Cât mai durează şantierul de pe strada Domnească (FOTO)

Cât mai durează şantierul de pe strada Domnească (FOTO)

Pe aici nu se (prea) poate trece Bogdan Codrescu
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)
9 comentarii

"Gropi aici, gropi acolo, hârtoape dincolo! Începem lucrări peste tot şi nu terminăm niciuna la timp", ni s-au plâns locuitorii zonei centrale a oraşului, care, din vară, trăiesc într-un şantier nesfârşit. De adrenalină au parte şi gălăţenii care au drum pe strada Domnească. În zona staţiei Galeriile de Artă şi nu numai îşi pot testa echilibrul mergând sau aşteptând pe bordură, ori pot gusta senzaţiile tari ale deplasării direct pe carosabil. Autobuzele, troleibuzele şi autoturismele se strecoară printre utilaje şi muncitori, iar ambuteiajele, traficul îngreunat şi restricţiile sunt la ordinea zilei. La fel şi opririle prelungite ale apei potabile. Pe de altă parte, în ciuda nemulţumirilor, toţi recunosc că modernizarea zonei centrale era necesară.

Joia trecută, la tradiţionalul raid prin cartierele Galaţiului, le-am dat întâlnire gălăţenilor pe şantierele de pe strada Domnească. Şi spunem şantiere pentru că, pe lângă reabilitarea reţelelor de apă potabilă, modernizarea carosabilului şi a trotuarelor arterei principale, pe străzile adiacente se mai execută lucrări de canalizaţii subterane, precum şi lucrări la reţelele de apă.

Ce spun locuitorii zonei

"Nu şantierul mă deranjează, ci bordurile astea! Uitaţi-vă la ele, şi dacă vedeţi două la fel, una lângă alta, eu le mănânc! Pun borduri şi dale de granit, dar nu se uită la blocuri că ne cad toate cele de sus, de pe faţadă, din balcoane. Vrei să repari, dar nu te lasă că e zonă protejată şi trebuie să mergi pe la comisii. De doi ani au sesizări de la mine şi de la Asociaţia 110, şi tot ne duc cu vorba. La blocul E, etajul al doilea, din cauza apei care curge în mod haotic de la vecinul de sus, a căzut o bucată de deasupra uşii, urmează să cadă şi restul. Ni s-a spus să punem avertismente «Cad elemente de tencuială!». Nouă ne cade peretele cu totul", ne-a spus domnul Georgică, cititor al ziarului "Viaţa liberă".

"Ce să mă supere? Strada care nu se mai termină", ne-a spus revoltată o gălăţeancă.

"Gropi acolo, gropi dincolo, începem peste tot şi nu terminăm nimic la timp! Mi se pare neglijenţă totală să începi lucrări în 70 de locuri odată şi să nu termini nimic la timp. De pildă, Parcul Eminescu!", a reclamat un gălăţean.

"Pe salopetele muncitorilor scrie ba Tancrad, ba Lemacons, ba Romsit. Sunt firme gălăţene şi mă bucur că au activitate, că nişte oameni au de lucru, câştigă un salariu cu care să meargă acasă, la familie", ne-a declarat o altă gălăţeancă.

Ce spune Primăria

Am solicitat Primăriei municipiului Galaţi informaţii despre stadiul lucrărilor de pe strada Domnească. Iată ce ni s-a răspuns. "Referitor la strada Domnească, în acest an sunt prevăzute lucrări de modernizare la trotuare, ceea ce implică placare cu plăci din granit şi se vor realiza canalizaţiile pentru curenţii slabi şi iluminat electric pe tronsonul cuprins între intersecţia cu strada Brăilei şi intersecţia cu strada Lahovary. Lucrările pe strada Domnească sunt executate de către asocierea firmelor Tancrad şi Lemacons. Valoarea totală a contractului (proiectare şi execuţie) este de 4.189.740,19 lei cu TVA, termenul de finalizare fiind 7.10.2020", ne-a comunicat Biroul de presă al Primăriei Galaţi.

"Tot pe strada Domnească se realizează lucrări de reabilitare la reţelele de apă: DN 400 mm, pe tronsonul cuprins între străzile Brigadierilor şi Eroilor, precum şi pentru reţelele DN 250 mm şi DN 200 mm, pe tronsonul Bloc N6 - Magazin Winmarkt. Lucrările sunt executate de către asocierea SC Dreams Riviera - Romsit Construct. Valoarea contractului este de 2.473.820 de lei cu TVA, iar termenul de finalizare a lucrărilor este 31.03.2020. Precizăm că pe străzile adiacente se mai execută lucrări de canalizaţii subterane, precum şi lucrări la reţelele de apă", ne-a comunicat administraţia locală.

