Evaluaţi acest articol
(21 voturi)
9 comentarii

Calitatea şi durabilitatea lucrărilor publice executate în Galaţi, nerespectarea termenelor de finalizare anunţate, lipsa de protecţie a şantierelor reprezintă motive de nemulţumire pentru gălăţeni. Nu o dată, cititorii ne-au întrebat cine din Primărie supraveghează lucrările plătite din banii gălăţenilor. Tocmai de aceea am încercat să aflăm, în temeiul liberului acces la informaţiile de interes public, câţi ingineri constructori sunt angajaţi la Primăria Galaţi.

Pentru a avea o imagine de ansamblu, aflaţi că sunt 449 de funcţii publice şi 27 de funcţii contractuale aprobate în cadrul aparatului de specialitate al Primarului municipiului Galaţi şi al Serviciului Public de Evidenţă a Persoanelor Galaţi. Dintre acestea, 423 de funcţii publice, respectiv, 18 funcţii contractuale, erau ocupate.

La numărătoare

"În cadrul instituţiei noastre, un număr de şapte salariaţi au profesia/ pregătirea profesională de inginer constructor", ne-a răspuns Primăria. Pentru că titulatura de "inginer constructor" ni s-a părut oarecum generică, ne-am inspirat din condiţiile cerute de municipalitate în cadrul unui recent concurs de recrutare. Aşa că am cerut să ni se spună care este numărul persoanelor angajate la Primăria Galaţi care au studii universitare de licenţă absolvite cu diploma de licenţă sau echivalentă în domeniul fundamental ştiinţe inginereşti, specializările: construcţii civile, industriale şi agricole şi, respectiv, căi ferate, drumuri şi poduri.
Administraţia locală ne-a răspuns că un număr de cinci salariaţi au aceste studii. Când am întrebat care este vechimea fiecăruia în specialitatea acestor studii, Primăria ne-a răspuns sec: "vechimea în specialitatea studiilor pentru funcţiile publice deţinute de fiecare dintre cei cinci salariaţi este în corelaţie cu gradul profesional al fiecăruia, respectiv cu categoria funcţiei publice deţinute (de execuţie sau de conducere)".
Am cerut Primăriei să precizeze, în fiecare caz în parte, care este postul ocupat de aceste persoane cu pregătire şi experienţă de inginer constructor şi dacă încadrarea s-a făcut prin concurs, detaşare sau numire. Primăria s-a mărginit să ne spună doar că toate cele cinci posturi au fost ocupate prin recrutare şi că, dintre acestea, patru funcţii publice sunt de execuţie, iar una, de conducere. Niciun cuvinţel despre postul efectiv ocupat sau măcar direcţia sau biroul în care lucrează!

Ce pregătire au directorii

Pe site-ul Primăriei nu sunt publice nici CV-urile primarului, viceprimarilor şi city managerului, şi nici ale directorilor administraţiei locale. Tocmai de aceea am fost curioşi să aflăm care este pregătirea profesională a persoanelor din posturile-cheie în ceea ce priveşte infrastructura, lucrările publice, serviciile comunitare de utilitate publică.
Municipalitatea ne-a comunicat că "atât directorul executiv al Direcţiei Dezvoltare, Infrastructură şi Lucrări Publice, cât şi directorul executiv al Direcţiei Servicii Comunitare de Utilităţi Publice deţin studii universitare de licenţă absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalent în domeniul fundamental ştiinţe inginereşti". Şi a adăugat că au şi "master sau studii postuniversitare în domeniul administraţiei publice, management sau în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei publice, în condiţiile legii". Cam vag, după părerea noastră, aşa că am încercat să aflăm mai multe despre cei doi.

Cristian Capeţis, angajat în 2015

În prezent, directorul executiv al Direcţiei Dezvoltare, Infrastructură şi Lucrări Publice este Cristian Capeţis. Acesta a fost numit de primarul Marius Stan director interimar al Direcţiei de Infrastructură şi Lucrări Publice, iar în iunie 2015 şi-a adjudecat prin concurs postul de director general. Pentru ocuparea acestui post, candidaţilor li s-a cerut să fie licenţiaţi în studii inginereşti, cu o vechime minimă de trei ani. Capeţis a concurat de unul singur şi a obinut 73,7 puncte la proba scrisă şi 88,2 puncte la interviu.

