Evaluaţi acest articol
(17 voturi)
5 comentarii

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, condus de premierul Ludovic Orban, a declarat, pentru 30 de zile, starea de alertă la nivel naţional. Până pe 15 iunie, românii trebuie să respecte un set de reguli, cuprinse în Anexa 2 a Hotărârii nr. 24 din 14 mai 20202, iar pe cele mai importante le regăsiţi mai jos.

1. Începând cu data de 15.05.2020, în spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă şi în alte spaţii închise se instituie obligativitatea purtării măştii, astfel încât nasul şi gura să fie acoperite.
2. Instituţiile publice şi operatorii economici care desfăşoară activităţi comerciale/de lucru cu publicul ce implică accesul persoanelor în interiorul clădirilor, iau măsuri pentru organizarea activităţii, astfel:
a) accesul trebuie să fie organizat astfel încât să fie asigurată o suprafaţă minimă de 4 mp pentru fiecare client/persoană şi o distanţă minimă de 2 m între oricare două persoane apropiate;
b) să nu permită accesul persoanelor a căror temperatură corporală, măsurată la intrarea în incintă, depăşeşte 37,3 0C;
c) să asigure dezinfectarea suprafeţelor expuse şi evitarea aglomerării de persoane, în special în zonele caselor de marcat/ghişeelor.
3. Pentru prevenirea răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2, sunt interzise organizarea şi desfăşurarea de mitinguri, demonstraţii, concerte sau orice alte întruniri în spaţii deschise, precum şi de activităţi culturale, ştiinţifice, artistice, sportive, de divertisment, jocuri de noroc, activităţi de fitness, activităţi în piscine şi de tratament balnear desfăşurate în spaţii închise.
4. (1) Este suspendată temporar activitatea de servire şi consum al produselor în spaţiile comune de servire a mesei din interiorul restaurantelor, hotelurilor, motelurilor, pensiunilor, cafenelelor sau altor localuri publice, cât şi la terasele din exteriorul acestor locaţii.
(2) Sunt exceptate de la prevederile alin. 1 activităţile de preparare a hranei, cât şi de comercializare a produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice, care nu presupun rămânerea clienţilor în spaţiile destinate acestui scop, precum cele de tip „drivein“, „room-service“, livrare la client, ”take-away” etc.
5. (1) Este suspendată temporar activitatea de comercializare cu amănuntul a produselor şi serviciilor în centrele comerciale cu suprafaţa construită mai mare de 15.000 mp, în care îşi desfăşoară activitatea mai mulţi operatori economici.
(2) Sunt exceptate de la prevederile alin. 1 următoarele activităţi:
a) vânzarea produselor alimentare, veterinare, farmaceutice, a produselor şi serviciilor de optică medicală şi a serviciilor de curăţătorie;
b) vânzarea produselor electronice şi electrocasnice, doar dacă operatorii economici asigură livrarea acestora la domiciliul/sediul cumpărătorului;
c) activitatea desfăşurată de operatorii economici din cadrul centrelor comerciale care au accesul asigurat direct din exteriorul incintei şi este întreruptă comunicarea cu restul complexului.
6. Se reia activitatea cabinetelor de medicină dentară pentru cazurile care nu reprezintă urgenţă, cu respectarea măsurilor de prevenire şi control a răspândirii infecţiilor;
7. Se reia asigurarea asistenţei medicale ambulatorii pentru cazurile care nu reprezintă urgenţă şi care nu au potenţial de agravare, cu condiţia organizării activităţii astfel încât consultaţiile să fie efectuate doar cu programare prealabilă şi interzicerea staţionării pacienţilor în zonele de aşteptare, precum şi activităţile de internare a pacienţilor care nu sunt urgenţe medicale, la nivelul unităţilor sanitare non-COVID, cu menţinerea interdicţiilor de acces a aparţinătorilor, fiind obligatorie organizarea unui sistem de informare a acestora despre starea pacienţilor internaţi.
8. (1) Se instituie, începând cu data de 15.05.2020, pentru toate persoanele care vin în România din străinătate, măsura carantinării/izolării la locuinţă împreună cu familia/aparţinătorii cu care locuiesc împreună, iar pentru cele care nu au posibilitatea îndeplinirii condiţiilor pentru măsura mai sus menţionată sau solicită acest lucru pentru a nu îşi expune familia, se poate opta pentru măsura carantinei instituţionalizate, în spaţii special destinate puse la dispoziţie de autorităţi.
 (2) Persoanele care nu respectă măsurile de carantină/izolare la domiciliu vor fi introduse în carantină instituţionalizată pentru o perioadă de 14 zile şi obligate să suporte contravaloarea cazării şi hrănirii pe perioada carantinei instituţionalizate.
(3) Persoanele aflate în carantină instituţionalizată la data de 15.05.2020, rămân în carantină în spaţiile respective până la încheierea perioadei de 14 zile.
9. (1) Începând cu data de 15.05.2020, este permisă circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei, în interiorul localităţilor, cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecţiei şi evitarea formării grupurilor pietonale mai mari de trei persoane care nu aparţin aceleiaşi familii.
(2) Cu aceeaşi dată se dispune redeschiderea parcurilor pentru public, cu excepţia locurilor de joacă pentru copii şi cu respectarea măsurilor generale de prevenire şi protecţie.
(3) Se instituie interdicţia deplasării persoanelor în afara localităţii/zonei metropolitane cu excepţiile prevăzute în declaraţia anexată.
(4) La solicitarea instituţiilor abilitate cu exercitarea controlului respectării măsurilor stabilite pe timpul stării de alertă, situaţiile exceptate potrivit prevederilor alin (2) se justifică prin declaraţie pe propria răspundere.
10. (1) Se menţine măsura suspendării cursurilor din toate unităţile şi instituţiile de învăţământ până la finalul anului şcolar/universitar.
(2) Se permite desfăşurarea, după data de 02.06.2020, a unor activităţi de pregătire, pe o perioadă de 2 săptămâni, pentru elevii claselor terminale (a 8-a, a 12- a şi a 13-a), precum şi pentru organizarea examenelor naţionale în condiţiile respectării măsurilor de prevenire.

