Evaluaţi acest articol
(57 voturi)
23 comentarii

De câteva luni, mocneşte între Senatul Universităţii "Dunărea de Jos" şi o parte din conducerea acestei instituţii un conflict care, deşi s-a desfăşurat o perioadă în spatele uşilor închise, a izbucnit într-un scandal public, odată cu aprobarea de către Senat a metodologiei după care se vor desfăşura alegerile pentru rector. 

Pe data de 18 septembrie, prorectorul Ştefan Baltă şi-a dat demisia din funcţie pentru a putea acţiona în instanţă Universitatea gălăţeană, din cauza unor nemulţumiri legate de modul în care s-a stabilit metodologia de alegere a rectorului. Odată cu anunţul demisiei, fostul prorector Ştefan Baltă şi-a anunţat şi candidatura la funcţia de rector, la care aspiră şi preşedintele Senatului UDJG, prof. univ. dr. Lucian Georgescu. 
"Solicitarea mea vine în urma ultimelor acţiuni întreprinse de Senatul Universităţii, pe care le consider abuzive şi pe care doresc să le contest în instanţă. Având în vedere că acţionez Universitatea în instanţă, consider că nu este moral să ocup în continuare funcţia de prorector", se arată în demisia depusă de Ştefan Baltă şi aprobată ieri de rector, prof. univ. dr. Iulian Bîrsan.

Printre nemulţumirile enumerate de Baltă chiar în cererea de demisie se numără faptul că Senatul UDJG a "ignorat în mod repetat" hotărârile Consiliului de Administraţie prin care se solicita modificarea vechii metodologii de alegeri a rectorului, astfel încât să permită să candideze şi cadrele didactice care nu sunt încă profesori universitari, ci doar conferenţiari, aşa cum este şi cazul lui Ştefan Baltă.

Acuzaţii de fals şi uz de fals 

De altfel, prorectorul, pe atunci, a depus o plângere la Universitate cu privire la acest lucru încă din luna iunie, solicitând aprobarea în Senat a unei metodologii în conformitate cu prevederile pe care le-a stabilit Consiliul de Administraţie (CA) al Universităţii. În răspunsul scris pe care i-l transmite Comisia Juridică şi de Etică (CJE) a Senatului UDJG se arată că forul a primit din partea CA mai multe variante de schimbare a metodologiei, în zile şi la ore diferite, unele fără să fie "asumate". "Se pune întrebarea cine a făcut modificările succesive la cele trei propuneri şi cine a eludat avizul CA, procedând în nume propriu la modificări ale propunerilor de metodologii. Este vorba, în mod clar, de fals şi uz de fals în documentele prezentate", se arată în răspunsul CJE, semnat de preşedintele acesteia, prof. univ. dr. Gheorghe Ivan.
Acuzaţia este reîmprospătată şi de preşedintele Senatului, prof. univ. dr. Lucian Georgescu: "Este fals şi uz de fals. Am primit din partea CA cinci variante, niciuna dintre ele neavând avizul juridic. Una era asumată, dar nu avea avizul juridic, celelalte patru nu erau asumate şi nici ele, normal, nu aveau aviz. Le-am cerut să trimită notă de fundamentare şi aviz juridic, dar nu le-am primit nici în ziua de azi. Prin urmare, am stabilit să mergem şi anul acesta după metodologia elaborată de Universitate, în conformitate cu metodologia cadru, aceeaşi prin care s-au ales rectorii şi în urmă cu opt ani şi în urmă cu patru ani. Dacă e metodologia după care a fost ales rectorul de acum şi după care a fost ales şi domnul Baltă ca prorector, înseamnă că a fost bună. De ce s-o schimbăm?", a concluzionat Lucian Georgescu.

