Evaluaţi acest articol
(18 voturi)
11 comentarii

Elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat vor beneficia de abonament gratuit de servicii publice de transport local, pe tot parcursul anului calendaristic. Aceasta este una dintre noile facilităţi aprobate de Consiliului Local şi puse în aplicare de la 1 iunie.

Aşa cum aţi putut afla din ziarul „Viaţa liberă”, un proiect de hotărâre privind categoriile de pasageri care beneficiază de gratuităţi şi reduceri la transportul în comun realizat cu mijloacele de transport ale Societăţii Transurb SA Galaţi a fost votat de aleşii locali. Aceste facilităţi vor fi valabile până la aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al municipiului Galaţi pentru anul 2021. Compania publică de transport în comun anunţă că, începand cu data de 01 iunie, se vor elibera abonamente la toate cabinele Transurb, persoanelor beneficiare de facilități la transportul public local, conform hotărârii votate.  
Astfel, persoanele fără venituri cu vârsta peste 65 de ani şi pensionarii care cumulează venituri din pensie de până la valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care la data prezentei este de 2.230 de lei brut/lună, îi vor putea procura abonament pe o linie cu preţul redus cu 98 la sută. 
Pensionarii care cumulează venituri din pensie cuprinse între valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care la data prezentei este de 2.230 de lei brut/lună şi 3.500 de lei brut/lună, vor plăti doar jumătate din preţul abonamentului pe o linie. 
Pensionarii care cumulează venituri din pensie peste 3.500 de lei brut/lună beneficiază de o reducere cu 25 la sută a preţului abonamentului pe o linie. 
Abonamentul gratuit pe o linie reprezintă facilitatea acordată pensionarilor de invaliditate, persoanele cu handicap accentuat şi grav, însoţitorii, asistenţii personali şi asistenţii personali profesionişti ai acestora. 
Studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, din municipiul Galaţi, au o reducere de 98 la sută a preţului abonamentului pe o linie, în timpul anului universitar. 
Elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat vor beneficia de abonament gratuit de servicii publice de transport local, pe tot parcursul anului calendaristic. 
Persoanele care încasează indemnizaţie de şomaj şi persoanele şomere neindemnizate îşi pot cumpăra abonament pe o linie cu preţul redus cu 98 la sută. 
Iar persoanele care beneficiază de salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care la data prezentei este de 2.230 lei brut/lună, vor plăti doar 25 la sută din preţul unui abonament pe o linie. 
„Pe durata situaţiilor de urgenţă, a stărilor potenţial generatoare de situaţii de urgenţă sau a situaţiilor de alertă, facilităţile acordate categoriilor de pasageri care beneficiază de gratuităţi şi reduceri la transportul în comun, realizat cu mijloacele de transport ale Societăţii Transurb SA Galaţi, vor fi valabile în conformitate cu deciziile Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi”, mai precizează hotărârea votată de consilierii locali.

Ce funcţionează şi ce nu din sistemul de ticketing

Motivul pentru care consilierii locali au votat un nou set de reduceri şi gratuităţi în transportul public în comun, valabil până în 2021, este acela că sistemul de taxare automată, managementul flotei şi informarea călătorilor (e-ticketing) nu este complet funcţional. Gălăţenii au de aşteptat până să-şi poată cumpăra bilete temporare, nu per călătorie, până când aleşii vor lua o decizie în acest sens. Conform reprezentanţilor Primăriei, opţiunea biletului temporar este deocamdată dezactivată. 
În schimb, afirmă autorităţile, de la achiziţia titlului de călătorie şi până la validare totul este funcţional. Ceea ce nu funcţionează este plata cu cardul bancar în autobuz şi la automatele de bilete (TVM). 
Mai mult, există şi site-ul https://info.transportgalati.ro/, parte a acestui proiect, unde o persoană îşi poate planifica o călătorie, aflând cu ce mijloace de transport se va deplasa. 
Potrivit autorităţilor, contractul pentru sistemul de ticketing a fost prelungit în timpul situaţiei de urgenţă în urma unei notificări a consultantului din Italia AEP Ticketing Solutions. 
Reprezentanţii Primăriei îşi doresc ca în luna iunie să fie complet funcţional sistemul de ticketing.

Citit 7692 ori Ultima modificare Vineri, 05 Iunie 2020 00:09

11 comentarii

 • postat de Alexuz Duminică, 31 Mai 2020 22:33 5.13.255.*** Link la comentariu
  1
  1

  Pentru Galatean

  In calitate de ce faceti afimatii de genul "sa va fie rusine"? In calitate de pensionar frustrat?

  Blocuri, parcuri si altele au fost ridicare si de tineri nu doar de batrani mai lasati-ne.

  Una este sa respecti batranii si alta este sa tolerezi nesimtirea in fiecare zi.