 

Citit 2452 ori Ultima modificare Luni, 25 Mai 2020 00:19

5 comentarii

 • postat de @A inceput pandemia de prostie Luni, 18 Mai 2020 08:04 5.13.138.*** Link la comentariu
  0
  9

  Bai tu ori esti tampit ori te faci. Oamenii nu sunt asa cum ii vezi tu ! Pot si eu sa fiu neam prost ca tine sa-ti zic ca esti un retardat pentru ca nu intelegi un lucru simplu: fiecare poarta masca cum ii convine astfel incat sa le fie la indemana, nicidecum ca ar fi inteles ca e obligatoriu agatata de ureche sau sub barba, prostia asta o sustii tu pentru ca esti un RETARD!!
  Unii prefera sa le poarte asa, ca sa nu caute masca prin buzunare sau prin geanta, SA NU ATINGA masca de fiecare data cand o scoate din geanta/buzunar, ca poate mai umbla si cu bani, dar asta nu poate sa inteleaga UN RETARDAT CA TINE! Cand o fi mai cald afara atunci vom vedea cine o s-o mai poarte sub barba.
  Asa cum unii poarta sapca cu cozorocul la spate sau intr-o parte... e chestie de gusturi, acum ai inteles?
  Vezi-ti de treaba ta si nu mai comenta aiurea, nu te mai lua de lume degeaba sau n-ai ce face de te bagi in seama pe aici.

  Raportează
 • postat de @Marian... Luni, 18 Mai 2020 00:49 77.111.245.*** Link la comentariu
  19
  0

  Poate, daca ai avea capacitatea intelectuala ca sa citesti SI SA INTELEGI fraza asta :
  ,,Retarzii au inteles ca portul mastii este obligatoriu agatata de o singura ureche sau sub barbie si asezarea acesteia in mod normal trebuie sa se faca abia dupa ce au intrat in magazin si au ajuns la tejghea ca sa faca comanda la vanzatoare "
  ... ai vedea (si tu) ca are sens ce scrie in ea.