Încă o licitaţie pentru strada Domnească

Proiectul de reabilitare a trotuarelor şi a carosabilului, a rețelelor electrice exterioare și a iluminatului, de amenajare a spațiilor verzi şi înlocuire a mobilierului urban de pe strada Domnească, aflat în derulare, vizează tronsonul cuprins între arterele Brăilei şi Gamulea.

Primăria municipiului Galaţi îşi doreşte să continue proiectul, motiv pentru care a lansat o licitaţie pentru servicii de proiectare. Este vorba despre faza documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţii pentru obiectivul "Modernizare strada Domnească tronson strada Gamulea - strada Gării", cu o lungime de 770 metri liniari.

Misiunea proiectantului va fi să întocmească atât documentaţia, cât şi studii geo şi topo, şi expertize, studiu istoric şi să asigure asistenţa tehnică.

Ofertele sunt aşteptate până pe 11 decembrie, valoarea estimată a contractului este de 67.600 de lei fără TVA, iar criteriul de atribuire este "preţul cel mai scăzut".

Imagine dezolantă lângă Biserica "Mavromol"

Două toalete mobile urât mirositoare şi patru pubele de gunoi stau de multă vreme lipite de gardul micului parc amenajat la Biserica "Mavromol". În imediata vecinătate, autoturisme se înghesuie pe asfaltul exfoliat. Este doar una dintre imaginile dezolante de pe strada Nicolae Bălcescu. O dezolare amplificată de numeroasele imobile degradate, de blocul neterminat, de terenul viran rămas în urma demolării unei ruine, de străduţele adiacente cu trotuare sfărâmate şi carosabil denivelat.

Zonă pietonală degradată, cerută CJ

Nu puţin sunt gălăţenii care se întreabă când va fi reabilitată zona pietonală dintre Biserica Greacă şi Muzeul de Istorie. Spaţiul este atât de degradat încât ne face să roşim atunci când ne vin oaspeţi să viziteze Lapidariumul sau lăcaşul de cult. Pentru a putea moderniza această zonă, aleşii locali au solicitat Consiliului Judeţean transmiterea terenului în domeniul public al municipiului şi administrarea Consiliului Local Galaţi, în vederea amenajării unui spaţiu public.

Joi, venim la Staer

Cotidianul "Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului, pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă în zona în care locuiesc. Astfel, joi, 12 decembrie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la chioşcul nostru din zona Staer (Siderurgiştilor Est, Nae Leonard, între Doja şi Saligny), pentru a ne spune care sunt principalele nemulţumiri şi probleme din cartierul dumneavoastră, dar şi pentru a le sugera autorităţilor ce pot face pentru remedierea lor.

În cazul în care nu reuşiţi să ajungeţi la întâlnirea săptămânală din cartierele gălăţene, pentru a ne spune, faţă în faţă, ce vă deranjează în zona în care locuiţi şi cum pot fi îndreptate lucrurile, ziarul "Viaţa liberă" vă pune la dispoziţie o adresă de e-mail la care puteţi face sesizări. Astfel, este suficient să scrieţi sesizarea dumneavoastră pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., de unde va fi preluată şi verificată, în vederea publicării, desigur, cu un punct de vedere din partea autorităţilor în drept. Vă mulţumim!

Citit 5116 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Decembrie 2019 16:32

9 comentarii

 • postat de Akbar Luni, 09 Decembrie 2019 20:10 5.13.142.*** Link la comentariu
  2
  5

  Cand trec cu bicicleta prin zona pasajului din Centru, tremura dalele sub roti de zici ca-s dintii unei babe.
  Treaba de mantuiala, santiere deschise pretutindeni, magistrale de apa pozate suprateran pe care trebuie sa le ocolesti, munti de deseuri rezultate in urma sapaturilor, santuri lasate de izbeliste, oameni care circula pe carosabil. O mare nebunie ! O fi estimat cineva, cate tone de praf au fost inhalate de galateni de la inceputurile marii demolari ? Prin alte tari civilizate, mai vezi ba o perdea de apa, ba o plasa anti-praf. La noi, ca-n Evul Mediu.
  Miroase a hei-rup electoral de la o posta. Arhitectii care au gandit zona, ori au terminat piscicultura ori n-au facut decat aranjamente florale toata viata lor. Singura treaba cu cap e montarea bordurilor de granit si turnarea de beton in statii, pe zona carosabila.