  Nu aveti ce cauta toata ziua in autobuz de dimineata pana seara, sa va dati intalnire in autobuz sa ocupati cate 10 locuri si sa va apucati sa depanati amintiri in timp ce faceti turul orasului de 2 ori. NU TOTUL VI SE CUVINE, trebuie sa fie loc pentru toata lumea, femei, barbati, copii, tineri, batrani, etc.

  Diferenta o face ca multi se duc la munca, scoala.....necesitati de zi cu zi dumneavoastra pensionar fara ocupatie unde? Ai muncit la viata dumitale, ai facut un parc, o scoala tot RESPECTUL meu dar sa lasam locul la altii.

  Tatal meu a trait 75 de ani, a avut ceva ani de pensie.....dar niciodata nu l-am vazut in autobuz fara sa fie reala nevoie.

  Despre asta este vorba, sa convietuim cu totii inseamna sa ne respectam unii pe altii. In anumite aspecte nu sunteti cu nimic mai prejos decat tinerii needucati din ziua de astazi.

  Raportează
 • postat de valy Duminică, 31 Mai 2020 18:17 5.13.217.*** Link la comentariu
  2
  3

  pana la urma ca sa fie corect pentru toti ori lasi transportul gratuit pentru toti,ori tai facilitatile pentru majoritatea,adica abonament gratuit doar pensionarilor cu pensia pana in 1000 lei ,elevi, studenti someri, persoane cu dizabilitati si insotitori si cam atat

  Raportează
 • postat de ge Duminică, 31 Mai 2020 17:09 188.24.236.*** Link la comentariu
  3
  6

  i-as inghesui pe toti consilierii locali in frunte cu primarul si directorul de la transurb intr-un autobuz plin de pensionari si elevi

  Raportează
 • postat de Galatean Duminică, 31 Mai 2020 15:05 95.76.2.*** Link la comentariu
  8
  4

  Pentru comentarii malitioase la adresa facilitatilor de transport unor categorii de cetateni, in special persoane la pensie, fara sa critic sau sa judec, doresc doar sa spun ca sunteti in grava eroare morala;

  In primul rand doresc tuturor sa ajunga la varsta pensionarii, sa aiba, ATENTIE!, o pensie; multi vor fi la varsta acea pe care voi o denigrati, ii denigrati pe cei care au muncit o viata, fara pensie; pensionarii astia sunt parintii si bunicii vostri carora le datorati respect pentru ca, EI, sunt generatia care vin din trecutul comunist, cu bune si rele, cu pensii sub nivelul unui trai decent pentru 30, 35 de ani de munca, iar facilitati de genul transport, este un nimic pentru viata lor de zi cu zi, ca nu si-o traiesc in autobuzele TRANSURB, nevoile minime sunt uneori supravietuirea de la o pensie la alta!

  Cat despre pensiile peste salariul minim pe economie, sigur, cu reducerile respective, este doar un calcul, dar cati dintre acestia o sa vedeti ca solicita abonamente de transport reduse?!

  Comentariul acela cu doua salarii medii si doi copii, este incalificabil pentru tineri in puterea vietii, cu plansete, vai!, dar generatia de pensionari care acum 40, 50 de ani erau in campul muncii, care v-au crescut, stand la rand de la miezul noptii la lapte si produse alimentare de baza care erau rationalizate, oare au plans si s-a vaitat, ca, uite, voi sunteti bine mersi, sanatosi, frumosi, dar obraznici, si tot asteptati din pensia babacilor mila, ca, na, asa este viata!

  Si nu mai dati vina pe acesti pensionari ca sunt masa de vot pentru cutare si cutare partid, ca ei stiu foarte bine, mai bine ca voi cei care aveti un cui pentru ei, ca, partidele, sunt organizatii mafiote care, din 90 pana astazi au distrus tara, si ca voua va revine sarcina sa va angajati ferm in a redresa tara daca doriti sa traiti bine, nu fugind pe alte meleaguri, refuzand sa munciti, indiferent ce, dupa putere, si ca daca ati terminat o facultate, nu neaparat director, ca batranii acestia pe care ii denigrati, au inceput de jos, treptat, pana la perfectiune!

  Traiti in blocurile ridicate de acesti oameni, circulati pe strazi, parcuri si pe tot ce folositi in societate, este munca acestor batrani!

  Sa va fie rusine!

  Raportează
 • postat de Blade Duminică, 31 Mai 2020 09:33 89.137.231.*** Link la comentariu
  1
  16

  pt@tincuta: mesajul tau de mult bun simt si cu adevarat de inteles pt. marea majoritate, nu poate fi priceput asa cum trebuie de factorii politici. Pt. ei conteaza doar VOTUL. Nu vor inceta sa mituiasca cu astfel de decizii penibile, decat in momentul in care vor fi dati jos din functi
  Insa, mi-e teama ca odata ce vin altii, mirajul banilor munciti de plebei si aruncati in vant de "alesi", va reveni. Trebuie presat asupra lor prin intermediul mitingurilor marsurilor in strada, pichetarea institutiilor . Altfel vorbim in vant!

