Cât mai durează şantierul de pe strada Domnească (FOTO)
Foto: Bogdan Codrescu

Cât mai durează şantierul de pe strada Domnească (FOTO)
Pe aici nu se (prea) poate trece
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

"Gropi aici, gropi acolo, hârtoape dincolo! Începem lucrări peste tot şi nu terminăm niciuna la timp", ni s-au plâns locuitorii zonei centrale a oraşului, care, din vară, trăiesc într-un şantier nesfârşit. De adrenalină au parte şi gălăţenii care au drum pe strada Domnească. În zona staţiei Galeriile de Artă şi nu numai îşi pot testa echilibrul mergând sau aşteptând pe bordură, ori pot gusta senzaţiile tari ale deplasării direct pe carosabil. Autobuzele, troleibuzele şi autoturismele se strecoară printre utilaje şi muncitori, iar ambuteiajele, traficul îngreunat şi restricţiile sunt la ordinea zilei. La fel şi opririle prelungite ale apei potabile. Pe de altă parte, în ciuda nemulţumirilor, toţi recunosc că modernizarea zonei centrale era necesară.

Joia trecută, la tradiţionalul raid prin cartierele Galaţiului, le-am dat întâlnire gălăţenilor pe şantierele de pe strada Domnească. Şi spunem şantiere pentru că, pe lângă reabilitarea reţelelor de apă potabilă, modernizarea carosabilului şi a trotuarelor arterei principale, pe străzile adiacente se mai execută lucrări de canalizaţii subterane, precum şi lucrări la reţelele de apă.

Ce spun locuitorii zonei

"Nu şantierul mă deranjează, ci bordurile astea! Uitaţi-vă la ele, şi dacă vedeţi două la fel, una lângă alta, eu le mănânc! Pun borduri şi dale de granit, dar nu se uită la blocuri că ne cad toate cele de sus, de pe faţadă, din balcoane. Vrei să repari, dar nu te lasă că e zonă protejată şi trebuie să mergi pe la comisii. De doi ani au sesizări de la mine şi de la Asociaţia 110, şi tot ne duc cu vorba. La blocul E, etajul al doilea, din cauza apei care curge în mod haotic de la vecinul de sus, a căzut o bucată de deasupra uşii, urmează să cadă şi restul. Ni s-a spus să punem avertismente «Cad elemente de tencuială!». Nouă ne cade peretele cu totul", ne-a spus domnul Georgică, cititor al ziarului "Viaţa liberă".

"Ce să mă supere? Strada care nu se mai termină", ne-a spus revoltată o gălăţeancă.

"Gropi acolo, gropi dincolo, începem peste tot şi nu terminăm nimic la timp! Mi se pare neglijenţă totală să începi lucrări în 70 de locuri odată şi să nu termini nimic la timp. De pildă, Parcul Eminescu!", a reclamat un gălăţean.

"Pe salopetele muncitorilor scrie ba Tancrad, ba Lemacons, ba Romsit. Sunt firme gălăţene şi mă bucur că au activitate, că nişte oameni au de lucru, câştigă un salariu cu care să meargă acasă, la familie", ne-a declarat o altă gălăţeancă.

Ce spune Primăria

Am solicitat Primăriei municipiului Galaţi informaţii despre stadiul lucrărilor de pe strada Domnească. Iată ce ni s-a răspuns. "Referitor la strada Domnească, în acest an sunt prevăzute lucrări de modernizare la trotuare, ceea ce implică placare cu plăci din granit şi se vor realiza canalizaţiile pentru curenţii slabi şi iluminat electric pe tronsonul cuprins între intersecţia cu strada Brăilei şi intersecţia cu strada Lahovary. Lucrările pe strada Domnească sunt executate de către asocierea firmelor Tancrad şi Lemacons. Valoarea totală a contractului (proiectare şi execuţie) este de 4.189.740,19 lei cu TVA, termenul de finalizare fiind 7.10.2020", ne-a comunicat Biroul de presă al Primăriei Galaţi.

