La Spitalul de Boli Infecţioase din Galați, personalul medical cere să fie testat pentru coronavirus

La Spitalul de Boli Infecţioase din Galați, personalul medical cere să fie testat pentru coronavirus
Apel al angajaţilor de la Spitalul de Boli Infecţioase Galaţi
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Cu trei cazuri de COVID-19 confirmate în tot atâtea spitale gălăţene şi cu precedentul focarelor izbucnite la Suceava, Focşani şi Arad, personalul medical din unităţile sanitare cu paturi din Galaţi spune că se teme pentru propria siguranţă. Angajaţii care au intrat în contact cu bolnavii de COVID-19 cer să fie testaţi pentru coronavirus, chiar dacă nu prezintă simptome. Autorităţile răspund că acest lucru nu este posibil, după metodologia actuală.

Pe 13 martie, vineri seară, un autocar sosea la Galaţi din Turcia. În maşină erau 39 de persoane - cadre medicale sau foste cadre medicale, care se întorceau dintr-o excursie. La puţin peste o săptămână de la acest moment, trei dintre excursioniste erau depistate pozitiv cu COVID-19: o asistentă de la Spitalul de Copii, o biochimistă de la Spitalul Judeţean şi o infirmieră de la Boli Infecţioase.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi a început anchete epidemiologice pentru fiecare dintre pacienţi, pentru a vedea cu cine au intrat în contact din momentul sosirii la Galaţi.

La Spitalul de Boli Infecţioase, spre exemplu, 20 de colegi ai infirmierei au primit recomandarea de izolare la domiciliu. Angajaţii spitalului rămaşi încă la serviciu spun că şi ei au intrat în contact cu infirmiera bolnavă, motiv pentru care cer să fie testaţi.

"Tot personalul este îngrijorat"

"Suntem asistente la Spitalul de Boli Infecţioase. Avem o colegă testată pozitiv cu COVID-19. Aceasta a intrat în contact cu 70 la sută din personalul medical, dar conducerea spitalului refuză să ne testeze. Spun că nu ne pot testa pentru că s-a schimbat metodologia şi ne cheamă în continuare la serviciu. Au izolat la domiciliu doar persoanele care un intrat în contact direct şi nu au purtat mască. Cele care am avut mască chirurgicală mergem în continuare la serviciu. Au zis că ne testează doar dacă avem simptome. Tot personalul este îngrijorat. Vă rugăm să ne ajutaţi. Din trei secţii, am rămas personal dintr-o singură secţie pentru a deservi tot spitalul. E o situaţie reală şi gravă", este mesajul transmis redacţiei de un grup de asistente de la Spitalul de Boli Infecţioase Galaţi.

De cealaltă parte, conducerea spitalului spune că metodologia intrată în vigoare pe 24 martie nu permite testarea persoanelor asimptomatice. "La categoria de persoane care nu fac obiectul testării pentru coronavirus intră şi contacţii asimptomatici ai cazurilor confirmate, inclusiv personalul medico-sanitar. Pentru aceştia, se recomandă autoizolare la domiciliu timp de 14 zile şi testare ulterioară, în cazul apariţiei simptomatologiei conforme definiţiei de caz pentru coronavirus. Astfel, potrivit metodologiei, personalul medical asimptomatic din spital nu poate fi testat de către DSP Galaţi", a declarat, pentru "Viaţa liberă", dr. Mihaela Debita, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Galaţi.

Sindicatele cer testarea tuturor cadrelor medicale

La rândul său, Federaţia "Solidaritatea Sanitară" solicită de urgenţă testarea cadrelor medicale care au intrat în contact cu bolnavi confirmaţi cu COVID-19 şi cu suspecţi de coronavirus. De asemenea, organizaţia sindicală cere testarea tuturor angajaţilor din sistemul sanitar, se menţionează într-un comunicat de presă.

Sindicaliştii mai atrag atenţia că infectarea în masă a cadrelor medicale nu poate fi oprită, în absenţa acestor testări. "În forma iniţială a metodologiei de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19) era prevăzută testarea tuturor salariaţilor contacţi, simptomatici şi asimptomatici. Această situaţie ne întăreşte suspiciunea existenţei unei intenţii ascunse a guvernanţilor de a practica imunizarea forţată a salariaţilor din Sănătate, prin încălcarea dreptului acestora la protecţia sănătăţii şi a securităţii în muncă. Federaţia "Solidaritatea Sanitară" respinge categoric o astfel de procedură, ea încălcând în mod grav drepturile fundamentale ale salariaţilor şi ale membrilor familiilor acestora", se  menţionează în comunicat.

 

Citit 19209 ori Ultima modificare Sâmbătă, 28 Martie 2020 00:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.