  Daca ,,nu este obligatoriu si pe afara in aer liber (unde lumea trece la distanta mai mare sau nu trece nimeni prin zona!)." atunci care mai este sensul portului mastii agatata de o ureche sau tinuta pe gat ...?!!!
  Tot asa...care mai este rostul asezarii mastii pe gura si nas (masca aia tinuta pe ureche sau sub barbie pe toata perioada deplasarii in aer liber) ...ABIA DUPA CE UNII AJUNG LA TEJGHEA SI FAC COMANDA LA VANZATOARE ?!!!

  Bineinteles ca (si tu) faci parte cu succes din categoria vizata in comentariul celui cu @A inceput pandemia de prostie ... categoria analfabetilor functional sau, ca sa intelegi (si tu), cei care citesc un text fara sa inteleaga mesajul din el...

  In rest, ce legatura are legea si cu aiureala aia cu ,,nevoile oamenilor" , chiar nu inteleg. De cand si pana cand se fac legi care sa respecte tot ce considera fiecare ca ar avea el nevoie...?!

  Raportează
 • postat de Marian Duminică, 17 Mai 2020 10:05 5.13.213.*** Link la comentariu
  1
  36

  Cel care a postat cu "@A inceput pandemia de prostie" ca sa se afle in treaba, nu a inteles Hotararea sau nu stie sa citeasca sau nu are habar de raspandirea bolilor:
  E clar ca Buna Ziua (Art. 1)!:
  PURTAREA MASTII PE NAS SI GURA ESTE OBLIGATORIE DOAR IN SPATII INCHISE SI MIJLOACE DE TRANSPORT IN COMUN, deci nu este obligatoriu si pe afara in aer liber (unde lumea trece la distanta mai mare sau nu trece nimeni prin zona!).
  Temperatura atmosferica este in crestere si respiratia cu masca pe nas si gura este deja ingreunata de caldura.
  Mie mi-a scanat temperatura la Penny si m-a gasit cu 36,1 iar acasa cu termometrul la sub brat tot atat aveam.
  Unii au inteles corect sa-si puna masca acolo unde este necesar (nu-i cazul pe afara unde nu mai e nimeni in jurul nostru), exact asa a explicat si un medic la TV. Tocmai de aceea suna asa si in hotarare, acestea sunt stabilite in acord cu specialistii. Dar unii isi dau cu parerea, fara sa tina seama de cum este legea sau nevoile oamenilor.

  Raportează
 • postat de Realitatea Sâmbătă, 16 Mai 2020 22:30 93.122.248.*** Link la comentariu
  5
  3

  Temperatura este măsurată în afara corpului și este de 33 până la 34 de grade. Contoarele de temperatură în infraroșu care măsoară o temperatură exterioară de 37 de grade sunt manipulate sau persoana este infectată și are o temperatură corporală de peste 40 de grade.

  Raportează
 • postat de A inceput pandemia de prostie. Sâmbătă, 16 Mai 2020 12:07 77.111.245.*** Link la comentariu
  31
  14

  Retarzii au inteles ca portul mastii este obligatoriu agatata de o singura ureche sau sub barbie si asezarea acesteia in mod normal trebuie sa se faca abia dupa ce au intrat in magazin si au ajuns la tejghea ca sa faca comanda la vanzatoare iar distantarea la deplasarea pe strada sau in parc sa se faca imediat dupa ce s-au lovit cot in cot cu alti trecatori, in timp ce se deplaseaza pe o strada sau o zona libera, neaglomerata, unde nu circula absolut nimeni sau, odata ajunsi intr-un parc sau o zona pietonala, impreuna cu celelalte 2-3 familii sau grupuri de prieteni cu care se deplaseaza, distantarea sociala inseamna ca oricine mai vrea sa treaca prin zona respectiva este obligat sa-i ocoleasca pe departe pe ei si pe cei 10 copii ai lor care joaca fotbal sau se alearga unii pe ceilalti sau pe cei 5 caini cu lese de 5 metri intinse la maxim, care se plimba si isi fac nevoile pe trotuar sau in parc.
  Probabil ca oricine dintre cei 15 la suta din populatie carora le functioneaza creierul in mod normal au observat lucrul asta la ceilalti 85 la suta (retardati) care au ,,inteles" sa respecte in felul de mai sus masurile de protectie.

  Raportează

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro