Evaluaţi acest articol
(16 voturi)
5 comentarii

Epidemia de coronavirus este încă într-o fază incipientă în România, dar spitalele au început deja să dea primele semne de slăbiciune. În vreme ce autorităţile susţin că există echipamente de protecţie şi dezinfectanţi pentru unităţile sanitare cu paturi, angajaţii spun că de multe ori se simt asemenea soldaţilor trimişi la război fără arme.

Cu aproape 1.000 de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19, România se pregăteşte să dea piept cu un inamic invizibil care a îngenuncheat deja două dintre cele mai dezvoltate state europene. Doar că în timp ce la noi criza este abia la început, sistemul medical îşi arată deja primele puncte slabe. O bună parte dintre românii infectaţi cu noul coronavirus fac parte din rândul personalului medical, adică exact dintre cei care ar fi trebuit protejaţi cât mai bine, pentru ca ţara să poată face faţă creşterii numărului de îmbolnăviri.
Chiar dacă majoritatea angajaţilor aleg încă să tacă sau vorbesc doar sub protecţia anonimatului, o stare continuă de teamă există şi în rândul personalului medical din spitalele gălăţene. Medici, asistente şi infirmiere spun că din spitale lipsesc echipamentele de protecţie necesare şi chiar dezinfectanţii.

Un apel disperat

"Facem un apel disperat către toţi oamenii de bine, cu suflet şi cu resurse, care doresc să ni se alătură în lupta noastră cu această pandemie. În prezent, secţia Bloc Operator are stocuri de materiale de protecţie asigurate pentru o perioadă scurtă de timp şi vom fi siliţi de împrejurări să intrăm în contact direct cu pacienţi cu COVID-19, să asigurăm urgenţele chirurgicale. Avem şi promisiunea că vor veni în curând materialele de protecţie, dar ne temem până atunci pentru siguranţa noastră şi a familiilor noastre. Apelul nostru este să ne ajutaţi cum puteţi, şi aici mă refer la halate, măşti, mănuşi, ochelari, dezinfectante biocide, pentru ca noi să vă putem ajuta şi să nu fim trimişi la luptă cu mâinile goale", au scris, marţi după-amiază, pe Facebook, asistentele şi infirmierele din Blocul Operator al Spitalului Judeţean Galaţi.
Mesajul lor a primit sute de aprecieri şi zeci de comentarii de susţinere. Şi personalul din laboratorul spitalului, acolo unde deja a fost confirmată o îmbolnăvire de COVID-19, trăieşte în aceeaşi atmosferă de teamă. Angajaţii de aici spun că sunt nevoiţi să lucreze fără echipamente de protecţie. 
Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Galaţi, Alina Dobrea, ne-a transmis în scris că "personalul medical este instruit şi că a semnat pentru instruire în ceea ce priveşte procedurile care trebuie urmate în cazul contactului cu un pacient suspect/bolnav de COVID-19". De asemenea, "aprovizionarea cu echipamente se face zilnic, în limita stocurilor de la furnizori. ISU a trimis ieri (marţi - n.r.) pentru Unitatea de Primire Urgenţe combinezoane şi măşti. Nu ştim cât vor ajunge, pentru că afluxul de pacienţi este infernal", a mai precizat Alina Dobrea. Am aflat că şi Combinatul Siderurgic a trimis un număr de 50 de combinezoane pentru laboratorul spitalului, dar personalul auxiliar de aici ne-a spus că aceste echipamente vor merge doar către medici.

"Pe hârtie, suntem acoperiţi"

Şi la Spitalul CFR Galaţi există temeri, aşa cum am aflat de la o angajată. "În continuare, nu avem dezinfectant, iar măşti am primit din cele de tifon, dar materialul s-a rărit la prima spălare. Am primit şi măşti donate, câte trei bucăţi, însă şi acestea sunt de proastă calitate. Nu avem combinezoane şi nici călţuni până la genunchi. Pe hârtie, strict teoretic, suntem acoperiţi, dar situaţia nu stă aşa, de fapt, şi ne temem", spune o asistentă de la Spitalul CFR Galaţi.
Am încercat să obţinem telefonic un punct de vedere din partea conducerii spitalului, dar managerul nu a putut fi contactat, deoarece a participat la videoconferinţe pe tot parcursul zilei de ieri.

