Soarta Palatului ”Gheorghiu”, din nou la Înalta Curte. Recurs după 19 ani de procese

Soarta Palatului ”Gheorghiu”, din nou la Înalta Curte. Recurs după 19 ani de procese

Clădirea se ruinează văzând cu ochii
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)
6 comentarii

În urmă cu trei ani, pe 6 iunie 2017, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie punea punct proceselor de revendicare a Palatului "Gheorghiu", începute în 2008. Instanţa supremă stabilea definitiv şi executoriu că Primăria Galaţi este proprietara clădirii de patrimoniu ruinate de pe strada Domnească nr. 24. Dar nu singură, ci alături de Bogdan Iacob, cetăţeanul căruia municipalitatea i-a vândut o locuinţă şi, implicit, o cotă-parte din imobil, şi pe care mai apoi l-a evacuat. Soarta Palatului Gheorghiu a ajuns, din nou, la mâna magistraţilor de la Înalta Curte, pentru că trebuie dată o decizie definitivă şi în procesul dintre Primărie şi Bogdan Iacob, care acum îşi revendică locuinţa.

Aşa cum aţi putut afla din ziarul "Viaţa liberă", la finele anului trecut, magistraţii Tribunalului Galaţi au stabilit că imobilul de pe strada Domnească nr. 24, monument de patrimoniu cunoscut ca Palatul "Gheorghiu", a ajuns o ruină din vina exclusivă a autorităţilor locale. Aşa scria negru pe alb sentinţa civilă nr. 934/18.09.2019, pronunţată de prima instanţă în procesul prin care Bogdan Iacob, gălăţeanul care şi-a cumpărat, în 1997, un apartament din care a fost evacuat în 2001, revendică locuinţa. Mai mult, judecătorii au decis ca Primăria să plătească peste 55.000 de euro despăgubiri, pentru că Iacob nu şi-a mai putut folosi apartamentul. Primăria a formulat apel şi a pierdut din nou!

Potrivit datelor publicate pe portalul instanţelor, prin Decizia civilă nr. 12/A, Curtea de Apel a respins ca nefondat apelul formulat de Primăria Galaţi împotriva sentinţei civile nr. 934/18.09.2019 pronunţată de Tribunalul Galaţi - Secţia I Civilă, în Dosarul nr. 2089/121/2018. Decizia nu este definitivă şi a fost atacată cu recurs. Acest lucru ne-a fost confirmat de Biroul de Presă al Primăriei, care susţine că pe 25 martie 2020, instituţia a formulat recurs. Conform portalului Curţii de Apel Galaţi, recursul a fost înregistrat pe 25 martie, însă, până acum, dosarul nu a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţă la care această nouă acţiune a municipalităţii va avea mult de aşteptat, mai ales că în ultimele două luni nu s-au judecat decât dosarele urgente, restul fiind amânate. Aşa că Bogdan Iacob mai are încă de aşteptat până va primi o decizie finală cu privire la propria locuinţă în care nu mai poate locui de 19 ani.

Istoria, pe scurt

Motivul pentru care Primăria se judecă acum cu gălăţeanul căruia i-a vândut o locuinţă în Palatul "Gheorghiu" este acela că - după cum susţine - nefiind unic proprietar nu poate accesa fonduri europene pentru restaurarea monumentului.

Responsabil de înstrăinarea locuinţei şi, implicit, a unei cote-părţi din clădire este primarul Eugen Durbacă. În 1997, în timpul celui de-al doilea mandat al acestuia, Bogdan Gabriel Iacob a semnat un contract de vânzare-cumpărare, în conformitate cu prevederile Legii nr. 112/1995, devenind astfel proprietar şi urmând să achite preţul în rate.

În mandatul primarului Dumitru Nicolae, toţi chiriaşii clădirii, dar şi proprietarul Iacob, au fost evacuaţi, fiindu-le tăiate utilităţile. Considerând că a suferit "o expropriere în fapt, fără compensare şi fără vreo despăgubire nici pentru partea mea de proprietate, nici pentru lipsirea efectivă de folosinţă", Bogdan Iacob a cerut instanţei despăgubiri pentru "un apartament cu două camere şi bucătărie, în suprafaţă totală de 60,5 mp, situate la etajul 1, cu vedere la strada Domnească, împreună cu cota indiviză de 12,5 la sută din spaţiile comune şi 25 mp de teren în curte, în proprietate exclusivă".

Luând în calcul toate aceste aspecte, judecătorii Tribunalului au decis că Primăria este bună de plată, obligând-o să achite 55.200 de euro daune, dar şi 7.252,56 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Iar Curtea de Apel a menţinut sentinţa.

Pus în siguranţă şi nu prea

Aşa cum aţi putut citi în repetate rânduri în ziarul "Viaţa liberă", imobilul din strada Domnească nr. 24 este inclus pe Lista Monumentelor Istorice ale Galaţiului cu numele "Casa Simion Gheorghiu". Statutul de monument istoric l-a salvat de la demolarea pe care primarii Durbacă şi Nicolae au cerut-o cu insistenţă Ministerului Culturii.