"Tot pe strada Domnească se realizează lucrări de reabilitare la reţelele de apă: DN 400 mm, pe tronsonul cuprins între străzile Brigadierilor şi Eroilor, precum şi pentru reţelele DN 250 mm şi DN 200 mm, pe tronsonul Bloc N6 - Magazin Winmarkt. Lucrările sunt executate de către asocierea SC Dreams Riviera - Romsit Construct. Valoarea contractului este de 2.473.820 de lei cu TVA, iar termenul de finalizare a lucrărilor este 31.03.2020. Precizăm că pe străzile adiacente se mai execută lucrări de canalizaţii subterane, precum şi lucrări la reţelele de apă", ne-a comunicat administraţia locală.

Încă o licitaţie pentru strada Domnească

Proiectul de reabilitare a trotuarelor şi a carosabilului, a rețelelor electrice exterioare și a iluminatului, de amenajare a spațiilor verzi şi înlocuire a mobilierului urban de pe strada Domnească, aflat în derulare, vizează tronsonul cuprins între arterele Brăilei şi Gamulea.

Primăria municipiului Galaţi îşi doreşte să continue proiectul, motiv pentru care a lansat o licitaţie pentru servicii de proiectare. Este vorba despre faza documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţii pentru obiectivul "Modernizare strada Domnească tronson strada Gamulea - strada Gării", cu o lungime de 770 metri liniari.

Misiunea proiectantului va fi să întocmească atât documentaţia, cât şi studii geo şi topo, şi expertize, studiu istoric şi să asigure asistenţa tehnică.

Ofertele sunt aşteptate până pe 11 decembrie, valoarea estimată a contractului este de 67.600 de lei fără TVA, iar criteriul de atribuire este "preţul cel mai scăzut".

Imagine dezolantă lângă Biserica "Mavromol"

Două toalete mobile urât mirositoare şi patru pubele de gunoi stau de multă vreme lipite de gardul micului parc amenajat la Biserica "Mavromol". În imediata vecinătate, autoturisme se înghesuie pe asfaltul exfoliat. Este doar una dintre imaginile dezolante de pe strada Nicolae Bălcescu. O dezolare amplificată de numeroasele imobile degradate, de blocul neterminat, de terenul viran rămas în urma demolării unei ruine, de străduţele adiacente cu trotuare sfărâmate şi carosabil denivelat.

Zonă pietonală degradată, cerută CJ

Nu puţin sunt gălăţenii care se întreabă când va fi reabilitată zona pietonală dintre Biserica Greacă şi Muzeul de Istorie. Spaţiul este atât de degradat încât ne face să roşim atunci când ne vin oaspeţi să viziteze Lapidariumul sau lăcaşul de cult. Pentru a putea moderniza această zonă, aleşii locali au solicitat Consiliului Judeţean transmiterea terenului în domeniul public al municipiului şi administrarea Consiliului Local Galaţi, în vederea amenajării unui spaţiu public.

Joi, venim la Staer

Cotidianul "Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului, pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă în zona în care locuiesc. Astfel, joi, 12 decembrie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la chioşcul nostru din zona Staer (Siderurgiştilor Est, Nae Leonard, între Doja şi Saligny), pentru a ne spune care sunt principalele nemulţumiri şi probleme din cartierul dumneavoastră, dar şi pentru a le sugera autorităţilor ce pot face pentru remedierea lor.

În cazul în care nu reuşiţi să ajungeţi la întâlnirea săptămânală din cartierele gălăţene, pentru a ne spune, faţă în faţă, ce vă deranjează în zona în care locuiţi şi cum pot fi îndreptate lucrurile, ziarul "Viaţa liberă" vă pune la dispoziţie o adresă de e-mail la care puteţi face sesizări. Astfel, este suficient să scrieţi sesizarea dumneavoastră pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., de unde va fi preluată şi verificată, în vederea publicării, desigur, cu un punct de vedere din partea autorităţilor în drept. Vă mulţumim!

Citit 5844 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Decembrie 2019 16:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.