Personalităţi istorice însufleţite de studenţi

Personalităţi istorice însufleţite de studenţi
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Audiobook-ul "Istoria la persoana întâi" - rezultat al unui proiect pilot iniţiat de Facultatea de Arte - a fost lansat sâmbătă la Librăria "Humanitas", prilej de întâlnire cu studenţii participanţi şi de rememorare a unor pagini de istorie.

"Sunt texte de inspiraţie istorică, selectate de studenţi, din Jurnalele Reginei Maria, Principesei Ileana, I. Gh. Duca şi Constantin Argetoianu, premier şi memorialist. Tinerii noştri au dat "cuvântul" unor personaje de prim rang, ocazie cu care, pe lângă dezvoltarea abilităţilor de vorbire scenică, au avut şansa întâlnirii cu un trecut viu şi, pe alocuri, spumos. Sunt mândră de ei şi de acest moment. Cred că ne putem arăta publicului şi pe viitor, cu alte proiecte transdisciplinare de acest fel", a declarat în deschidere lector dr. şi actriţă Ioana Visalon (coordonatoarea proiectului).

Andrei Ardeleanu, Gabriela Bâzgan, Alex Tăzlăvanu, Georgiana Răpcianu, Marius Adamescu şi Daniela Bădiceanu, toţi studenţi în anul III la specializarea Teatru, au povestit despre cum au selectat textele şi care au fost trăirile lor în momentul în care s-au pus în pielea personajelor. "A fost greu să fiu vocea unei femei atât de puternice, dar a fost foarte frumos. M-a inspirat şi sper să inspire şi pe alţii, mai ales că noi nu întâlnim astfel de personaje în zilele noastre", a spus Gabriela Bîzgan, una din vocile Reginei Maria. "Să cunosc perspectiva unui om care a cârmuit patru ministere e o mare şansă. A fost o plăcere să-i cunosc sufletul prin paginile pe care le-am citit", a spus şi Marius Adamescu, vocea lui Gh. Duca.

"Proiectul e valoros în primul rând pentru că tinerii iau contact cu istoria bună a României şi o dau mai departe. Apoi, e o întâlnire necesară a studentului la actorie cu microfonul, cu studioul, o modalitate de exerciţiu cu un instrument indispensabil actorului - vocea. Nu în ultimul rând, proiectul a permis o colaborare unică între cadre didactice de la toate specializările Facultăţii de Arte - conf. şi dirijor Dan Drăgoi semnează muzica şi ne-a ajutat cu înregistrarea, grafica e semnată de lect. dr. Liviu Adrian Sandu, iar editarea îmi aparţine", a declarat lector dr., actor şi regizor Victor Mihăilescu.

Pe viitor, studenţii vor merge într-o minicaravană de promovare prin licee a produsului lor şi vor continua să caute texte pentru un nou audiobook. Proiectul e finanţat în totalitate de Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi şi e realizat în studioul Facultăţii de Arte. Varianta audio e disponibilă pentru liceenii şi profesorii de liceu pe Spotify.

Citit 2180 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Decembrie 2019 16:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.