"Acuzaţiile trebuie dovedite"

Atât rectorul, Iulian Bîrsan, cât şi fostul prorector Ştefan Baltă au precizat că acuzaţiile de fals şi uz de fals sunt nefondate şi au specificat că acestea sunt declaraţii care trebuie dovedite. 
"Acuzaţiile trebuie dovedite. Eu am prezidat şedinţa de CA prin care s-a propus modificarea metodologiei de alegeri a UDJG. Conform metodologiei cadru, nu este necesar să menţinem restricţii de participare la alegerile de rectori. Aşa cum se întâmplă şi la alte universităţi din ţară. Ar trebui să lăsăm votul cadrelor didactice să-şi spună cuvântul, pentru că este cel mai important. Nu trebuie îngrădite candidaturile. De exemplu, la Universitatea Politehnică din Bucureşti, rectorul nu este nici măcar cadru didactic şi nu putem spune că nu este condusă bine. Dimpotrivă", a mai spus rectorul Bîrsan.

Ştefan Baltă mai spune că UDJG este una dintre cele mai restrictive instituţii din ţară, condiţia ca rectorul să fie profesor nemaifiind menţinută în vigoare. 
Atât rectorul, cât şi fostul prorector au apreciat că hotărârea Senatului cu privire la modul în care se vor desfăşura alegerile este "ambiguă", deoarece se face trimitere la cerinţele principiile de fond din metodologia internă anterioară, fără a se preciza clar care sunt, de fapt prevederile, care trebuie respectate.
Preşedintele Senatului UDJG, Lucian Georgescu, susţine însă că este clar pentru toată lumea, se va respecta metodologia după care s-a votat conducerea actuală. "Universitatea din Galaţi este în top 500 cele mai bune universităţi. Iar Senatul a decis să nu se renunţe la faptul că rectorul trebuie să fie profesor universitar. Am hotărât să ne păstrăm rangul şi să nu coborâm ştacheta", a precizat Lucian Georgescu. 

Citit 16219 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Septembrie 2019 12:10

23 comentarii

 • postat de Alergator Sâmbătă, 28 Septembrie 2019 10:35 5.13.128.*** Link la comentariu
  5
  9

  De ce atata scandal pentru dl.conf. Balta? De ce sa se schimbe o lege interna pentru un singur om? Maine-poimaine ne putem trezi cu candidatura unui doctorand doar pentru ca are parerea de sine ca poate conduce o universitate! Acest stil de fortare, "lasare", "sa-l lasam!" este specific romanesc, de ce sa-l lasam daca nu se incadreaza??? Oare nu asta face sistemul de educatie romanesc de cand e el? : "sa-l lasam sa treaca, domnule, ca e amarat, ca e sarac, ca e bolnav ca e nepotul lu'...., si uite unde am ajuns?! "Dorei" la tot pasul! Solutia e foarte simpla: sa astepte sa se schimbe legea sau mai bine pentru dansul, sa devina profesor universitar!
  Si pe langa toate astea.... ce il recomanda pe dl.conf. Balta pentru functia de rector? Si va rog, nu cine il recomanda!!!

  Raportează
 • postat de Emilia Miercuri, 25 Septembrie 2019 20:41 78.96.82.*** Link la comentariu
  4
  16

  Metodologia care nu-i place i-a folosit domnului Balta numai bine ca sa candideze ca director de departament . Si sa fie ales. Cum ramane cu metodologia, e buna, e proasta? Sunt cam confuzata...

  Raportează
 • postat de Inca o parere Miercuri, 25 Septembrie 2019 16:00 84.117.145.*** Link la comentariu
  4
  17

  Din citirea articolului am inteles ca metodologia care se va folosi anul acesta a fost utilizata si in trecut la alegerea actualului rector. Dl Balta a contestat metodologia si acum 4 ani? Daca da, atunci este cu adevarat un luptator pentru drepturi egale! Daca nu, atunci este clar ca urmareste doar propriul interes!

  Raportează
 • postat de O simplă părere Marți, 24 Septembrie 2019 20:49 86.124.201.*** Link la comentariu
  6
  23

  Ne dorim funcția de rector, dar nu rereușim să obținem titlul de profesor universitar. E cam greu, nu? Am găsit soluția! Schimbăm regulile în timpul jocului și să dăm în judecată instituția pe care, culmea, vrem să o conducem. Oare prin acest mod nu facem altceva decât să pătăm numele Universitatii la care tinem atât de mult și pentru care "facem tot posibilul sa nu ajungă pe mâini PSD-iste" (asa cum s-a afirmat public)?

