SCANDAL. Zece milioane de lei, pierderile ultimei ierni în sistem centralizat
Foto: Anca Melinte

SCANDAL. Zece milioane de lei, pierderile ultimei ierni în sistem centralizat
Bani plăţiţi în tranşe, de la bugetul local
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Cu 16 voturi favorabile, Consiliul Local a aprobat, joi, acoperirea parţială a pierderilor induse de ultimul sezon rece în care gălăţenii s-au încălzit în sistem centralizat - 3.121.467,69 de lei, pentru perioada decembrie 2017 - martie 2018. De fapt, este a treia hotărâre de acoperire a pierderilor, care, conform documentelor, totalizează 9.981.563,83 de lei. Întrebările consilierilor au vizat, însă, pierderile iernii trecute, care sunt, deocamdată, o necunoscută.

Pierderile ultimei ierni în sistem centralizat, în care agentul termic produs de Electrocentrale a fost distribuit de Calorgal, au ajuns din nou pe masa aleşilor locali. Aşa cum aţi putut citi deja în ziarul "Viaţa liberă", este vorba despre o sumă de 3.121.467,69 de lei, prevăzută în proiectul hotărârii de Consiliu Local (HCL).

Trei hotărâri, aceeaşi ţintă

Numai că, în realitate, suma pierderilor a fost mult mai mare. "Ca urmare a prestării serviciului public de distribuţie şi furnizare a energiei termice furnizată populaţiei pentru perioada decembrie 2017 - martie 2018, SC Calorgal SA înregistrează pierderi induse reprezentând cheltuieli neacoperite în sumă de 9.981.563,83 de lei, din care s-a aprobat suma de 3.766.691,27 de lei prin HCL nr. 253/2019, acordându-se şi suma de 3.093.494,87 de lei prin HCL nr. 408/2018, rămânând de acordat suma de 3.121.476,69 de lei", se preciza în raportul de specialitate al proiectului. În document se argumenta că "este necesară aprobarea acoperii parţiale a pierderilor induse de prestarea serviciilor publice de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice pentru populaţie în sistem centralizat, în sumă de 3.121.467,69 de lei, pentru perioada decembrie 2017-martie 2018".

Dilemă

Dezbaterea din Consiliul Local a vizat, însă, pierderile din iarna 2018-2019, discuţia fiind deschisă de consilierul local PNL Onuţ Atanasiu. Directorul Calorgal, Marian Alexandru, a explicat că, pentru sezonul rece 2018-2019, situaţia este în curs de elaborare. Şi asta pentru că se aşteaptă avizul Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) pentru bilanţul termoenergetic, care relevă "exact procentele de pierdere rezultate în urma prestării acest serviciu".

"La 37 la sută, sunteţi faliment!"

"Pierderea de până la 30 noiembrie 2018, a fost calculată pe baza vechiului bilanţ termoenergetic. Anul acesta, schimbând soluţia de furnizare a energiei termice, am făcut un bilanţ din care reiese 37 la sută", a declarat managerul Calorgal. "La 37 la sută, sunteţi faliment! De fapt, eraţi mai demult! Scrie mare: faliment! Eu nu ştiu de ce mai stăm cu societatea asta, dl director, iertaţi-mă!", a ripostat consilierul local ALDE Radu Cosca.

În drum spre rentabilizare

Vergiliu Vals, directorul Direcţiei Servicii Comunitare de Utilităţi Publice din cadrul Primăriei, a intervenit pentru a detalia situaţia: "Până acum, Calorgal era distribuitor şi furnizor de energie termică, iar producător era Electrocentale. Având în vedere că, iarna trecută, Calorgal a fost şi producător de energie termică, era absolut necesar să refacem bilanţul energetic şi să-l avizăm. Ca să fie lumea bine informată, vreau să vă prezint care au fost numai subvenţiile pentru diferenţa de preţ, plătite de Consiliul Local în ultimele trei ierni: 38 de milioane de lei în iarna 2016-2017, 28 de milioane de lei în iarna 2017-2018, iar iarna trecută - 1,8 milioane de lei. Discutăm de milioane de euro, pe care bugetul local le-ar fi putut distribui către dezvoltare".

"De la 38 de milioane de lei la 1,8 milioane de lei, în trei ani, nu credeţi că este o îndreptare spre rentabilizare a întregului sistem? Nu vi se pare că e drumul corect spre ceea ce trebuie să se întâmple?", a intervenit primarul Ionuţ Pucheanu.

Pierderi pe reţele

Directorul Vals a admis că încă există pierderi din cauza problemelor de pe reţele. "Am crescut randamentul de producţie spre 95 la sută, dar pe reţele încă avem probleme. Noi continuăm, în fiecare an, să îmbunătăţim acest randament, scăzând pierderile, astfel încât, într-o perioadă decentă de timp, de doi-trei ani, să reuşim să ajungem la acel procent de pierdere de maximum zece la sută pe care ni l-am propus prin strategie", a mai spus Vals.

CITEȘTE ȘI: Gigacaloria, facturată tot la preţul vechi

Citit 6242 ori Ultima modificare Luni, 30 Septembrie 2019 00:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.