea de la baie. Nu am reuşit să îl prind pentru că a fugit pe unde intrase”, ne-a povestit oripilat gălăţeanul.

Deşi terminase recent curăţenia şi renovarea apartamentului, bărbatul a spart şi curăţat locul prin care a intrat rozătorul în casă şi a zidit înapoi cu grijă. A descoperit cu groază că partea de jos a peretelui fusese roasă, şi auzea cum, pe ţeava de apă caldă, acum nefuncţională, urcau şobolani.

Temându-se de bolile pe care le pot transmite şobolanii, a spălat totul în casă cu clor, dar tot i se părea că persistă mirosul de canalizare şi de rozătoare.

Gălăţenii care ne-au sesizat toate aceste situaţii teribile cred că lucrările din zona centrală a oraşului erau mai mult decât necesare, numai că înlocuirea conductelor a afectat „habitatul” liniştit al şobolanilor, care au invadat subsolurile blocurilor. De asemenea, oamenii susţin că, din cauza gunoaielor aruncate peste tot, inclusiv în zona fostului şantier arheologic de la Poarta Turcească, rozătoarele prosperă şi se pot înmulţi.

Cetăţenii şi-ar dori ca Primăria să poată interveni şi să impună tuturor asociaţiilor de proprietari să facă în mod regulat deratizare.

La solicitarea noastră, administraţia publică locală ne-a comunicat că, potrivit legii, nu poate obliga asociaţiile de proprietari, care sunt persoane juridice, să ia măsuri în interiorul condominiului. Şi nici nu poate face, în locul lor, deratizare în blocuri sau la subsolul acestora. Însă, fiind vorba de sănătatea publică, speră ca oamenii să înţeleagă şi să ia măsuri înainte ca situaţia să scape de sub control şi şobolanii să pună stăpânire pe oraş.

Citit 5686 ori Ultima modificare Sâmbătă, 14 Septembrie 2019 02:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.