Cum te poţi trezi în Republica Moldova fără să vrei. Roaming involuntar

Cum te poţi trezi în Republica Moldova fără să vrei. Roaming involuntar
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

31 de localităţi din judeţul Galaţi, incluzând anumite zone din muncipiul Galaţi, prezintă risc de roaming involuntar pentru posesorii de telefoane mobile sau tablete, conform hărţii aisemnal.ro, actualizate de ANRE. Astfel, deşi eşti într-o localitate românească, poţi fi facturat pentru serviciile de roaming ca şi cum te-ai afla fizic în Republica Moldova.

Roamingul involuntar poate apărea în zonele de graniță de pe teritoriul României, numai în cazul în care utilizatorii au activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe selectarea automată a rețelei. În aceste situații, echipamentul mobil se va conecta automat la rețeaua operatorului cu cel mai bun semnal în punctul în care se află utilizatorul. Iar persoana respectivă ar putea fi facturată ca și cum s-ar afla fizic pe teritoriul statului vecin.  

Conform măsurătorilor efectuate de ANCOM, în majoritatea județelor de la graniţele României există puncte în care telefoanele sau tabletele pot intra în roaming involuntar. Astfel, din cele 440.425 de puncte aflate la o distanță de cel mult 15 km de frontiere monitorizate de ANCOM, au fost identificate și introduse în hartă 295.630 de puncte cu potențial risc de intrare în roaming involuntar.

Pe lista ANCOM există 31 de astfel de localităţi din judeţul Galaţi. Acestea sunt: Prodăneşti, Puricani, Săseni, Slivna, Cavadineşti, Comăneşti, Găneşti, Vădeni, Fârţăneşti, Folteşti, Stoicani, Frumuşiţa, Ijdileni, Tămăoani, Chiraftei, Măstăcani, Galaţi, Oancea, Slobozia Oancea, Umbrăreşti, Scânteieşti, Rogojeni, Suceveni, Şiviţa, Tătarca, Tuluceşti, Costi, Odaia Manolache, Vânători, Brăneşti, Vlădeşti.

Cum evitaţi roamingul involuntar

Dacă sunteţi într-o zonă de graniţă, fiţi atenţi la mesajele primite din partea operatorului în rețeaua căruia vă aflaţi. Operatorii au obligația să vă informeze prin SMS în momentul în care telefonul vi s-a conectat la rețeaua unui operator străin, precizând tarifele, în valori care includ TVA, aplicabile serviciului de roaming utilizat în statul respectiv. Pentru a evita accesarea involuntară a acestor servicii, puteţi selecta manual rețeaua (puteţi dezactiva opțiunea telefonului de selectare automată a rețelei), puteţi solicita operatorului dvs activarea serviciul de roaming numai la cerere, când călătoriţi în străinătate. Dacă lăsaţi selectarea reţelei pe modul automat, verificaţi la ce reţea sunt conectate telefonul sau tableta, înainte de a le folosi. Utilizarea involuntară a telefonului sau a tabletei în roaming nu vă scuteşte de plata acestui serviciu!

Citit 3394 ori Ultima modificare Marți, 07 Iulie 2020 11:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.