Nu ne-a cumpărat nimeni! Precizări privind publicitatea guvernamentală pentru sprijinirea presei

Nu ne-a cumpărat nimeni! Precizări privind publicitatea guvernamentală pentru sprijinirea presei
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

"Viaţa liberă" consideră necesar să facă nişte precizări, în contextul creat de decizia Guvernului de a sprijini presa din România, printr-o campanie de popularizare a măsurilor necesare din cauza pandemiei COVID-19.

Mai multe asociaţii non-profit din zona media, dar şi unele instituţii de presă care au ales să nu participe la program şi-au exprimat public opiniile în ultima vreme, motiv pentru care considerăm oportun să o facem şi noi.

În perioada stării de urgenţă, veniturile din publicitate şi vânzarea de presă, pe care "Viaţa liberă" se bazează, au scăzut drastic, fenomen vizibil cu ochiul liber, atât în ediţia print, unde paginile de publicitate au scăzut de la o medie de şase la una singură, cât şi în online.

Neavând posibilitatea de a recurge la şomajul tehnic, întrucât era necesar, pentru corecta informare a opiniei publice, să continuăm editarea ziarului, compania a trebuit să facă eforturi serioase pentru a supravieţui.

În aceste condiţii, îndeplinind condiţiile impuse de Guvern, printre care menţionăm existenţa jurnaliştilor angajaţi cu contract de muncă, auditarea tirajului print şi a ediţiei online, precum şi alte criterii fiscale, ne-am înscris în program şi am fost acceptaţi. Precizăm că, în opinia noastră, criteriul privind auditarea de către un organism independent, potrivit standardelor internaţionale, este unul corect şi binevenit, care să evite declararea de tiraje nereale şi încurajarea concurenţei neloiale.

Suma pe care urmează să o primim pentru prestarea serviciului de publicitate agreat - adică publicarea machetelor şi bannerelor din campania guvernamentală de conştientizare referitoare la pericolul prezentat de COVID-19 - este de 30.000 de euro, depinzând şi de realizarea unor standarde de audienţă online. Programul durează patru luni.

Ne asigurăm cititorii că acest contract de publicitate nu ne afectează în niciun fel capacitatea de a-i informa corect şi complet. Materialele din campanie vor fi semnalate ca atare, potrivit legii, iar simpla existenţă a acestui contract nu înseamnă că ziarul nostru susţine în mod preferenţial o anumită formaţiune politică, aflată acum la guvernare sau care îşi doreşte să acceadă la guvernare. În campania electorală, "Viaţa liberă" va proceda potrivit legii, vor fi publicate mesajele electorale doar în cadrul unui contract de publicitate electorală încheiat în condiţiile legii şi nu altcumva, iar evenimentele electorale vor fi reflectate cu acurateţe şi respectarea adevărului.

Sperăm ca cititorii noştri să înţeleagă că acest contract de publicitate, a cărui formă nu a fost decisă de noi şi care, de fapt, favorizează publicaţiile naţionale şi mai ales televiziunile, doar 5 la sută din suma totală ajungând la presa scrisă, presupune o prestare de servicii care va fi evidentă, atât în print, cât şi în online, şi nimic altceva. Nu înseamnă că ne-a cumpărat Guvernul şi nici nu ne permite să traversăm această criză, noi făcând eforturi să accesăm multe alte variante de sprijin şi muncind susţinut, cum am făcut întotdeauna, pentru a produce un ziar de calitate, care să merite sprijinul şi fidelitatea cititorilor săi.

Citit 2019 ori Ultima modificare Vineri, 29 Septembrie 2023 18:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.