Gălăţenii cer supraimpozitarea construcţiilor abandonate (FOTO)
Foto: Bogdan Codrescu

Gălăţenii cer supraimpozitarea construcţiilor abandonate (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Prin hotărârile aleşilor locali, 21 de imobile din municipiul Galaţi, printre care şi un bloc de locuinţe, au fost declarate "neîngrijite", iar proprietarii acestora au fost supraimpozitaţi cu 500 la sută. Unii plătesc deja impozitul majorat încă din acest an, alţii urmează să scoată mai mulţi bani din buzunar din 2020. Desigur, clădirile degradate sunt un real pericol public, dar şi o plagă urâtă pe obrazul oraşului. La fel şi construcţiile neterminate şi abandonate!

Articolele publicate în ziarul "Viaţa liberă" despre clădirile supraimpozitate cu 500 la sută au generat numeroase reacţii din partea gălăţenilor. Am primit la redacţie mai multe mesaje şi comentarii prin care cetăţenii ne întreabă de ce sunt supraimpozitate doar construcţiile neîngrijite, nu şi cele neterminate de ani de zile şi abandonate. Iată câteva dintre mesajele primite.

"Am aflat din ziarul "Viaţa liberă" că vom avea un obelisc la Inelul de Rocadă şi că pe el va fi înălţată statuia reprezentându-l pe Sfântul Apostol Andrei. Salut acest proiect ambiţios al administraţiei locale pentru această zonă - al câtelea?! - dar mă întreb cum va arăta o asemenea spectaculoasă lucrare de artă având în fundal blocul acela neterminat de ani de zile! De ce proprietarul lui nu poate fi supraimpozitat? Chiar dacă este neterminat, tot neîngrijit este", ne-a scris unul dintre cititorii fideli ai ziarului.

"Dacă treceţi pe strada Brăilei, pe lângă Dunărea Mall, citiţi ce scrie pe panoul care anunţă că acolo e un şantier în lucru. Au trecut nouă ani de când trebuia să fie gata clădirea de spaţii comerciale şi birouri! Chiar nu se poate face nimic?", ne-a sesizat un alt gălăţean.

"Dacă tot au supraimpozitat un bloc de locuinţe, pe motiv că are faţada degradată, poate autorităţile deschid ochii şi văd şi clădirile neterminate! Sunt pline de gunoaie, a crescut vegetaţia în interiorul lor, iar pereţii construiţi sunt degradaţi. Dacă proprietarii nu pot fi obligaţi să termine ce-au început, atunci să le crească impozitele, ca să-i determine să ia o măsură", a propus un alt gălăţean.

"Scheletul cu patru etaje de pe strada Saturn este o pată urâtă de prea mulţi ani! Nici nu se finalizează, nici nu se demolează! Proprietarul acelei construcţii ori a decedat, ori e în puşcărie, ori nu e gălăţean, ca să-i pese de aspectul cartierului Ţiglina I, care cândva era cel mai frumos", ne-a atras atenţia doamna Lucica, o cititoare a ziarului nostru, la vizita făcută în cartier.

"Dacă prin majorarea impozitelor, proprietarii neglijenţi sunt sancţionaţi pentru că şi-au abandonat terenurile şi clădirile, o măsură similară ar trebui luată şi în privinţa celor care s-au apucat să construiască, apoi, din varii motive, au lăsat totul baltă", ne-a transmis un alt cititor, care ne-a trimis o listă a unor asemenea construcţii. O listă de pe care nu lipseşte nici "epava" fostului Mehid.

Fără alte comentarii, vă oferim câteva imagini ale acestora, cu precizarea că lista scheletelor unor investiţii ratate este mult mai lungă.

Cum şi cine aplică impozitul majorat

Identificarea şi evaluarea imobilelor - clădiri şi terenuri de pe raza municipiului Galaţi - neîngrijite, în vederea aplicării impozitului majorat, se face pe baza unui regulament cuprins în Hotărârea Consiliului Local (HCL) nr. 112 din 20 octombrie 2016. Regulamentul nu prevede nimic cu privire la construcţiile începute şi neterminate, dar considerăm că poate fi misiunea aleşilor locali să propună şi eventual să decidă supraimpozitarea scheletelor investiţiilor ratate.

Citit 5735 ori Ultima modificare Luni, 16 Decembrie 2019 23:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.