Recunoaștere din Turcia. TÜBA International Academy Prizes, pentru profesorul Adrian Bejan

Recunoaștere din Turcia. TÜBA International Academy Prizes, pentru profesorul Adrian Bejan
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Profesorului Adrian Bejan, unul dintre gălățenii care au uimit lumea, îi va fi decernat luni, 30 decembrie 2019, de către președintele Recep Tayyip Erdoğan, premiul Academiei de Științe din Turcia - Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA). TÜBA International Academy Prizes - Premiile Academice Internaționale TÜBA sunt acordate anual, în cadrul unei ceremonii speciale găzduite de Palatul Prezidențial, celor mai proeminenți oameni de știință, unor cercetători cu realizări originale, inovative și revoluționare. Nominalizările sunt făcute de membrii TÜBA sau de academii și alte instituții de științe din lume.

Anul 2019 se încheie pentru profesorul Adrian Bejan, primul român laureat al prestigiosului Institut Franklin, cu un nou premiu, acordat de Academia de Științe din Turcia. În cadrul TÜBA International Academy Prizes sunt acordate anual trei premii în următoarele domenii: Științe fundamentale și inginerie (Science and Engineering Sciences), Sănătate și științe ale vieții (Health and Life Sciences), Științe sociale și umaniste (Social and Humanities). Numai că, în acest an, după cum anunță Academia de Științe din Turcia, în urma evaluărilor, s-a decis că nu va fi nimeni premiat în domeniul Sănătății și științelor vieții.

Doar doi premianți

În 2019, "ca parte ca misiunii TÜBA de încurajare și apreciere a oamenilor de știință și de deschidere față de oamenii de știință din întreaga lume", vor fi acordate doar două premii.

La categoria Științe fundamentale și Inginerie pentru anul 2019, Premiul Internațional TÜBA îi va fi decernat prof. dr. Adrian Bejan, profesor al Univesității Duke (Carolina de Nord), "pentru remarcabilul său număr de lucrări excepționale, precum termodinamica integrată și transferul căldurii în materie de termodinamică, dezvoltarea designului ca știință care integrează toate materiile, dezvoltând mai departe Teoria Constructală".

La categoria Științe sociale și umaniste pentru anul 2019, Premiul Internațional TÜBA îi va fi acordat prof. dr. F. Jamil Recep, pentru lucrările sale care au lărgit orizonturile istoriei științei islamice, în special pentru cercetările despre modurile în care studiile astronomilor Nasiruddin Tûsî, İbn Şâtır și Ali Kuşcu's au fost preluate în Europa în perioada premodernă și au arătat efectele dezvoltării Teoriei lui Copernic.

Trebuie spus că, în genere, premiile sunt acordate savanților care activează, colaborează sau în activitatea lor științifică abordează subiecte legate de Turcia. De pildă, în 2018, la secțiunea dedicată științelor sociale și umaniste a fost premiat prof. dr. Viorel Panaite, directorul Școlii Doctorale de Istorie a Universității București, pentru contribuțiile sale semnificative în cercetarea dreptului otoman, în special pentru studiile sale privind dreptul păcii și al războiului și regimul capitulațiilor (ahdname).

Cine este Adrian Bejan

Aşa cum aţi putut citi în "Viaţa liberă", Medalia "Benjamin Franklin", care de-a lungul timpului a fost decernată de Institutul Franklin oamenilor de geniu Nikola Tesla, Marie şi Pierre Curie, Thomas Edison, Albert Einstein, Stephen Hawking, Jane Goodall şi Bill Gates, a ajuns şi pe pieptul lui Adrian Bejan, profesor la Universitatea Duke din Carolina de Nord, Statele Unite ale Americii.

Membru de onoare al Academiei Române, Doctor Honoris Causa al altor 18 universităţi din 11 ţări, din Franța în Azerbaidjan și din Brazilia în Africa de Sud, Adrian Bejan este autorul a peste 30 de cărți și 650 de articole apărute în publicații recunoscute științific.

Gălățean prin naștere și educație, absolvent al Liceului "Vasile Alecsandri", apoi student la Facultatea de Inginerie Mecanică din Galaţi, Adrian Bejan a câştigat prin concurs o bursă la Massachusetts Institute of Technology (MIT), iar în 1971 a reuşit să absolve renumita universitate americană. În 1975 şi-a luat doctoratul la MIT în inginerie mecanică, iar în 1984 a devenit profesor cu catedră întreagă la Universitatea Duke (Carolina de Nord).

Cunoscut pentru contribuţiile sale remarcabile din domeniul termodinamicii, Adrian Bejan este autorul "Teoriei Constructale", care susţine că un sistem finit rămâne în viaţă numai dacă evoluează în funcţie de curenţii (sau tendinţele) care îl compun.

În 2019, pentru "contribuţiile sale interdisciplinare de pionierat la dezvoltarea termodinamicii moderne şi a Legii Constructale", profesorul Bejan a primit, la Berlin, Premiul Humboldt pentru întreaga activitate ("Humboldt Research Award for Lifetime Achievement"), distincție decernată în cadrul unei ceremonii, de prof. Hans-Christian Pape, preşedintele Fundaţiei Humboldt.

Este important să mai aflați că, după „Design in Nature” - 2012 și „The Physics of Life” - 2016 și, cea mai recentă carte a sa, „Freedom and Evolution”, urmează să apară în 2020, la editura "Springer".

Citit 9137 ori Ultima modificare Joi, 02 Ianuarie 2020 15:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.