La Galaţi s-a dublat numărul îmbolnăvirilor de coronavirus. Vârful pandemiei nu a trecut

La Galaţi s-a dublat numărul îmbolnăvirilor de coronavirus. Vârful pandemiei nu a trecut
Sursa foto: Digi24
Evaluaţi acest articol
(30 voturi)

România este încă în stare de alertă, iar numărul cazurilor de infectare cu coronavirus crește, alarmant, de la o zi la alta. Nu vorbim de creștere doar la nivel național, ci și la nivel local, unde, săptămâna trecută a fost raportat cel mai mare număr de îmbolnăviri de Covid-19. Din păcate, vorbim despre o transmitere comunitară a virusului, iar un număr atât de mare de infectări nu a fost raportat nici măcar în starea de urgență, atunci când autoritățile susțineau că s-a atins vârful pandemiei.

Primul caz de infectare cu coronavirus în Galați a fost raportat pe data de 3 martie, pacientul zero fiind un bărbat de 72 de ani, întors din Lombardia, zonă roșie în acea perioadă. O săptămână mai târziu, un nou caz era confirmat la Galați, de data aceasta fiind vorba despre un pacient aflat într-un centru de carantină. Ulterior, în săptămâna 21-27 martie, 45 de gălățeni au primit confirmarea că s-au infectat cu coronavirus. Printre cei confirmați s-au numărat angajații de la Spitalul Militar, prima unitate medicală afectată de virus, dar și mai mulți gălățeni reveniți, cu două autocare, din Antalya.

A urmat o săptămână cu 47 de infectări, sursele fiind aproximativ aceleași ca și în săptămâna anterioară. În această săptămână, mai exact pe 1 aprilie, a fost raportat și primul deces la un pacient infectat. Apoi, în săptămâna 4-10 aprilie, au fost raportate 81 de cazuri, numărul mare de infectări fiind legat de izbucnirea focarului de la căminul privat "Sf. Ilie". Acolo, pe 10 aprilie, au fost confirmate 44 de cazuri. La fel de grav a fost și în săptămâna 11-17 aprilie, când au fost raportate 75 de cazuri, în această perioadă fiind înregistrat și un al doilea focar, la căminul "Sf. Spiridon". Focarele din cele două centre de îngrijire a bătrânilor au ținut rata infectărilor sus și în săptămâna 18-24 aprilie. Au urmat apoi două săptămâni cu un număr de infectări în scădere, 51, respectiv, 37 de cazuri.

Retestări, reconfirmări, cifre uriașe

Retestarea pacienților din cele două focare a făcut ca numărul îmbolnăvirilor să crească iar, în săptămâna 9-15 mai, până la 84 de cazuri. Mai exact, pe 12 mai, la căminul ”Sf. Spiridon” au fost confirmate 53 de cazuri, fiind vorba atât de beneficiari, cât și de personalul centrului.  Au urmat trei săptămâni cu câte 37 sau 38 de cazuri într-un interval de șapte zile. Mai mult, în perioada 6-10 iunie, numărul îmbolnăvirirlor a scăzut până la 26, ceea ce ne-a lăsat să credem că am depăşit vârful pandemiei.

Nu a fost însă așa, pentru că, începând cu 1 iunie, iar apoi de pe 15 iunie, autoritățile au luat mai multe măsuri de relaxare, care au permis deplasarea cetățenilor către stațiunile montane și de pe litoral, deschiderea teraselor, petrecerile private, în aer liber, cu mai mult de trei persoane.

Relaxarea a dus la dublarea infectărilor

Măsurile de relaxare au fost, se pare, prost înțelese de mulți români, iar acest lucru s-a reflectat imediat în numărul de îmbolnăviri zilnice. Nici județul nostru nu a făcut excepție, astfel că, la Galați, a început să crească simțitor numărul infectărilor. Astfel, în săptămâna 13- 19  iunie, la Galați au fost raportate 74 de infectări cu noul coronavirus. Relaxarea de pe 15 iunie a mai adus în statistică cu 10 cazuri mai mult pentru săptămâna 20-26 iunie. Astfel, în decurs de șapte zile, 84 de gălățeni au primit rezultate pozitive în urma testărilor efectuate pentru depistarea coronavirusului. Din păcate, conform surselor noastre, foarte mulți dintre cei infectați au descoperit că sunt purtătorii virusului atunci când au ajuns la unitățile medicale, pentru a se trata de alte afecțiuni, testarea la internare fiind obligatorie.

Lucrurile s-au înrăutățit și mai tare în săptămâna ce abia s-a încheiat, respectiv 27 iunie - 3 iulie, când numărul celor infectați aproape s-a dublat față de săptămâna anterioară. În perioada menționată au fost raportate 151 de cazuri, fiind înregistrate mai multe focare. Vorbim de un focar la Șantierul Naval din Galați, de unul la un depozit de medicamente, dar și despre două focare la Spitalul Județean, unde au fost închise două secții, după ce mai multe cadre medicale s-au infectat.

Iar lucrurile nu se îndreaptă spre mai bine, ci spre mai rău, numărul îmbolnăvirilor crescând de la o zi la alta. În aceste condiții, cu cel mai mare număr de infectări de la începutul pandemiei, ține de fiecare dintre noi, prin respectarea regulilor de distanțare socială, prin igiena cât mai riguroasă și purtarea măștilor de protecție, să limităm răspândirea virusului.

Citit 8890 ori Ultima modificare Marți, 07 Iulie 2020 11:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.