Conflict care afectează sănătatea oamenilor (FOTO)

Conflict care afectează sănătatea oamenilor (FOTO)
Primarul Liviu Condrache
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Situaţia conflictuală existentă între primarul din Drăgăneşti şi asistenta medicală comunitară durează de ani de zile şi a ajuns pe mesele instituţiilor care au atribuţii de control sau de anchetă. Edilul a fost amendat pentru discriminare şi hărţuire după ce angajata, titulară a unei funcţii cu dublă subordonare, l-a acuzat de abuzuri pe marginea activităţii pe care ar trebui să o desfăşoare pentru comunitate. Oficial, munca asistentei este evaluată drept corespunzătoare de către DSP în baza rapoartelor lunare, dar, în teren, unii dintre cei care ar trebui să beneficieze de sprijinul ei contrazic evidenţele. 

39 de asitenţi medicali comunitari, titulari ai unor funcţii înfiinţate în 2008 de Ministerul Sănătăţii pentru monitorizarea, asistenţa şi promovarea unui stil de viaţă sănătos în comunităţile vulnerabile îşi desfăşoară activitatea la acest moment în judeţul Galaţi, alături de 21 de mediatori sanitari. Din cei 39, 20 sunt doar în municipiul Galaţi, restul de 19 fiind repartizaţi, câte unul, la primării, în compartimentele de Asistenţă Socială, conduse, fireşte de primari, ca ordonatori de credite.

Munca acestora trebuie, conform reglementărilor legale şi fişei posturilor elaborate de Direcţiile de Sănătate Publică, să se axeze pe monitorizarea, sub diverse forme, a stării de sănătate a populaţiei din comunitate, de la sugari la persoane cu handicap sau bolnavi cronici şi membrii comunităţilor aşa-zis vulnerabile. O chestiune destul de complicată, având în vedere nu doar justificarea activităţii în cadrul unui program de opt ore, de luni până vineri, dar şi felul în care sunt înţelese atribuţiile şi eficienţa de către cei care îi coordonează pe aceşti asistenţi.

La Drăgăneşti, dificultăţile au atins însă cote apocaliptice, conflictul între primarul comunei şi asistenta aflată în funcţie din 2009 escaladând şi ajungând subiect de reclamaţii, anchete penale şi, nu în ultimul rând, motiv pentru o amendă usturătoare pe care edilul a încasat-o de la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), în această vară, după ce asistenta Maria Cîra l-a acuzat de abuzuri şi hărţuire.

5.000 de lei pentru voucherele de vacanţă

La acestă sumă se ridică sancţiunea primită de edilul Liviu Condrache de la CNCD, după ce Maria Cîra l-a reclamat, considerându-se discriminată. A fost, susţine asistenta, singura funcţionară din Primăria Drăgăneşti care nu a primit tichete de vacanţă în cursul acestui an, susţinând că edilul a refuzat făţiş să i le acorde şi că a trimis-o să le obţină de la medicul de familie din comună, sub coordonarea căruia îşi desfăşoară activitatea, în raport cu Direcţia de Sănătate Publică. "Legea nu este clară în această privinţă, eu nu am înţeles de ce trebuie să i le acord eu şi am solicitat lămuriri de la DSP. Nu le-am primit. Nu ştiu dacă în şapte ani am vorbit cu această doamnă de 20 de ori. Cum să o hărţuiesc? Unde e abuzul, dacă am rugat-o să îşi facă treaba? M-a reclamat peste tot, m-a sunat şi domnul prefect. A spus că i s-a făcut rău la mine în birou din cauză că i-am vorbit urât. Nu e nimic adevărat. Vine, semnează condica, pleacă şi apoi semnează de plecare. Nu ştiu ce face în intervalul acesta, are biroul aici, în Compartimentul de Asistenţă Socială, dar atât. Rapoartele pe care i le-am cerut sunt în majoritate foarte generale. Spune că e bolnavă. I-am spus că dacă e bolnavă şi, în condiţiile în care munca ei presupune deplasări zilnice în teren, să se pensioneze!", explică primarul Liviu Condrache.

Chestiunea ete confirmată, parţial, şi de asistenta reclamantă. "Eu am avut problema că nu mi-a dat voucherele. Am înţeles că trebuiau să se ceară pentru mine la începutul anului de la DSP, iar dacă nu s-au cerut atunci, mi s-a spus că trebuie să mi le dea Primăria. Nu le-am primit nici de acolo, aşa că m-am considerat discriminată. Mi-a vorbit urât şi mi-a spus să mă pensionez", ne-a declarat asistenta.