Vergiliu Vals, angajat în 2018

În prezent, directorul executiv al Direcţiei Servicii Comunitare de Utilităţi Publice este Vergiliu Vals. Acesta a ajuns în Primărie prin concursul susţinut în februarie 2018, pentru ocuparea funcţiei de director general - Direcţia Generală Servicii Comunitare de Utilităţi Publice. Pentru acest post, Primăria le-a impus concurenţilor să fie licenţiaţi în studii inginereşti, cu vechime de minimum trei ani şi cu studii de masterat sau postuniversitare în domeniul administraţiei publice, managementului ori în specialitatea studiilor inginereşti. Vals a obţinut 80,6 puncte la proba scrisă, fiind singurul candidat declarat admis, iar la interviu - 91,4 puncte.
Despre Vergiliu Vals am aflat, de pe site-ul candidatului la Primărie Ionuţ Pucheanu, că este absolvent al Universităţii Politehnice din Bucureşti, Facultatea de Energetică. A absolvit două masterate, cu specializare în Management şi în Finanţe-Bănci şi are specializări profesionale în SUA, Canada şi Germania.

Citit 5338 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Decembrie 2019 15:11

9 comentarii

 • postat de ADYtza74 Miercuri, 04 Decembrie 2019 16:28 5.13.184.*** Link la comentariu
  0
  5

  Intradevar sunt destiui cara "ard gazul de pomana" in primarie. punem si noi oameni capabili si nu politic sa faca treaba? Haideti mai autoritati sa facem ceva sa iesim din gaura asta. Daca baza(contribuabilu) e multumit atunci merg toate.

  Raportează
 • postat de ADYtza74 Miercuri, 04 Decembrie 2019 16:28 5.13.184.*** Link la comentariu
  0
  4

  Intradevar sunt destiui cara "ard gazul de pomana" in primarie. punem si noi oameni capabili si nu politic sa faca treaba? Haideti mai autoritati sa facem ceva sa iesim din gaura asta. Daca baza(contribuabilu) e multumit atunci merg toate.

  Raportează
 • postat de Robert Marți, 03 Decembrie 2019 22:10 89.136.0.*** Link la comentariu
  0
  10

  Ar trebui o organigama dura la Primaria Galati care sa prevada pentru posturile respective si cerintele care trebuie indeplinite.
  De exemplu: Departamentul Tehnic- 8 ingineri constructori, 3 electrotehnica, 4 instalatii, 2 horticultura, 3 constructii drumuri si poduri
  Departamentul Patrimoniu-
  Departamentul Urbanism- 8 arhitecti ( atentie nu constructori)
  DEpartament juridic: jurist specializat pe litigii comerciale.
  Numai cu juristi si economisti nu poti gestiona investitii de zeci de milioane de euro eficient, si nici partea de urbanism.

  Raportează
 • postat de C. Marți, 03 Decembrie 2019 19:36 76.68.167.*** Link la comentariu
  0
  12

  Sunt inginer constructor nascur in Galati si acum traiesc in Canada.
  Am terminat universitatea Tecnica de Constructii la Bucuresti..
  M-am intors in Galati dupa terminarea facultatii de Constructii Civile si Industriale si am lucrat ca inginer - diriginte de santier in combinat la Galati.
  Am ramas cu o imagine foarte proasta despre Galati.
  Foarte multa hotie si incompetenta.
  Sefii care nu sunt de specialitate si conduc in domeniul constructiilor numiti pe pile pentru a fura.
  Am plecat in Canada si lucrez tot in domeniul constructilor unde sunt multumit din punc de vedere profesional.
  Hotia si incompetenta va duce la moartea acestui oras.

  Raportează
 • postat de Ionut Marți, 03 Decembrie 2019 18:28 136.173.180.*** Link la comentariu
  8
  4

  Domnule Analiză comparativă, nu mai duceți lumea în eroare cu prostiile dumneavoastra. Am citit recent o analiză despre învățământul românesc. Este sifonat rau! Pentru a înțelege mai bine de ce anume trebuie sa gândiți înainte se a scrie, las aici câteva cuvinte de la nemti.

  Berlin is a city-state and one of the federal states of the Federal Republic of Germany. As such, it has the responsibilities of both a state government and a local government. This dual role is reflected not only in the administrative structure but also in the diversity of professions in Berlin’s administration: apart from the Senate Departments (ministries), the Senate Chancellery, and the twelve boroughs, the administration consists of a large number of subordinate state authorities with a variety of specialized functions. More than 113,000 employees work in Berlin’s administration and keep the city running, including 16,500 police officers, 5,300 firefighters, 20,500 general administrative staff, 28,400 teachers, 8,100 prison officers, 6,200 tax administration officials, and 485 staff in the medical service. They are all part of a complex system and ensure Berlin’s success as a capital.

