Evaluaţi acest articol
(13 voturi)
8 comentarii

Nu mai puţin de 535.500 de lei cu TVA, adică peste 112.000 de euro reprezintă valoarea estimată a contractului pentru reparaţiile de care au nevoie fântânile arteziene de la Romarta - „Fata pe valuri” şi cele şapte „Garoafe”. Achiziţia publică a fost lansată de Primăria Galaţi pe site-ul propriu, iar ofertele sunt aşteptate până luni, 28 octombrie.

Deşi, în zona Romarta, amenajarea urbană a intrat pe ultima sută de metri, fântânile arteziene se pare că nu au fost incluse în amplul proiect de modernizare. Dovadă este achiziţia publică pe care administraţia locală tocmai a lansat-o pe site-ul propriu.
Este vorba despre reparaţii la plăcile ornamentale din marmură aferente fântânilor arteziene de la Romarta - şapte bucăţi „Garoafe” şi „Fata pe valuri” - şi de înlocuirea ţevii perimetrale cu orificii, care asigură pulverizarea apei în bazin.

Argumente

„Până în prezent, s-au mai realizat lucrări de întreţinere a acestor fântâni arteziene, dar având în vedere lucrările de modernizare a zonei se impune înlocuirea întregii infrastructuri la aceste elemente. Lucrările efectuate vor contribui la diminuarea intervenţiilor pe reţeaua de apă, vor spori estetica zonei de promenadă şi vor asigura un climat urbanistic modern”, se arată în caietul de sarcini.
Ce-i drept, „Fata pe valuri” a mai suferit o intervenţie în trecut, când a fost polizată fără milă, până a devenit de nerecunoscut.

Ce se doreşte

Fântânile vor beneficia de lucrări de finisare a construcţiilor şi lucrări de instalaţii de apă, canalizare şi conducte de evacuare. Conform specificaţiilor tehnice din caietul de sarcini sunt necesare: desfacerea placajelor vechi, pregătirea suprafeţelor în vederea aplicării plăcilor decorative, montarea acestora, curăţare prin sablare pentru protecţie anticorozivă a elementelor metalice, vopsiri anticorozive la utilaje şi construcţii metalice şi înlocuirea ţevii de 38 ml.
„Materialele folosite vor fi similare cu cele originale, cu integrare cromatică şi realizarea aspectului estetic unitar. Aceste lucrări vor fi efectuate sub supravegherea unor specialişti restauratori ai Muzeului de Artă Vizuală”, precizează municipalitatea.
Se cer materiale de cea mai bună calitate, care să asigure funcţionarea pe termen lung a echipamentelor în zonele amenajate, garanţia pentru elemente metalice fiind de cinci ani, iar a placajelor ornamentale, de zece ani de la data recepţiei.

Nu e prima dată

La Romarta, nu doar reparaţiile de care au nevoie fântânile vor face obiectul unui contract separat de întreaga modernizare. Şi pasajul subteran „Dunărea” este consolidat şi modernizat în cadrul unei lucrări cu contract separat, chiar dacă rezultatul final va fi integrat în amplul proiect de modernizare a zonei centrale.
Revenind la arteziene, există un precedent: fântâna din Grădina Publică, reabilitată şi pusă în valoare în cadrul unei lucrări separate de proiectul european prin care întregul parc a fost modernizat. Pe lângă costurile suplimentare, fântâna a prelungit finalizarea lucrărilor şi redeschiderea Grădinii Publice.

Citit 3651 ori Ultima modificare Vineri, 25 Octombrie 2019 01:05

8 comentarii

 • postat de Tecucean Duminică, 27 Octombrie 2019 21:48 5.13.152.*** Link la comentariu
  0
  3

  Bancile au fost scoase ca să se extindă terasele restaurantelor


  Vrei să stai jos ????

  Doar dacă plăteşti !!!

  Ce nu ai înţeles ?


  Nu se renovează pentru cetăţeni ci pentru terasele private !


  Dar tu, votează PSD în continuare.

  Raportează
 • postat de loc de odihna si relaxare Joi, 24 Octombrie 2019 18:53 89.137.136.*** Link la comentariu
  1
  13

  Nu vad bancile. Unde ne vom aseza? Zona aia trebuie sa fie plina de banci din lemn lacuit mai ales in zona fantanelor si printre arbori.

  Raportează
 • postat de Tanti Joi, 24 Octombrie 2019 10:49 188.24.255.*** Link la comentariu
  2
  31

  Pai ultima data tot "specialistii" de la Muzeul de arta vizuala au "rezolvat-o". Chiar nu va este mila de sculptura aia? De ce nu aduceti specialisti avizati ca sa se ocupe de ea? Credeti ca a treia oara e cu noroc?

  Raportează
 • postat de HAHAHA Joi, 24 Octombrie 2019 09:15 194.105.20.*** Link la comentariu
  2
  29

  Asa zisa modernizare din centru "beneficiaza" de o proiectare cel putin ciudata : bancile de relaxare sunt putine, FARA SPATAR (deci complet NEERGONOMICE) , iar o baterie este complet NEFUNCTIONALA (o asa zisa forma de sezlong, dar situata la 70 de centimetri inaltime - trebuie sa te CATERI pe ele- si in plus au si o pozitie ciudata) ! In rest, muuuult cenusiu si mici patute de verde !!!!

  Raportează
 • postat de macarie banu Joi, 24 Octombrie 2019 09:00 95.76.3.*** Link la comentariu
  0
  31

  foarte bine si frumos...intrebare ar fi: se amenajeaza pentru cei care vor dori putina liniste si verde sau pentru cei care isi vor intinde terasa/terasele si in jurul fantanii,recte "Fata pe valuri"? Nu sunt impotriva unei terase....sunt impotriva nesimtirii alora care isi bat joc,impotriva alora care,pilosi la primarie fiind, cred ca isi pot permite orice,oriunde si oricum.Mai au putin si vor ajunge cu mesele in strada.......

  Raportează
 • postat de ady Joi, 24 Octombrie 2019 08:54 5.2.205.*** Link la comentariu
  3
  29

  Liber la furat banuti pe ultima suta de metri.
  Cei care inca se mai bucura de ciolan, ar trebui sa urgenteze lucrarile.

  Raportează
 • postat de Vasile T Joi, 24 Octombrie 2019 08:42 89.136.0.*** Link la comentariu
  1
  21

  Fragmentarea lucrarilor devine o "practica", pe de o parte, pentru a nu depasi anumite sume initial, prin care pot atrage atentia DNA, sau altor entitati ce are competente (asta nu inseamna ca le si indeplinesc)! Iar, pe de alta parte, acest obicei, ofera si posibilitatea de a oferi unele lucrari fara licitatie, respectiv de a permite intinderea lor pe o perioada mai mare de timp, in avantajul acelorasi agenti economici, care desi nu au cu ce, continua sa castige licitatiile!

  Raportează
 • postat de Unde sunt bancile ..... Joi, 24 Octombrie 2019 07:52 89.137.225.*** Link la comentariu
  0
  21

  din jurul acestor fantani ??!!! Banci pe care lumea statea vara la umbra si admira fantanile !?!!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.