Un gălăţean, între cei zece români valoroşi ai Americii. Adrian Bejan, premiat la Gala 100 pentru Centenar

Un gălăţean, între cei zece români valoroşi ai Americii. Adrian Bejan, premiat la Gala 100 pentru Centenar
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)
Unul dintre gălăţenii care au uimit lumea, profesorul Adrian Bejan, primul român laureat al prestigiosului Institut Franklin, a fost premiat în cadrul "Galei 100 pentru Centenar", organizată de Ministerul pentru Românii de pretutindeni la Washington.

Medalia "Benjamin Franklin", care de-a lungul timpului a fost decernată de Institutul Franklin oamenilor de geniu Nikola Tesla, Marie şi Pierre Curie, Thomas Edison, Albert Einstein, Stephen Hawking, Jane Goodall şi Bill Gates, a ajuns, pe 19 aprilie anul acesta, pe pieptul profesorului gălăţean Adrian Bejan, prinsă în culorile tricolorului românesc.

Pe 17 octombrie, Adrian Bejan a devenit unul dintre cei zece români americani cu activităţi deosebite, promotori ai valorilor şi identităţii româneşti, premiaţi cu distincţii simbolice în semn de recunoaştere şi apreciere a meritelor şi contribuţiei lor la imaginea României în lume.

"E o surpriză totală, deci un sentiment frumos, puternic şi dătător de încredere să merg tot înainte", ne-a declarat profesorul Adrian Bejan, după gala care a avut loc la Ambasada României din Washington, în prezenţa ministrului pentru Românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero.

"Românii de pretutindeni reprezintă un tezaur al României. Prin ce aţi creat aici, în ţara-simbol a libertăţii, promovaţi identitatea naţională şi valorile româneşti, iar pentru asta vă felicit şi vă mulţumesc", a spus ministrul.

Cine este Adrian Bejan

Despre profesorul Adrian Bejan aţi mai avut ocazia să citiţi în ziarul "Viaţa liberă". S-a născut pe 24 septembrie 1948, la Galaţi, într-o familie de intelectuali, pregătiţi şi formaţi în perioada anterioară comunismului - tatăl veterinar şi mama farmacistă. Pe când era elev în clasa a XI-a la Liceul "Vasile Alecsandri", juca deja în "cinciul" de bază al echipei de baschet Politehnica Galaţi. Cu 10 pe linie la bacalaureat, ar fi putut să aleagă orice facultate, dar, din dorinţa de a juca la nivelul Diviziei A în continuare, a ales Facultatea de Inginerie Mecanică din Galaţi.

În anul al doilea de studenţie, a câştigat prin concurs o bursă la Massachusetts Institute of Technology (MIT), iar în 1971 a reuşit să absolve renumita universitate americană. În 1975 şi-a luat doctoratul la MIT în inginerie mecanică, iar în 1984 a devenit profesor cu catedră întreagă la Universitatea Duke (Carolina de Nord). Membru de onoare al Academiei Române - Secţia de Ştiinţe Tehnice şi membru de onoare al Academiei de Știinţe a Moldovei, Adrian Bejan a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea a 18 universităţi.

Cunoscut pentru contribuţiile sale remarcabile din domeniul termodinamicii, Adrian Bejan este autorul "Teoriei Constructale", care susţine că un sistem finit rămâne în viaţă numai dacă evoluează în funcţie de curenţii (sau tendinţele) care îl compun.

Patru gălăţeni premiaţi până acum

Potrivit datelor noastre, printre cei 100 de români de pretutindeni, cu activităţi deosebite, promotori ai elitelor româneşti, pe care Ministerul pentru Românii de pretutindeni a decis să-i premieze în cadrul acestei iniţiative dedicate Anului Centenar se află deja trei gălăţence, Silvia Marcu din Spania, Monica Săvulescu-Voudouri şi Liliana Sarafidou din Grecia, cărora li se adaugă Adrian Bejan. Marea Gală din cadrul acestui proiect va avea loc la Bucureşti.

Citit 4215 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Octombrie 2018 18:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.