 

Citit 6922 ori Ultima modificare Vineri, 27 Martie 2020 00:35

5 comentarii

 • postat de Mihai Joi, 26 Martie 2020 12:25 82.79.132.*** Link la comentariu
  6
  11

  Pentru Biju (gura rece ?) - Zi fereasca Dumnezeu sa ai nevoie mai ales in aceste momente. Sa vezi ce mai alergi sa dai o atentie in semn de multumire pentru atentia acordata ? SA NU FIM IPOCRITI. Mai degraba as vrea sa raspunzi daca ai vazut vreun partid/politician care a impartit macar o marca de protectie asa cum imparteau pliantele in campaniile electorale ?????

  Raportează
 • postat de biju Joi, 26 Martie 2020 11:28 194.105.20.*** Link la comentariu
  16
  26

  Dar cind luau spaga nu se mai temeau pentru viata lor?

  Raportează
 • postat de Alin Joi, 26 Martie 2020 09:17 5.2.205.*** Link la comentariu
  1
  23

  Respect si fara suparare dar si oamenii de rand cand intra in spitalul ala se tem pentru siguranta lor si se intreaba daca mai ies vii.

  Raportează
 • postat de manager Joi, 26 Martie 2020 03:23 89.137.228.*** Link la comentariu
  5
  16

  Solutii salvatoare, de criza, in asteptarea produselor omologate de la furnizori!
  Halate-se pot solicita (gratis) de la toate SH-urile din oras. Se spala, se fierb, se dezinfecteaza si aveti de schimb, pana primiti de la furnizorii specializati.
  Măşti-le acceptati de oriune, pe toate, indiferent de materialul din care sunt confectionate ca sa aveti cu ce sa va feriti de posibile infectari, decat deloc. Unele masti, cele mai multe, sunt daruite de diverse persoane fizice care le confectioneaza. Le puteti dubla cu pansamente, dischete demachiante, le puteti spala, dezinfecta prin calcare si va sunt de folos.
  Mănuşi - se pot folosi si cele de menaj, cele de la cutiile cu vopsea de par (cu elastice, daca trebuie).
  Ochelari-se pot cumpara cei care exista in magazinele de bricolage
  Dezinfectante biocide - se amesteca 1/2 Alcool etilic cu 96% volum alcool, de origine agricola.) sau alcool izopropilic(91%)1/2 + 1/4aloe vera gel (de la plafar, farmacie)
  Caltuni - pungi (mai multe) cu elastice de la borcan.
  Combinezoane - cereti donatii de la firmele care au angajati in vopsitorii, constructii, s.a.
  Viziere- se cumpara de la magazinele de bricolage sau se confectioneaza de catre tinerii din oras la imprimantele 3D.

  Raportează
 • postat de Mileionora! Joi, 26 Martie 2020 02:22 5.102.21.*** Link la comentariu
  11
  23

  In primul rand...multe felicitari pentru toti doctorii din Galati,Romania si intreag mapamond! Insa cel putin pentru doctorii din Romania...am decat un mesaj....Va e frica acum de Coronavirus???atatia ani cat nu ati operat sau v-ati batut joc de oameni săraci nu prea ati mai avut frica de autoritati sau de Dumnezeu?!!majoritatea romanilor am trecut prin experiențe in care mergeai in spitale cu o problema si daca nu erai recomandat sau aruncai cu bani in stanga si in dreapta nu te baga nimeni in seama!!!!!Stima si respect pt voi dar a venit timpul sa munciti si fara a primi acele ,,mici'' sau mari atentii!!!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.