Scandal la vârf în Universitatea ”Dunărea de Jos”

Scandal la vârf în Universitatea ”Dunărea de Jos”
Evaluaţi acest articol
(57 voturi)

De câteva luni, mocneşte între Senatul Universităţii "Dunărea de Jos" şi o parte din conducerea acestei instituţii un conflict care, deşi s-a desfăşurat o perioadă în spatele uşilor închise, a izbucnit într-un scandal public, odată cu aprobarea de către Senat a metodologiei după care se vor desfăşura alegerile pentru rector. 

Pe data de 18 septembrie, prorectorul Ştefan Baltă şi-a dat demisia din funcţie pentru a putea acţiona în instanţă Universitatea gălăţeană, din cauza unor nemulţumiri legate de modul în care s-a stabilit metodologia de alegere a rectorului. Odată cu anunţul demisiei, fostul prorector Ştefan Baltă şi-a anunţat şi candidatura la funcţia de rector, la care aspiră şi preşedintele Senatului UDJG, prof. univ. dr. Lucian Georgescu. 

"Solicitarea mea vine în urma ultimelor acţiuni întreprinse de Senatul Universităţii, pe care le consider abuzive şi pe care doresc să le contest în instanţă. Având în vedere că acţionez Universitatea în instanţă, consider că nu este moral să ocup în continuare funcţia de prorector", se arată în demisia depusă de Ştefan Baltă şi aprobată ieri de rector, prof. univ. dr. Iulian Bîrsan.

Printre nemulţumirile enumerate de Baltă chiar în cererea de demisie se numără faptul că Senatul UDJG a "ignorat în mod repetat" hotărârile Consiliului de Administraţie prin care se solicita modificarea vechii metodologii de alegeri a rectorului, astfel încât să permită să candideze şi cadrele didactice care nu sunt încă profesori universitari, ci doar conferenţiari, aşa cum este şi cazul lui Ştefan Baltă.

Acuzaţii de fals şi uz de fals 

De altfel, prorectorul, pe atunci, a depus o plângere la Universitate cu privire la acest lucru încă din luna iunie, solicitând aprobarea în Senat a unei metodologii în conformitate cu prevederile pe care le-a stabilit Consiliul de Administraţie (CA) al Universităţii. În răspunsul scris pe care i-l transmite Comisia Juridică şi de Etică (CJE) a Senatului UDJG se arată că forul a primit din partea CA mai multe variante de schimbare a metodologiei, în zile şi la ore diferite, unele fără să fie "asumate". "Se pune întrebarea cine a făcut modificările succesive la cele trei propuneri şi cine a eludat avizul CA, procedând în nume propriu la modificări ale propunerilor de metodologii. Este vorba, în mod clar, de fals şi uz de fals în documentele prezentate", se arată în răspunsul CJE, semnat de preşedintele acesteia, prof. univ. dr. Gheorghe Ivan.

Acuzaţia este reîmprospătată şi de preşedintele Senatului, prof. univ. dr. Lucian Georgescu: "Este fals şi uz de fals. Am primit din partea CA cinci variante, niciuna dintre ele neavând avizul juridic. Una era asumată, dar nu avea avizul juridic, celelalte patru nu erau asumate şi nici ele, normal, nu aveau aviz. Le-am cerut să trimită notă de fundamentare şi aviz juridic, dar nu le-am primit nici în ziua de azi. Prin urmare, am stabilit să mergem şi anul acesta după metodologia elaborată de Universitate, în conformitate cu metodologia cadru, aceeaşi prin care s-au ales rectorii şi în urmă cu opt ani şi în urmă cu patru ani. Dacă e metodologia după care a fost ales rectorul de acum şi după care a fost ales şi domnul Baltă ca prorector, înseamnă că a fost bună. De ce s-o schimbăm?", a concluzionat Lucian Georgescu.

"Acuzaţiile trebuie dovedite"

Atât rectorul, Iulian Bîrsan, cât şi fostul prorector Ştefan Baltă au precizat că acuzaţiile de fals şi uz de fals sunt nefondate şi au specificat că acestea sunt declaraţii care trebuie dovedite. 

"Acuzaţiile trebuie dovedite. Eu am prezidat şedinţa de CA prin care s-a propus modificarea metodologiei de alegeri a UDJG. Conform metodologiei cadru, nu este necesar să menţinem restricţii de participare la alegerile de rectori. Aşa cum se întâmplă şi la alte universităţi din ţară. Ar trebui să lăsăm votul cadrelor didactice să-şi spună cuvântul, pentru că este cel mai important. Nu trebuie îngrădite candidaturile. De exemplu, la Universitatea Politehnică din Bucureşti, rectorul nu este nici măcar cadru didactic şi nu putem spune că nu este condusă bine. Dimpotrivă", a mai spus rectorul Bîrsan.

Ştefan Baltă mai spune că UDJG este una dintre cele mai restrictive instituţii din ţară, condiţia ca rectorul să fie profesor nemaifiind menţinută în vigoare. 

Atât rectorul, cât şi fostul prorector au apreciat că hotărârea Senatului cu privire la modul în care se vor desfăşura alegerile este "ambiguă", deoarece se face trimitere la cerinţele principiile de fond din metodologia internă anterioară, fără a se preciza clar care sunt, de fapt prevederile, care trebuie respectate.

Preşedintele Senatului UDJG, Lucian Georgescu, susţine însă că este clar pentru toată lumea, se va respecta metodologia după care s-a votat conducerea actuală. "Universitatea din Galaţi este în top 500 cele mai bune universităţi. Iar Senatul a decis să nu se renunţe la faptul că rectorul trebuie să fie profesor universitar. Am hotărât să ne păstrăm rangul şi să nu coborâm ştacheta", a precizat Lucian Georgescu. 

Citit 18061 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Septembrie 2019 12:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.