Ca urmare a confllictului care a escaladat pe marginea acestui subiect şi a sesizării la CNCD, edilul a fost amendat cu 5.000 de lei, sancţiune pe care a contestat-o la Curtea de Apel Galaţi.

Chestiunea tichetelor de vacanţă pare însă să fie doar o picătură în relaţia asistentă-edil, marcată de fricţiuni de-a lungul celor şapte ani de colaborare. Primarul susţine că vrea ca asistenta că facă muncă pentru primărie şi comunitate şi câteodată să participe la meciurile echipei de fotbal din Drăgăneşti, în timp ce asistenta susţine cu tărie că îşi îndeplineşte cerinţele din fişa postului. Oficial, totul apare consemnat în rapoartele pe care aceasta le întocmeşte şi pe care, o dată pe lună, le înaintează Direcţiei de Sănătate Publică: monitorizarea sugarilor, identificarea femeilor gravide, triajul epidemiologic, activităţi şi campanii de implementare a măsurilor de igienă şi prevenire a îmbolnăvirilor, vizite la domiciliul bolnavilor cronici sau ale persoanelor cu handicap grav, etc. "E în atribuţiile mele să vizitez, cel puţin o dată pe lună, bolnavii cronici, persoanele cu handicap, sugarii şi alte categorii vulnerabile. Eu fac asta, iar dacă nureuşesc să ajung, medicul de familie mă îndrumă la cei care nu se prezintă lunar să îşi ridice scrisorile medicale sau reţetele", se justifică asistenta Maria Cîra.

La DSP ajung hârtii

Toate aceste susţineri sunt confirmate, oficial, de DSP, unde ajung, lunar, raportările despre munca în teren a funcţionarului cu mai multe moaşe.

Conflictul cu primarul este cunoscut de reprezentanţii instituţiei sanitare gălăţene, care spun că situaţia este unică în judeţ. Mai mult, în urma controalelor efectuate în teren, la Drăgăneşti, nu au putut să constate decât "deficienţe de comunicare" şi să recomande remedierea unor mici nereguli şi găsirea unor căi de dialog mai neutre. "Acest conflict este unul foarte vechi. L-am mediat în 2018, alături de reprezentanţi din Prefectură. S-a ajuns atunci cumva la un armistiţiu şi un an a fost linişte. Eu pot să o evaluez doar în funcţie de rapoartele lunare pe care le face. În urma acestui conflict, care este unic în judeţ, i-am propus să îi mutăm funcţia în alt UAT, dar a refuzat. De la sfârşitul anului în curs, se va implementa raportarea online lunară şi atunci sperăm să fie un control mai riguros al activităţii acestor asistenţi. Normal, trebuie să monitorizeze persoanele cu handicap, pe cei cu boli cronice, să verifice de exemplu dacă la cei imobilizaţi apar escare sau complicaţii ale bolilor de bază şi să raporteze şi apoi să facă recomandări şi supraveghere", ne-a declarat Liliana Iordăchescu, coordonator al activităţii de asistenţă medicală comunitară şi purtător de cuvânt în cadrul DSP Galaţi.

"Nu plec, e postul meu"

În faţa perspectivei de a schimba locul de muncă de la Prmăria Drăgăneşti într-o altă instituţie unde ar avea parte de linişte, asistenta Maria Cîra se declară categorică, deşi, susţine, stresul şi tensiunile i-au afectat inclusiv starea de sănătate, dar şi relaţiile cu tot colectivul din Primărie.

"Nu vreau să renunţ la postul meu, pentru că l-am ocupat prin concurs. De ce să plec? Să le dau satisfacţie?", ne-a spus asistenta, în ziua vizitei noastre la Drăgăneşti.

Votul comunităţii

Cei care, teoretic, au cel mai mult de pierdut din acest conflict sunt membrii comunităţii care ar trebui să beneficieze de asistenţă şi suport, peste ceea ce pot primi la dispensarul medical din comună ori de la asistentul social din Primărie. Am întâlnit oameni, cu handicap foarte grav sau mămici de sugari, adică persoane care ar trebui să fie cunoscute asistentei medicale comunitare, care nu au primit niciodată vizita acesteia sau care, în cel mai fericit caz, o ştiau de la cabinetul medical ori ca "fata lui Cîra din Malu Alb".

Varvania Fioreanu, mamă şi asistentă personală a unui băiat de 18 ani, imobilizat la pat cu tetrapareza spastică: "Când este necesar, vine de la Primărie doamna Geta, de la asistenţă socială şi mai vine doamna doctor când o solicit, de la dispensar. Doamna Maria Cîra, de la Primărie, nu a venit niciodată. Am auzit de ea doar, nu am avut treabă cu dânsa. Când trebuie să îi fac tratamente, injecţii, am pe aici pe cineva care ştie să facă şi vine. Medicamentele i le dau eu, merg la Galaţi, la specialist o dată la trei luni.