  Raportează
 • postat de Teo Duminică, 31 Mai 2020 04:54 5.13.173.*** Link la comentariu
  1
  14

  Doamna Tincuta, pensionarii de lux trebuie rasplatiti prin facilitati astfel nu mai voteaza partidul sau primarul , pensionarii au bani de tigari de papica unde ies din Mall cu cosurile pline , de bilete sau abonamente nu au bani niciodata

  Raportează
 • postat de tincuta Sâmbătă, 30 Mai 2020 23:05 86.124.201.*** Link la comentariu
  1
  40

  Sunt o salariata ce incaseaza un salariu lunar de 1700 lei net. Sotul meu si el salariat incaseaza 2.000 lei pe luna. iar impreuna avem doi copii in clasa a doua respectiv a sasea. De la domiciliu la locul de munca ne deplasam cu mijloacele de transport in comun adica tramvaiul (acum autobuzul 39) si pentru care scotem abonamente de 50 lei lunar fiecare. Cheltuielile pe care le avem cu copii sunt mari iar pe aceasta cale ii rog pe consilierii locali si pe primarul municipiului Galati sa inceteze cu aceste pomeni electorale pe care le acorda pe baza taxelor si impozitelor platite de mine si sotul meu. Prea multe facilitati la transportul public pentru cetateni care nu ar avea dreptul la asa ceva; cum adica sa dai reduceri la pensionarii de lux ai Galatiului care au pensii peste 2230 si 3500 lei, chestia asta este o aberatie pe care eu nu am sa o inteleg niciodata. Sunt multi pensionari care isi permit sa isi cumpere un abonament la un pret intreg si sunt foarte multi care au pensii foarte mici si care trebuie ajutati, dupa parerea mea cred ca era suficient sa ii ajutam pe cei care au pensii pana in 1.800 lei, cei cu handicap, somerii si elevii.
  Eu una m-am saturat sa platesc din banii munciti de mine pensionarii de lux ai Galatiului si va rog sa acordati aceste reduceri doar acelora care au nevoie. Este al patrulea an de cand va rog aceste lucruri dar nimeni nu aude....

  Raportează
 • postat de muncitor sclav Sâmbătă, 30 Mai 2020 19:54 89.136.6.*** Link la comentariu
  1
  20

  FAMILIILE care cumulează VENITURI DIN SALARII de până la valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată,platesc abonament intreg ? Pensionar sa fi !

  Raportează
 • postat de Akbar Sâmbătă, 30 Mai 2020 19:14 188.24.222.*** Link la comentariu
  5
  8

  Elevii si srudentii vor calatori gratuit pe toate mijloacele de transport in comun, pe baza carnetului de elev/student. Mai nou...

  Raportează
 • postat de Cetatean Sâmbătă, 30 Mai 2020 15:42 84.117.41.*** Link la comentariu
  7
  23

  Ar trebui doar insotitorilor persoanelor cu handicap grad 1 (nedeplasabili si care nu se pot hrani singuri) sa li se acorde gratuitate. Sunt foarte multi profitori (a se intelege TRANTORI) carora nu le-a placut niciodata sa munceasca dar au obtinut prin tot felul de mijloace (SPAGI) acel contract de munca cu functia de INSOTITOR
  Daca s-ar face controale serioase de catre organele competente si s-ar aplica intr-adevar legea, sub un sfert din persoanele cu handicap vor ramane fara insotitori.
  Nu poti sa inseli statul pana la infinit, sa-ti plateasca fraierii (noi contribuabilii) salariul de insotitor
  in timp ce tu te trezesti la 10, fara niun fel de stres, sa-i amintesti persoanei cu handicap sa-si ia pastilele si banii fraierilor sa curga in buzunarele tale.
  ,,Pensionarii care cumulează venituri din pensie cuprinse între 2.230 de lei brut/lună şi 3.500 de lei brut/lună, vor plăti doar jumătate din preţul abonamentului pe o linie.
  Pensionarii care cumulează venituri din pensie peste 3.500 de lei brut/lună beneficiază de o reducere cu 25 la sută a preţului abonamentului pe o linie.''
  ASTA-I CULMEA...ADICA ACESTI CETATENI NU AU 50 DE LEI SA-SI CUMPERE UN ABONAMENT
  Mi-e scarba ca traiesc in tara asta, mi-e scarba de acesti politicieni
  care prin aceste milostenii electorale (pe banii nostri, ai contribuabililor)
  incearca sa-si cumpere viitoarele voturi.
  Dar o sa va anunt un lucru foarte important
  IN VECI NU VA VOI DA VOTUL!
  Sa va fie rusine trantorilor

  Raportează
 • postat de George Sâmbătă, 30 Mai 2020 11:23 89.136.76.*** Link la comentariu
  12
  6

  ADICA CEI CE BENEFICIAZA DE LEGEA 448/2006 si au legitimatie valabila pentru transportul urban pe toate liniile, din toata tara, la Galati nu va mai fi valabila acea legitimatie? HOTII

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.