  P.S. Puțin contează partidul din care faci/ ai facut parte, important este ca Universitate să fie condusă de un om capabil, cu experiență, care să învestească în dezvoltarea educației și cercetării!

  Raportează
 • postat de Doar o părere Marți, 24 Septembrie 2019 15:59 5.13.252.*** Link la comentariu
  15
  6

  Un tânăr doreste sa preia o funcție si nu i se da nici măcar șansa sa candideze. Nu mai ai loc in țara asta de indivizi Care tin cu dinții de un scaun pe care ,de cele mai multe ori il ocupa abuziv, prin intimidări, amenințări, politic. Sa va fie rusine...si mai vorbim de mediul academic

  Raportează
 • postat de Eleonora B Marți, 24 Septembrie 2019 05:45 75.172.41.*** Link la comentariu
  14
  9

  Sper ca Stafan Balta sa revina la conducerea institutiei . Prefer oricand un tanar ambitios , fata de unul care doreste doar sa demonstreze ca ultimul sau loc de munca e pe scaunul de rector.

  Raportează
 • postat de Doru L Luni, 23 Septembrie 2019 18:54 92.80.145.*** Link la comentariu
  14
  12

  Peste legea educatiei s-a uitat careva?!?
  Legea 1/2011, la articolul 209 alineatul 1 litera a) spune asa : Rectorul universităţilor de stat şi particulare se desemnează prin una dintre următoarele modalităţi: a) pe baza unui concurs public, în baza unei metodologii aprobate de senatul universitar nou-ales, conformă cu prezenta lege;
  Legea 1/2011, mai spune la articolul 210 ca: (1) În cazul în care modalitatea aleasă pentru desemnarea rectorului este cea pe baza unui concurs public, procedura de desemnare este cea prevăzută de prezentul articol. (4) La concursul de ocupare a funcţiei de rector pot participa personalităţi ştiinţifice sau academice din ţară şi din străinătate care, pe baza audierii în plenul senatului universitar nou-ales, au obţinut avizul de participare la concurs din partea acestuia.
  Metodologia, la articolul 18 alineatul 2) spune asa: Pentru ocuparea funcţiei de rector pot candida personalităţi academice şi/sau ştiinţifice din ţară sau străinătate care au gradul didactic de profesor universitar sau echivalent, conform Legii nr. 1/2011.
  Dacă Metodologia respecta legea 1/2011, cum se face ca in Lege nu apare obligatitivatea de a fi profesor universitar, iar in Metodologie apare? Legea nu impune aceasta conditie care este adaugata in plus prin Metodologie, ceea ce insamna ca prin aceasta metodologie s-a adaugat la lege si practic s-a incalcat Legea.

  Raportează
 • postat de Lector Ugal Luni, 23 Septembrie 2019 14:46 93.122.251.*** Link la comentariu
  9
  30

  Si eu "LECTOR" vreau sa fiu "RECTOR". Sa modifcam metodologia ca si cei care abia au inceput activitatea intr-o institutie sa poata candida la functii de conducere? Sa facem egalitate, nu? Pai atunci poate ne trezim ca ne conduce un doctorand, sau poate mai rau...un student din anul I? Nu o zic in nume de rau fata de doctoranzi/studenti, dar totusi a conduce o Universitate este nevoie de multa experienta si profesionalism! Succes Domnule Prof. Georgescu!

  Raportează
 • postat de ludovic Luni, 23 Septembrie 2019 12:15 86.120.233.*** Link la comentariu
  28
  7

  Lucian Georgescu a fost secretar de stat, apoi ministru, apoi iar secretar de stat în guvernele garantate de Liviu Dragnea. O fi fost un fel de îngeraș care s-a sacrificat și a intrat în cocină? Sau pur și simplu a fost de acord ca un condamnat penal, care mai avea un proces în curs și care până la urmă a ajuns la pușcărie, să conducă partidul și România? Ce să fie? Ce să fie?

