Noi reduceri şi gratuităţi în transportul public în comun

Noi reduceri şi gratuităţi în transportul public în comun
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat vor beneficia de abonament gratuit de servicii publice de transport local, pe tot parcursul anului calendaristic. Aceasta este una dintre noile facilităţi aprobate de Consiliului Local şi puse în aplicare de la 1 iunie.

Aşa cum aţi putut afla din ziarul „Viaţa liberă”, un proiect de hotărâre privind categoriile de pasageri care beneficiază de gratuităţi şi reduceri la transportul în comun realizat cu mijloacele de transport ale Societăţii Transurb SA Galaţi a fost votat de aleşii locali. Aceste facilităţi vor fi valabile până la aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al municipiului Galaţi pentru anul 2021. Compania publică de transport în comun anunţă că, începand cu data de 01 iunie, se vor elibera abonamente la toate cabinele Transurb, persoanelor beneficiare de facilități la transportul public local, conform hotărârii votate.  

Astfel, persoanele fără venituri cu vârsta peste 65 de ani şi pensionarii care cumulează venituri din pensie de până la valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care la data prezentei este de 2.230 de lei brut/lună, îi vor putea procura abonament pe o linie cu preţul redus cu 98 la sută. 

Pensionarii care cumulează venituri din pensie cuprinse între valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care la data prezentei este de 2.230 de lei brut/lună şi 3.500 de lei brut/lună, vor plăti doar jumătate din preţul abonamentului pe o linie. 

Pensionarii care cumulează venituri din pensie peste 3.500 de lei brut/lună beneficiază de o reducere cu 25 la sută a preţului abonamentului pe o linie. 

Abonamentul gratuit pe o linie reprezintă facilitatea acordată pensionarilor de invaliditate, persoanele cu handicap accentuat şi grav, însoţitorii, asistenţii personali şi asistenţii personali profesionişti ai acestora. 

Studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, din municipiul Galaţi, au o reducere de 98 la sută a preţului abonamentului pe o linie, în timpul anului universitar. 

Elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat vor beneficia de abonament gratuit de servicii publice de transport local, pe tot parcursul anului calendaristic. 

Persoanele care încasează indemnizaţie de şomaj şi persoanele şomere neindemnizate îşi pot cumpăra abonament pe o linie cu preţul redus cu 98 la sută. 

Iar persoanele care beneficiază de salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care la data prezentei este de 2.230 lei brut/lună, vor plăti doar 25 la sută din preţul unui abonament pe o linie. 

„Pe durata situaţiilor de urgenţă, a stărilor potenţial generatoare de situaţii de urgenţă sau a situaţiilor de alertă, facilităţile acordate categoriilor de pasageri care beneficiază de gratuităţi şi reduceri la transportul în comun, realizat cu mijloacele de transport ale Societăţii Transurb SA Galaţi, vor fi valabile în conformitate cu deciziile Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi”, mai precizează hotărârea votată de consilierii locali.

Ce funcţionează şi ce nu din sistemul de ticketing

Motivul pentru care consilierii locali au votat un nou set de reduceri şi gratuităţi în transportul public în comun, valabil până în 2021, este acela că sistemul de taxare automată, managementul flotei şi informarea călătorilor (e-ticketing) nu este complet funcţional. Gălăţenii au de aşteptat până să-şi poată cumpăra bilete temporare, nu per călătorie, până când aleşii vor lua o decizie în acest sens. Conform reprezentanţilor Primăriei, opţiunea biletului temporar este deocamdată dezactivată. 

În schimb, afirmă autorităţile, de la achiziţia titlului de călătorie şi până la validare totul este funcţional. Ceea ce nu funcţionează este plata cu cardul bancar în autobuz şi la automatele de bilete (TVM). 

Mai mult, există şi site-ul https://info.transportgalati.ro/, parte a acestui proiect, unde o persoană îşi poate planifica o călătorie, aflând cu ce mijloace de transport se va deplasa. 

Potrivit autorităţilor, contractul pentru sistemul de ticketing a fost prelungit în timpul situaţiei de urgenţă în urma unei notificări a consultantului din Italia AEP Ticketing Solutions. 

Reprezentanţii Primăriei îşi doresc ca în luna iunie să fie complet funcţional sistemul de ticketing.

Citit 8826 ori Ultima modificare Vineri, 05 Iunie 2020 00:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.