Sentinţe blânde pentru cei care au evadat de sub nasul poliţiştilor

Sentinţe blânde pentru cei care au evadat de sub nasul poliţiştilor
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Tânărul de 19 ani, reţinut cu greu în urma unui flagrant în primăvara acestui an şi care a evadat din sediul Secţiei 3 Poliţie, a fost condamnat, în primă instanţă, la un an de închisoare. Pedeapsa, care potrivit legii poate ajunge până la trei ani de puşcărie, este cu câteva luni mai mare decât cea pe care a primit-o un alt infractor, evadat la începutul lunii ianuarie, din toaleta Biroului Urmăriri. 

Adrian Năstase (19 ani) este protagonistul celui de-al doilea act de evadare dintr-un sediu al Poliţiei Galaţi petrecut în cursul acestui an. Pe 5 aprilie, tânărul fusese prins în flagrant de poliţiştii Secţiei 3 în timp ce fura bunuri dintr-o maşină din Micro 21 şi a fost, fireşte, dus la circa de poliţie pentru cercetări. A reuşit să fugă într-un moment în care a fost scăpat de sub atenţie şi timp de câteva ore a umblat prin oraş, fiind căutat de toată poliţia. A fost prins în centrul Galaţiului de un echipaj de la Secţia 1 şi dus, în cătuşe, în secţia din care evadase. Trimis în judecată pentru evadare, individul, spărgător de maşini, a fost condamnat în urmă cu câteva zile, în primă instanţă, la un an de închisoare cu executare. Pedeapsa este mai aproape de minimul de şase luni prevăzut de lege decât de maximul de trei ani, şi cu cinci luni mai mare decât cea pe care a primit-o Stănică Busuioc, hoţul căutat de austrieci şi care a fugit pe geamul toaletei de la Biroul Urmăriri.

Puţin pentru evadare, puţin şi pentru furt 

La puţin timp după ce a evadat, Năstase a fost trimis în judecată, alături de un complice, pentru furt calificat, procurorii acuzându-i de patru spargeri, dintre care trei au vizat autoturisme. În octombrie, Judecătoria Galaţi l-a condamnat mai mult simbolic pe Năstase, un obişnuit de altfel al centrelor de educare, la un an şi cinci luni de închisoare, acesta fiind obligat şi să plătească, alături de complicele său, daune materiale către cei pe care i-au jefuit, în cuantum de 2.000 de lei.

Cercetarea poliţiştilor, în stand-by

Poliţiştii Secţiei 3 care l-au scăpat de sub atenţie pe Năstase au fost acuzaţi de neglijenţă în serviciu, dosarul fiind şi acum, după opt luni, în cercetare la Parchet. Până când procurorii vor da verdictul, organele de cercetare internă din cadrul IPJ Galaţi nu pot lua nicio măsură împotriva acestora, cercetarea disciplinară fiind, potrivit legii, suspendată.

În cazul evadării din ianuarie, cei doi poliţişti de la Urmăriri care l-au scăpat de Busuioc din toaletă au primit "clasare" în dosarul de neglijenţă în serviciu, iar din partea şefilor, câte o mustrare scrisă.

Un al treilea caz de evadare produs în cursul acestui an la Poliţia Galaţi a avut loc pe 3 iunie, tot din Biroul Urmăriri, loc de unde şi-a luat tălpăşiţa un tâlhar în vârstă de numai 16 ani, ce fusese reţinut pentru a fi dus într-un centru de reeducare. Această cauză nu a ajuns nici acum pe masa judecătorilor.

Citit 2967 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Decembrie 2019 15:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.