  Raportează
 • postat de Flory Duminică, 22 Septembrie 2019 17:08 5.13.134.*** Link la comentariu
  9
  41

  DL Stefan Balta, conferentiar de vocatie vrea sa fie rector cu price pret. Chiar si contestand metodologia in vigoare timp de opt ani. Daca nu poate sa fie profesor, metodologia nu e buna!!! Atentie ! Ce a facut la PNL face acum la universitate RUSINE
  PS. Sa candideze si portarul ca tot vorbim de neingradirea candidaturilor! Si tanti bucatareasa, ca sa nu discriminam....

  Raportează
 • postat de Un cetățean Duminică, 22 Septembrie 2019 16:44 5.13.134.*** Link la comentariu
  4
  38

  Este o situație de rasu_plansu. Rectorul nu înțelege metodologia prin care a fost ales de doua ori, prorectorul își da demisia și candidează la director de departament pe metodologia pe care o contesta! Dacă nu merge la PNL, sa incercăm totuși la Universitate......

  Raportează
 • postat de Nicoleta Duminică, 22 Septembrie 2019 08:52 5.13.154.*** Link la comentariu
  3
  32

  http://www.shanghairanking.com/Shanghairanking-Subject-Rankings-2018/chemical-engineering.html, pentru cei care nu cred că Universitatea „Dunărea de Jos” este în top 500.

  Raportează
 • postat de Sandu Duminică, 22 Septembrie 2019 07:57 188.24.221.*** Link la comentariu
  2
  27

  Dinu Paturică vrea să fie Rector?

  Raportează
 • postat de Mamabear Sâmbătă, 21 Septembrie 2019 14:01 213.233.84.*** Link la comentariu
  37
  14

  Rușine! Asta e învățământ "superior". Călcați pe cadavre pentru bani și funcție. În sfârșit a ieșit adevărul la iveală! Succes Ștefane! Sper să câștigi!

  Raportează
 • postat de CetateanX Sâmbătă, 21 Septembrie 2019 13:43 188.24.235.*** Link la comentariu
  38
  18

  Subscriu ideii enuntate in articol: "Conform metodologiei cadru, nu este necesar să menţinem restricţii de participare la alegerile de rectori. Aşa cum se întâmplă şi la alte universităţi din ţară. Ar trebui să lăsăm votul cadrelor didactice să-şi spună cuvântul, pentru că este cel mai important. Nu trebuie îngrădite candidaturile". Corect! Lasati si alte cadre didactice sa-si depuna candidaturile, chiar daca nu au titulatura cea mai pompoasa atasata numelui. Eu cred ca nu titlul de profesor universitar acorda automat si valoarea de bun manager al unei institutii de acest gen. Care stacheta se coboara, domnule Georgescu? Aoleu! De parca n-am sti cum merg treburile in aceasta tara!

  Raportează
 • postat de UBSD (Una Bucată Social-Democrat) Sâmbătă, 21 Septembrie 2019 12:09 78.96.82.*** Link la comentariu
  7
  45

  Un alt circ ieftin ce a mai fost văzut de nenumărate ori până acum de orice om normal la cap, care poate fi imparțial și care poate face critică constructivă! Parcă numai în țara asta de lumea a 13-a (din nefericire), unii se mănâncă între ei pentru funcții, bani și privilegii! Foarte rar vezi o persoană care-și dorește cu tot dinadinsul să ajungă în vârf pentru a aduce schimbări, modernizări, inovări...

  „Universitatea din Galați este în top 500 cele mai bune universități”... „Bă, ejt niebun?!?!” (vorba românului de rând) Și pe care loc se află din cele 500??? Și Universitatea Politehnică din București se află în primele 500, dar pe site-ul dumnealor observi că este clasată „în top 151-200 la nivel internațional” în domeniul automaticii, „în top 201-300” privind ingineria chimică etc. (https://upb.ro/universitatea-politehnica-din-bucuresti-clasata-in-topul-shanghai-al-celor-mai-bune-500-universitati-din-lume/). Noi???? În orice țară din lume, cele mai bune universități și facultăți sunt localizate în capitală. România nu face excepție! Totuși, asta nu înseamnă că UDJG trebuie să se resemneze, păstrându-și rangul și necoborând ștacheta! Dimpotrivă, trebuie să urce în clasament, iar asta nu se poate decât cu oameni de calitate, ambițioși și cu viziune, atât profesori, cât și studenți! Altfel, să nu ne mirăm că majoritatea dintre cei care sunt studenți UDJG habar nu au pe ce lume trăiesc, că sunt la fel de paraleli cu facultatea precum șinele de tren etc. Unii mai sunt și nesimțiți din cale-afară! Spre exemplu, în sala D02 din corpul D (vis-a-vis de catedrală), aproape pe fiecare bancă sunt scrise înjurături!