  Raportează
 • postat de cetateanul Marți, 03 Decembrie 2019 16:01 82.79.132.*** Link la comentariu
  1
  25

  Cati pensionari detin functii in Primarie?Inginerasi, care au invartit tioata viata, hartii prin SDEX, sunt acum angajati in Primaria sau la firme capuse ,ce au contracte cu Primaria. Tinerii, cu facultati facute pe bune, nu-si gasesc un loc de munca, O sa spuneti ca are experinta, Nimeni nu s-a nascut peste noapte cu experienta, cand a inceput ,Sa ai o pensie de 4000 si sa mai iei de la Primarie inca 3000 lei..Asta inseamna sa fii haplea, sa nu gamdesti ca sunt alti care pe competenta, si nu pe pile , ar putea sa ocupe acel loc.
  Pile, relatii, capuseala, linguseala, astea sunt ingredientele nesimtirii si tupeului.
  Rusinica.!
  Daca ar exista transparenta, sa vedem si noi, contribuabilii , organigrama Primariei, cui platim salarii extrem de mari , din taxele noastre, marite an de an..Sper ca noii
  guvernanti sa ia masuri, verificari , si numiri pe competenta.,

  Raportează
 • postat de Analiza comparativa Marți, 03 Decembrie 2019 07:42 5.13.180.*** Link la comentariu
  4
  24

  Citeam pe undeva ca primaria Berlinului,oras cu o populatie de 3,4 milioane de locuitori,are 200 de salariati.Fara a compara calitatea prestatiilor, intre germani si noi,pentru ca e o chestiune evidenta, putem deduce pe unde suntem cu nivelul cheltuielilor publice,sicam cum stam cu nivelul de trai.Daca am respecta proportiile,acest oras ar trebui sa aiba 13,5 de salariati, la institutia numita primarie.Ar fi bine de stiut ,structural cam cati sefi avem.

  Raportează
 • postat de Hocus Pocus Marți, 03 Decembrie 2019 07:30 188.24.199.*** Link la comentariu
  0
  37

  Vrajeli ,pile relatii ,cumetrii , asa au ajuns sa lucreze acolo si apoi sa bata cu pumnul in masa

  Raportează
 • postat de Galatean Marți, 03 Decembrie 2019 03:45 95.76.16.*** Link la comentariu
  1
  37

  Trebuie facuta o precizare speciala in aceasta problema, si anume ca inginerii constructori angajati in cadrul Primariei cu atributii de executie, coordonare si control asupra lucrarilor edilitare ale municipiului, in primul rand trebuie sa aiba experienta pe SANTIER, nu vechime in functie la birou, in fata calculatorului!

  Exista practica universitatilor de a minimaliza, sau a de a nu pune accent pe practica in timpul efectuarii studiilor ingineresti, asa cum edte in strsinatate, neavand suportul co-participarii cu firme constructoare pe santier, limitandu-se numai in cadrul laboratoarelor din universitate, iar la examenul de licenta, examinarea este pur teoretica, ceea ce limiteaza capacitatea absolventilor in practica efectiva pe santier!

  Iata, acesti ingineri- diplomati, ca asa sunt numiti acum, are societatea romaneasca pe santiere, unii habar nu au sa coordoneze un proiect cap- coada, te pufnedte radul la ce scot din ei, dintre ei sunt si in cadrul Primariei Galati, de aceea s-au fofilat sa precizeze vechimea in practica efectiva a santierului!

  Gasim astfel de ingineri mai in toate sectoarele, plini de ifose, punand in fata acele diplome, de parca, daca ai un permis de conducere, trebuie sa te lasi pe o ureche, nu sa sa respecti regulile de circulatie, sa fii atent ce faci la volan;

  Cam asa-i, acum, in zilele noastre, cu ingineria!


  De precizat ca, anterior anilor 1989, absolventii de inginerie - constructii industriale, agricole, de drumuri si poduri, erau stagiari trei ani, in salopeta, ca si conducatori de formatii de lucru, pe santier, luand activitatea de la zero, sub supravegherea unui inginer cu experienta, si, dupa acest stagiu, dadea o proba, dupa care era trecut in functii de conducere, daca meritau!

  Asa s-au fornat marii specialisti in constructii, oamenii care au condus marile Trusturi de Constructii, Combinate, santiere, dar s-au dus acele timpuri; acum, noii ingineri, proaspat absolventi, vor sa fie angajati direct ca directori!

  Asa ca, acei ingineri diplomati, diriginti de santier, cu mastere si alte diplome, care sunt angajati si platiti cu salarii grase de Primaria Galati, sa ma scuze, n-o fac din rautate, dar, la calitatea lucrarilor executate Primariei pe bani multi de firmele de constructii in acest orad sunt in mare majoritate de proasta calitate, dar si de prost gust, aici intervenind la capitolul proiectanti, care, la fel, nu au o experienta, ateliere de apartament, asta se vede clar, ca sa nu mai vorbesc de arhitectul sef din primarie care ar fi primul in a implementa frumosul arhitectural in acest oras!

  Au trecut vremurile specialistilor; traim in epoca cartonatilor diplomati, in toate sferele de activitate!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.