Paraschiva Cucoaneş, mama şi asistenta personală a unei tinere de 29 de ani, cu retard si tetrapareză de la vârsta de şapte luni: "Nu vine asistenta de la Primărie să o vadă. Nu am văzut-o niciodată şi nu o ştiu. Nu o ştiu nici ca persoană din Primărie, de câte ori am fost chemată. Sunt asistent personal de 24 de ani pentru copil şi în afară de doamna Geta, care este asistent social, nu a venit nimeni niciodată. Mi-e foarte greu, de la atâta ridicat sunt operată de hernie de disc, aşa că soţul nu poate pleca la muncă, trebuie să mă ajute".

Lenuţa Mocanu, mama unei fetiţe în vârstă de 2 ani: "Asistentul medical de la Primărie nu a fost niciodată la noi. Nici nu ştim cum e. Tânără, bătrână? Când am probleme cu copilul, merg la Tecuci, la cabinetul particular".

Cătălina Godinac, mamă a doi băieţi, unul de şase ani şi unul de o lună. "Asistentul medical de la Primărie nu a venit niciodată la noi. O mai ştiu de la dispensar, că o mai văd când merg acolo. Acasă nu a venit, nici la primul copil, nici acum. Ştim că ar trebui să vină, noi o aşteptăm, nu am dat-o afară".

  • 1 Asistenta Maria Cîra
  • 2 Varvania Fioreanu
  • 3 Paraschiva Cucoaneş
  • 4 Lenuţa Mocanu
  • 5 Cătălina Godinac 

Prea puţini poliţişti în comună

Drăgăneştiul are, în scripte, peste 6.000 de locuitori şi doar doi poliţişti la postul comunal. Asta în condiţiile în care situaţia infracţională nu este deloc de neglijat. "Avem doar doi poliţişti la post, ceea ce este foarte puţin pentru noi şi au program de la 8,00 la 16,00. După ora 16,00, cine are nevoie, sună la 112. Problema e veche, am vorbit şi cu domnul comandant la Galaţi, mi-a spus că deocamdată nu are ce să facă, oamenii sunt puţini. Poate ne repartizează vreun absolvent din viitoarele promoţii", ne-a declarat Liviu Condrache, primarul comunei Drăgăneşti. Problema unei alternative, în speţă a unei poliţii locale, poate fi pusă, deocamdată, doar la modul teoretic. "Ne-am gândit să înfiinţăm, dar deocamdată nu avem cum. Ar fi bine pentru noi să avem un astfel de serviciu, dacă nu cu un poliţist la mia de locuitori, măcar cu unul la 2.000", punctează edilul. Deocamdată, până la suplimentarea orelor de ordine în comună, vigilenţa cade pe "umerii" ochilor electronici. 30 de camere de supraveghere au fost amplasate în punctele cele mai importante din localitate, pentru monitorizarea a ceea ce se întâmplă pe domeniul public.

Teren sintetic pentru locuitorii comunei

Aferent stadionului din Drăgăneşti, va prinde contur, în viitorul apropiat, un teren sintetic, unde vor putea face mişcare, deopotrivă, elevii de la şcolile comunale şi locuitorii comunei amatori de sport. "Valoarea investiţiei se ridică la 683.660 de lei şi reprezintă cam o treime din cât ar costa o sală de sport. Va fi construit pe schelet metalic şi acoperit cu material sintetic, astfel încât să poată fi folosit şi în sezonul rece", ne-a explicat primarul Liviu Condrache.

Casele romilor nu pot fi racordate la curent

Şi la Drăgăneşti, la fel ca şi în alte zone unde sunt comunităţi mari de romi, există problema electrificării legale a locuinţelor. Circa 70 de locuinţe construite fără autorizaţie nu pot fi racordate la reţeaua de distribuţie, pentru că au fost ridicate fără autorizaţii, iar cei care le locuiesc nu au titluri de proprietate. "Nu am ce să le fac. Niciun primar din comunele cu astfel de probleme nu a găsit vreo soluţie. Ei şi-au tras curent de la vecinii care sunt racordaţi legal, dar nu văd cum ar putea fi rezolvată problema, pentru că legea nu permite", susţine edilul comunei.

 

Citit 6708 ori Ultima modificare Joi, 24 Octombrie 2019 15:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.