  Eu sunt în an terminal... Deci nu mai am așa multă treabă... Dar pentru cei care vin, TREBUIE o schimbare!!! Absolvenții de licee "foarte bune" (lva, lmk etc.) să rămână aici!! Să nu mai plece la București, Iași, Cluj, asta dacă vrem să începem cumva schimbarea!!! Și mai este nevoie de o mână de fier, cu multă inteligență și multă înțelepciune, care să știe câtă presiune să pună și unde anume!

  Raportează
 • postat de Helesteu Sâmbătă, 21 Septembrie 2019 12:02 142.54.190.*** Link la comentariu
  5
  53

  Pai dl. Balta s-a suparat si pe PNL si si-a dat si de acolo demisia. Gen "daca voi nu ma vreti, nici eunu va vreau".

  Raportează
 • postat de Pentru UGAL Sâmbătă, 21 Septembrie 2019 11:49 109.103.173.*** Link la comentariu
  22
  13

  Așa este... asta este România...

  Raportează
 • postat de Christian Sâmbătă, 21 Septembrie 2019 11:13 82.79.132.*** Link la comentariu
  3
  45

  Se pare ca e un ciolan bun de ros, de este asa luptă pentru el!

  Raportează
 • postat de ugal2 Sâmbătă, 21 Septembrie 2019 10:39 5.13.193.*** Link la comentariu
  5
  55

  daca tot va cercetati intre voi, trageti un ochi si la facultatea de medicina. pute rau pe acolo a coruptie

  Raportează
 • postat de Pfffff Sâmbătă, 21 Septembrie 2019 07:36 213.233.103.*** Link la comentariu
  39
  21

  Păcat că după 8 ani de liniște și progres ne întoarcem la aceleași mizerii nesănătoase pentru UDJG. Intamplarea face că și acum 8 ani personajul principal al discutiilor mai putin academice era tot domnul Georgescu. In momentul cand mergi pe sloganul "scopul scuza mijloacele" si faci totul ca sa ajungi Rector, inclusiv sa nu respecti legea si moralitatea, nu mai e ok . Daca esti bun, de ce sa iti fie frică de vot și sa lasi alegerile libere, asa cum scrie in legea educatiei? Votul ar trebuii sa vorbeasca si nu sa se calce pe valorile universitare numai ca sa fie eliminati contracandidații. Era mai simplu sa se dea un regulament in Senat care sa prevadă că au drept de candidatură doar persoanele care au ocupat funcția de ministru in guvernarea PSD :). Ps. Prorectorul este numit si nu ales...o diferență mare

  Raportează
 • postat de abc Sâmbătă, 21 Septembrie 2019 07:01 109.96.134.*** Link la comentariu
  5
  62

  Dl. Balta are mai mult chef de scandal - la PNL s-a certat cu toata lumea, la Universitate vrea sa schimbe regulile pentru a putea candida el... Pe cei de la PNL n-a putut sa-i chemw in instanta, aici poatw sa faca Universitatea de ras! Penibil. Mai se dorea si primar al Galatiului...

  Raportează
 • postat de ugal Sâmbătă, 21 Septembrie 2019 00:59 89.137.228.*** Link la comentariu
  7
  92

  Nu este chiar nimeni in masura sa sesizeze faptul că în această universitate s-a ajuns la mai multe procese decât rezultate? Asa arata o Romanie educata? Ce exemple dati viitorilor studenti, domnilor? Cum vreti sa atrageti fonduri, studenți, sa duceți numele universității mai departe? Cu procese intentate studenților și profesorilor acestei instituții ati reusit sa va descalificati ca profesionisti, sa arătați că banul este un argument mai important decât educația și cercetarea din instituția care vremelnic va găzduiește. Rusine!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.