  Raportează
 • postat de Noi unde mai parcăm? Luni, 09 Decembrie 2019 14:47 86.124.205.*** Link la comentariu
  4
  22

  Încet-încet infrastructura gălățeană seamănă cu cea din Siria. El dictatore de Galați sper să se întoarcă la managementul gunoaielor de unde a venit. Nu că ar fi vreo rușine, doamne-ferește, doar că acolo avea "succese".

  Raportează
 • postat de Vlad Tepes Luni, 09 Decembrie 2019 12:29 92.85.152.*** Link la comentariu
  4
  16

  Se pun borduri !!! Asta e ideea principala !!!
  Cu cat mai multe borduri si mai scumpe, cu atat mai mult banet pt Pucheanu si PSD !!!
  Cand sunt ore de trafic maxim Doreii lui Pucheanu lucreaza si blocheaza 1 sau 2 benzi de circulatie. Cine dirijeaza circulatia? Tot Dorelul lui Pucheanu!!! Politia locala sau cum s-o mai numi nu exista acolo unde este nevoie !
  De aceea va indemn pe toti cetatenii, care nu cotizeaza la PSD, sa semnati toate petitiile facute pentru desfiiintarea POLITIE LOCALE, a caror angajati ( platiti de galateni ) au salarii mai mari decat politistii adevarati !!!

  Raportează
 • postat de VIRGIL Coadă Luni, 09 Decembrie 2019 11:23 5.13.219.*** Link la comentariu
  3
  26

  Întrebați primăria când termină hala acoperită din piață micro 17 începută acum 3 ani și ceva.

  Raportează
 • postat de Georgel Luni, 09 Decembrie 2019 11:20 89.136.184.*** Link la comentariu
  3
  29

  1. După ”modernizarea” parcului istoric Eminescu, acum trecem și la ”modernizarea” restului de centru istoric de pe segmentul Gamulea-Gării? Iar dacă, dimpotrivă, e doar o banală reabilitare de infrastructură, de ce-i zice ”modernizare”?

  2. Se transmite terenul dintre Biserica Greacă și Muzeul de Istorie în domeniu public? Dar cum a putut ajunge în domeniu privat o astfel de porțiune a străzii istorice Iancu Fotea, relativ recent pietonalizată? De când o stradă aterizează în domeniu privat? Și, mă rog, cine o fi fericitul posesor al acestui domeniu privat la ora actuală???

  Să fie oare vorba, aici, despre ”democrația originală” a lui Petre Roman?

  Raportează
 • postat de galatean Luni, 09 Decembrie 2019 10:45 78.96.59.*** Link la comentariu
  5
  31

  Heirup-ism marca psd, pentru ,,se poate,, . Alegerile ce se apropie baga masina analfabeta a psd in turatie maxima. Nu conteza calitatea ci cantitatea: mult si prost, sa vada cetateanu ca primarul a facut ,,ceva,, . Se fac si se aproba o groaza de proiecte dezastruoase, facute de cele mai multe ori de proiectantii aia ,,specialisti,, ,de casa ai psd, pline de greseli si aiureli care nu au nicio legatura cu realitatea din teren.

  Raportează
 • postat de Nikolas Luni, 09 Decembrie 2019 09:28 5.13.153.*** Link la comentariu
  9
  15

  Oriunde va veți duce același haos îl veți găsi!…Prioritatea 0 a orașului este dărâmarea garajelor și construirea de parcări oriunde se poate!!!…Accidente,ambuteiaje,timp pierdut,bani irosiți,nervi...toate din lipsa de parcări!

  Raportează
 • postat de Cititor Luni, 09 Decembrie 2019 07:37 109.103.173.*** Link la comentariu
  5
  23

  Știm să criticăm... Noi, ca și locuitori, dăm o mână de ajutor? Din contră, ceea ce se face, se distruge.... Toți, aruncă, scuipă, pe unde se nimerește..... La noi în țară, nu o să avem niște oameni civilizați..... numai mizerie... așa ca, tot respectul, dna A.M., vedeți și părțile URÂTE, MIZERABILE, ale cetățenilor (dacă se pot numi așa.....)

  Raportează
 • postat de Tanara fana pesede de 81 ani Luni, 09 Decembrie 2019 04:57 95.76.17.*** Link la comentariu
  8
  20

  B
  Nici pe vremea bombardamentelor americane din 1944 n-a fost orasul distrus ca azi, sub conducerea inteleapta a acestui primar ! In plus, stai si cate o ora in statie asteptand autozuzele comuniste ale societatii de transport in comun !

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.