Ce fac autorităţile cu banii împrumutaţi pentru autobuze hibrid

Ce fac autorităţile cu banii împrumutaţi pentru autobuze hibrid
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Nu mai puţin de 17.774.446 de lei din suma alocată pentru achiziţia de autobuze hibrid în ultimul credit contractat de Primărie au fost redirecţionate către alte obiective de investiţii. Cei mai mulţi bani s-au dus către achiziţia de minibuze şi autobuze Diesel, iar restul către diverse lucrări de investiţii şi reparaţii. Totul s-a făcut cu votul favorabil a 16 dintre consilierii locali prezenţi ieri la şedinţa extraordinară.

Aşa cum aţi putut afla din ziarul "Viaţa liberă", aleşii locali au fost convocaţi ieri în şedinţă extraordinară, pentru a decide pentru ce alte obiective de investiţii se vor redistribui şi cheltui banii din creditele contractate de Primăria Galaţi la EximBank şi BRD.

Cea mai importantă modificare a suferit-o creditul de la EximBank, fapt care a trezit suspiciuni din partea consilierilor PNL. "Luăm banii de la autobuzele hibrid şi îi mutăm către Diesel şi minibuze. Nu mai avem de gând să le achiziţionăm?", a întrebat consilierul Onuţ Atanasiu.

"Suntem aproape de finalizarea procedurii de achiziţie a celor 20 de autobuze hibrid. Termenul de livrare este de şase luni, ceea ce înseamnă că cel mai probabil ele vor veni în luna aprilie a anului viitor, atunci când vor şi fi plătite.

Pentru că nu vin până la sfârşitul exerciţiului financiar 2019, nu avem cum şi de ce să blocăm banii pentru o plată ce urmează a fi făcută abia peste şase luni", a răspuns primarul Ionuţ Pucheanu.

Edilul-şef a precizat că, din acest credit, Comisia de Autorizare a Împrumuturilor Locale a stabilit o cotă de tragere de 77,77 milioane de lei pentru anul acesta. În cazul în care aceşti bani nu sunt utilizaţi până la finele anului, se plăteşte o penalitate de doi la sută din suma notificată şi netrasă.

Asigurări că vor exista bani

În ciuda asigurărilor date de primar că vor exista bani pentru autobuzele hibrid în bugetul anului viitor, liberalii, prin vocea lui Alexandru Şerban, au cerut detalii. Mai ales că există deja un precedent: 25 de milioane de lei alocate în 2017 din împrumutul la CEC Bank pentru cumpărarea de autobuze au fost redirecţionate către alte investiţii, motiv pentru care a fost nevoie de contractarea acestui nou credit, de la EximBank.

"Noi avem o cotă de tragere din acest împrumut pentru avansurile la proiectele pe fonduri europene, avansuri care vor fi rambursate. Sunt bani care intră în bugetul nostru, prin urmare va fi un buget mai mult decât îndestulător. Nu vă temeţi, gălăţenii vor avea şi autobuze hibrid şi bani cu care să le plătească. Imaginea mea este mai importantă decât îngrijorările dumneavoastră, credeţi-mă pe cuvânt!", a spus Ionuţ Pucheanu.

Unde se duc banii

Finanţarea pentru achiziţia a 40 autobuze Euro 6 Diesel, care este deja contractată, va fi majorată cu 4,98 milioane de lei, ajungând la 31,23 milioane de lei.

Cele două proiecte care beneficiază de finanţare europeană - "Modernizare linii tramvai şi carosabil străzile Siderurgiştilor şi 1 Decembrie 1918" şi "Eficientizarea transportului public local” (sistemul de e-ticketing) - rămân cu aceleaşi alocări financiare: 31,7 milioane de lei şi, respectiv, 12 milioane de lei.

În schimb, pe listă apar obiective noi. Peste 7,05 milioane de lei vor fi repartizate pentru "Achiziţionarea a 20 de minibuze şi 50 de autobuze medii noi", primele mijloace de transport fiind deja contractate.

Pentru "Modernizare strada Domnească între strada Brăilei şi strada Gamulea" - lucrare care a demarat - vor fi alocate 2 milioane de lei, iar pentru "Reabilitare reţea apă potabilă strada Domnească (tronson strada Brigadierilor - strada Eroilor şi tronson bloc N6 - Magazin Winmarkt)", lucrare în plină desfăşurare - 638.941 de lei.

Pe lista noilor obiective sunt incluse suplimentar: "Reparaţii capitale Pasaj Dunărea" - un milion de lei, "Consolidare versant aferent imobil strada Cuza nr. 72" - 424.000 de lei, dar şi "Construire parcare multietajată zona Mazepa I, aferent bloc R5" - 1,67 milioane de lei.

Citit 4062 ori Ultima modificare Joi, 24 Octombrie 2019 15:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.