Cât costă branşarea la apă, tv şi internet
Foto: Mediafax

Cât costă branşarea la apă, tv şi internet
Utilităţile de bază necesită timp şi cheltuieli
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

V-aţi achiziţionat o nouă locuinţă, aţi construit o casă ori vrei să refaceţi racordurile la utilităţi. În oricare dintre situaţii, trebuie să parcurgeţi o serie de paşi, să alergaţi după documentaţie şi să cheltuiţi sume de bani deloc de neglijat, totul pentru a beneficia, în condiţii de legalitate de siguranţă, de servicii optime.

În ceea ce priveşte alimentarea cu apă a locuinţei, utilitate de bază, trebuie să ştiţi că aveţi, din start, două variante de a vă îndeplini obligaţiile de racordare “cum scrie la carte”. Prima ar fi să vă înarmaţi cu răbdare şi să vă faceţi singuri toate documentele de care aveţi nevoie. Înseamnă ceva timp şi alergătură. A doua, dacă găsiţi un instalator care vă poate executa lucrarea de branşare individuală, cum de altfel se întâmplă de cele mai multe ori în practică, acesta vă poate oferi, “la pachet”, şi serviciile cu hârţogăraia. Scăpaţi de grija alergăturii, cu câteva mici excepţii, dar veţi plăti, cel mai probabil, un comision, la latitudinea meşterului care vă scapă umblatul pe la ghişee.

Ce acte vă trebuie şi cât costă

Branşarea la reţeaua de apă potabilă împlică alcătuirea unui dosar destul de stufos, care trebuie întocmit, în principiu, în doi timpi, pentru că emiterea unor acte depinde de existenţa celorlalte. Astfel, pentru avizul de contorizare individuală va trebui să completaţi o cerere tip, documentaţia tehnică pentru contorizarea individuală în două exemplare (proiectarea documentaţiei pentru branşament este tarifată de SC Apă Canal cu 207 lei pentru persoane fizice şi 256 de lei pentru persoane juridice), o copie după actul de vânzare - cumpărare a locuinţei, o copie după actul de identitate al titularului de contract, adeverinţa tip eliberată de asociaţia de proprietari semnată de administrator şi de preşedinte şi documentul de montare a centralei sau boilerului, dacă este cazul. Odată cu acestea se va achita taxa de avizare de 44,63 de lei. Toate se depun la Departamentul de Proiectare al Sc Apă-Canal.

După obţierea avizului, urmează al doilea pas, respectiv depunerea documentelor pentru contract şi contorizare. Documentaţia implică o cerere tip, o copie după actul de vânzare-cumpărare a locuinţei, copie după actul de identitate al titularului contractului, adeverinţa tip eliberată de asociaţia de propietari, o declaraţie notarială (costă în jur de 20 de lei), o copie după avizul de contorizare eliberat de Apă-Canal şi, dacă e cazul, documentul de montare a centralei. Documentele se depun la Serviciul Vânzări-Contracte.

Pentru branşarea şi contorizarea individuală veţi completa o cerere tip de la Serviciul Relaţii cu Publicul, la care veţi anexa o copie după avizul de contorizare. Veţi avea de achitat taxa de 139,34 lei, reprezentand cota parte la distribuitorul montat de Apă-Canal şi taxa de montare/ sigilare contor, în valoare de 12,40 lei.

La toate aceste costuri, tarifate de operatorul care avizează, emite documetaţia tehnică şi execută lucrările de branşare şi sigilare, se adaugă altele. Vorbim de materiale şi manoperă, al cărei cost nu poate fi stabilit efectiv decât în funcţie de fiecare caz în parte, în urma studiului la faţa locului. Preţurile pot varia de la câteva sute de lei pentru locuinţele aflate la parter şi depăşesc lejer 1.000 de lei pentru apartamente de la etajele superioare. 

Cât costă să avem tv şi internet

Odată racordată la apă, gaze, electricitate, o locuinţă nu este completă fără alte două utilităţi, absolut necesare în zilele noastre: televiziunea şi internetul. Ambele, furnizate în baza unui abonament pe care îl veţi alege în funcţie de nevoile şi bineînţeles, buzunarul dumneavoastră. În funcţie de viteză şi, desigur, compania pe care o veţi alege să vă furnizeze serviciile, abonamentul la internet vă poate costa, lunar, între 30 şi 60 de lei. Montarea echipamentelor este gratuită, iar preţul acestora este, în majoritatea cazurilor, inclus în costul abonamentelor. Pentru televiziune, aveţi de ales între o varietate de oferte, în funcţie de numărul de canale, tipul de transmisie sau imagine. Preţul unui abonament lunar poate varia între 26 şi 60 de lei, unele oferte incluzând echipamentele gratuite.

Citit 8446 ori Ultima modificare Sâmbătă, 29 Februarie 2020 00:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.