Copiii pierduţi ai Galaţiului

Copiii pierduţi ai Galaţiului
Un sfert dintre minorii căutaţi de poliţie sunt de la noi
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

În urma reactualizării bazei de date publice a Poliţiei Române, la secţiunea "Copii dispăruţi" figurează 79 de minori din toată ţara. Nu mai puţin de 23 dintre ei, peste un sfert, sunt din Galaţi, 21 fiind raportaţi ca fugiţi din centre de ocrotire ale Direcţiei Generale pentru Protecţia Copilului şi Asistenţă Socială. 18 dintre ei au fost daţi dispăruţi numai de la începutul acestui an.

Grija pe care statul ar trebui să o aibă faţă de minorii fără familii ori abandonaţi de părinţi nu se limitează doar la a le oferi cazare, mâncare şi, eventual, şansa la educaţie şi formare profesională, ci şi la a-i urmări şi a-i găsi, de fiecare dată când copiii, majoritatea ajunşi la vârsta adolescenţei, aleg să fugă fără nicio explicaţie. Plecarea frecventă din centrele de plasament ori din casele de tip familial este o practică obişnuită pentru mulţi minori aflaţi, oficial, sub ocrotirea statului, care pleacă cu bilet de învoire sau pur şi simplu îşi iau lumea în cap, fără nicio explicaţie. Aşa se face că, în momentul de faţă, Galaţiul se poate "lăuda" cu un record nedorit de minori fugiţi din centrele de ocrotire ale Direcţiei pentru Protecţia Copilului, înregistrând o statistică tristă, ce cuprinde 21 de nume dintre cele 79 făcute publice de Poliţia Română pe siteul oficial, la secţiunea "Copii dispăruţi".

De bună voie şi nesiliţi de nimeni

O simplă vizualizare a profilurilor copiilor daţi dispăruţi şi căutaţi de poliţie duce la concluzia că toţi minorii care au fugit din centre au aceeaşi caracteristică: "părăsesc centrele  de plasament în care au fost instituţionalizaţi, în mod repetat şi premeditat şi au un comportament deviant". Adică nu pot fi stăpâniţi şi controlaţi, mai ales că unii, cu tot cu comportamentul deviant şi cu desele părăsiri voluntare ale centrelor, au primit în continuare bilete de învoire pentru diverse pretexte şi duşi au fost. Fie s-au alăturat anturajelor, fie au plecat în căutarea rudelor, eventual în alte judeţe, fie, în cazul fetelor, după vreun iubit care le-a promis să le scoată din cenuşiul vieţii de la orfelinat.

Cu permisiune sau fără, 21 de minori cu vârste cuprinse, la acest moment, între 13 şi 18 ani, au fugit din Casa "David Austin" din Munteni (cinci copii), Centrul de Asistenţă pntru Copilul cu Cerinţe Educative Speciale (cinci copii), Casa de Tip Familial "Floare de Colţ" (doi copii), Casa de Tip Familial "Ştefan" (trei copii), Centrul "Irene&Stuart" (un copil), Casa "Aurora" (trei copii), Centrul de Plasament Tecuci (un copil) şi Complexul de Servicii Sociale "Dumbrava Minunată" (un copil). Cei 21, 13 fete şi opt băieţi, au părăsit centrele unde erau instituţionalizaţi în ultimii doi ani, majoritatea dispariţiilor, respectiv 18 cazuri, fiind înregistrate de la începutul acestui an. De spus ar mai fi că, la această dată, trei dintre cei dispăruţi şi căutaţi, oficfial, de autorităţi, au împlinit deja 18 ani, doi urmează să ajungă la vârsta majoratului, iar opt minori dispăruţi au 16 ani.

Citit 19885 ori Ultima modificare Duminică, 29 Septembrie 2019 00:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.