La finele anului trecut, Palatul "Gheorghiu" a fost curăţat de gunoaie şi igienizat de Serviciul Public Ecosal. Ferestrele de la parter au fost acoperite cu panouri metalice, au fost montate gratii şi un gard în zona din spatele clădirii, iar multe panouri avertizează că accesul este strict interzis. Prin aceste măsuri de minimă punere în siguranţă, imobilul nu mai este la cheremul hoţilor de materiale de construcţii, al celor fără adăpost şi al nesimţiţilor care l-au umplut de gunoaie. Din păcate, ferestrele de la etajele superioare, găurile uriaşe din ziduri şi din acoperiş nu au fost acoperite, aşa că ruina va fi mai departe afectată de intemperii.

Fonduri europene

Municipalitatea susţine că a încercat, până acum, de două ori să acceseze fonduri europene pentru salvarea imobilului, dar din cauza litigiului nu a reuşit. 

"Pentru Palatul Gheorghiu, ne chinuim să găsim banii necesari pentru a-l reface, întregind astfel centrul oraşului. Avem un proiect foarte frumos, sper din tot sufletul ca în exerciţiul financiar european 2021-2027 să fie eligibil. Va fi ori spaţiu expoziţional, ori hub pentru zona de start-up, de tehnologie inovativă, ori spaţii polivalente, ce vor putea fi utilizate în mai multe scopuri", a declarat primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu.

Citit 4965 ori Ultima modificare Luni, 25 Mai 2020 02:12

6 comentarii

 • postat de Terente...din Galati Sâmbătă, 23 Mai 2020 23:24 89.137.231.*** Link la comentariu
  0
  10

  Brailenii, vor rade de noi, iar. Vor face cu/din cladirile lor de patrimoniu, cel mai sic oras al Romaniei. Veti vedea!

  Raportează
 • postat de Aderin Sâmbătă, 23 Mai 2020 17:42 82.78.124.*** Link la comentariu
  10
  7

  Mâine poimâine vine unul , plătește 1 milion de euro , dărâmă toată coșmelia și ridică un bloc cu 20 de etaje...și apoi afacere de milioane cu un apartament de 200 de mii de euro. Atunci sa vad cine pe cine mai învinuiește.

  Raportează
 • postat de corect Sâmbătă, 23 Mai 2020 16:43 89.137.136.*** Link la comentariu
  2
  16

  Acel om cam are dreptate. A platit si e proprietar si apoi tu il dai afara fara sa il despagubesti? Nu se poate asa ceva. Justitia va face dreptate altfel nu mai e justitie.

  Raportează
 • postat de Georgel Sâmbătă, 23 Mai 2020 12:22 185.100.87.*** Link la comentariu
  2
  16

  Din două articole, publicate de prezentul cotidian în ziua de 13.11.2019, am aflat că:
  1. Prin demersurile insistente, începute de primarul Eugen Durbacă în 1994, reluate în 1995, s-a încercat radierea clădirii de pe Lista Monumentelor Istorice şi demolarea ei.
  2. În 1997 cetățeanul Bogdan Gabriel Iacob a semnat un contract de vânzare-cumpărare, în conformitate cu prevederile Legii nr. 112/1995, devenind astfel proprietar.
  Deci, iată, nu știe stânga ce face dreapta! Aceeași instituție numită Primărie și același primar demarează acțiunea demolării acestei case în 1994-95 și apoi vinde un apartament din ea în 1997!

  Această clădire s-a aflat tot timpul în deplina proprietate a Municipiului cu toate obligațiile legale ce revin Primăriei Galați de protecție, întreținere și valorificare a acestei clădiri de patrimoniu local. Nu doar nefiind în stare de așa ceva, dar dovedind chiar și o crasă rea credință, întreținută de o anume mentalitate rurală pro-demolare, Primăria Galați a aruncat mereu vina în curtea justiției, ba urmare nesfârșitelor revendicări în instanță, ba urmare cererilor legitime ale unui cetățean care a devenit acolo proprietar, pe o bucățică, din eroarea funcționarilor aceleiași Primării.

  În lumea civilizată, autoritățile publice locale, numite PRIMĂRII, au obligația punerii în siguranță a imobilelor tuturor cetățenilor contribuabili care, în vremuri de restriște (calamități naturale, război, bombardamente, refugii, etc) se află în incapacitate de a le păzi de jafuri, hoții și vandalizări. Nu însă și în situațiile obișnuite, normale, de pace și fără de stihii de-ale naturii, dar în care o anume PRIMĂRIE din România este (culmea!) chiar proprietarul acelor imobile...

  Raportează
 • postat de Eu Sâmbătă, 23 Mai 2020 07:54 213.233.103.*** Link la comentariu
  7
  13

  Păi plătiți i omului banii.Si apucați va de treaba!(dar tu aștepți insa să cadă.Ca doar ai niste cumetri,mari dezvoltatori imobiliari prin Galati.Un p+8 în poziția aia ,v ar îmbogăți pe toti pentru două vieti...).

  Raportează
 • postat de Gabi Sâmbătă, 23 Mai 2020 06:53 89.39.81.*** Link la comentariu
  2
  15

  Cum a reușit Brăila, să refacă atât de frumos Casa Embiricos, actualul Centru Cultural Nicăpetre?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.