Ce obligaţii au angajaţii Transurb

Ce obligaţii au angajaţii Transurb

Evaluaţi acest articol
(17 voturi)
11 comentarii

Numeroasele reacţii şi comentarii primite în urma publicării, în ediţia de vineri, 10 iulie, a articolului „Nesimţire şi iresponsabilitate pe traseul 35. Nevoită să coboare din minibuz pentru a se proteja de COVID”, ne-au determinat să încercăm să aflăm ce reguli trebuie respectate în transportul public de persoane.

În primul rând am fost curioşi să aflăm ce poate face şoferul Transurb, dacă le poate cere călătorilor care nu respectă distanţarea socială, care depăşesc numărul de locuri sau care nu poartă mască să coboare. Ne-au fost semnalate sau chiar noi am fost martorii unor situaţii în care şoferii i-au rugat pe gălăţenii care se înghesuiau să urce în mijlocul de transport să mai aibă răbdare pentru că în câteva minute va sosi un altul. De asemenea, au fost situaţii în care persoanelor fără mască de protecţie li s-a pus în vedere să coboare. Potrivit reprezentanţilor Transurb, şoferii nu au autoritatea de a interzice unui călător să urce în autobuz dacă acesta are bilet sau abonament valabil pe respectivul traseu. Pe lângă faptul că ar putea fi acuzaţi de discriminare, şoferi nici nu sunt protejaţi de eventuale reacţii agresive din partea unor persoane nemulţumite. Şi nici nu pot risca să se apropie de o persoană fără mască. În plus, fiind obligaţi să respecte graficul, timpul nu le permite să părăsească volanul pentru a face ordine în mijlocul de transport. În consecinţă, singurii care trebuie să fie responsabili şi să respecte obligaţia de a purta corect mască, normele de distanţare socială sunt călătorii!
Operatorul de transport public local afirmă că este printre singurele din ţară care a luat măsuri suplimentare de protejare a şoferilor prin delimitarea cabinei acestuia, blocarea primei uşi şi restricţionarea accesului călătorilor. Din păcate, unii călători ţin morţiş să-i sufle în ceafă şoferului, ocupând locurile pe care scrie clar: „Protejaţi-vă, nu vă aşezaţi aici!”.
În ceea ce priveşte minibuzele, care nu oferă spaţiu decât pentru nouă călători, am fost curioşi dacă ar putea fi înlocuite cu autobuze mai mari sau dacă numărul micilor mijloace de transport nu poate fi suplimentat. Din păcate, parcul auto, chiar şi dotat cu cele 60 de autobuze şi minibuze noi, este insuficient pentru nevoile reale ale transportului gălăţean. De asemenea, trebuie să ştiţi că traseele şi graficele de transport sunt stabilite de aleşii locali, nu de către Transurb. 
O altă întrebare primită la redacţie a vizat aerul condiţionat. E greu de respirat cu masca pe faţă într-un autobuz vechi şi prăfuit, unde aerul devine fierbinte. Din păcate, ni s-a întâmplat să călătorim în autobuze şi troleibuze noi, dar care în loc de aer condiţionat aveau geamurile şi trapa deschise. Transurb a instruit şoferii să pornească aerul condiţionat atunci când în mijlocul de transport sunt foarte puţini călători, pentru a se răcori interiorul mijlocului de transport. Pentru a preveni răspândirea virusului, atunci când în mijlocul de transport sunt mai mulţi călători, aerul condiţionat este oprit.
Deşi scrie mare că şoferii nu vând bilete, unii gălăţeni insistă să cumpere de la ei sau le cer explicaţii cu privire la validarea cardurilor de călătorie. Transurb şi-a instruit controlorii ca până la 1 septembrie să le explice călătorilor cum să folosească validatoarele, timp în care nu se aplică sancţiuni persoanelor care nu s-au priceput să valideze călătoria.

Citit 5909 ori Ultima modificare Vineri, 17 Iulie 2020 01:06

11 comentarii

 • postat de lucian Miercuri, 15 Iulie 2020 13:39 92.223.167.*** Link la comentariu
  0
  4

  Soferul trebuie sa conduca autobuzul, nu sa faca pe politistul. Corect! In sfarsit poate si galatenii care merg cu autobuzul incep sa mai iasa din ceata.
  Dar idea, mai ales acum cu timpul frumos este sa alegi metode alternative, mult mai economice, ecologice si sanatoase. Cei care inca mai merg cu autobuzul, au ramas in urma de tot. Va garantez ca nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar incercati sa intelegeti sensul cuvintelor. Aveti mentalitate inapoiata si nu faceti nimic pentru a schimba lucrurile. Incearcati sa trageti in jos si pe ceilalti care au mers inainte cu mentalitatea, s-au descurcat cum se spune.
  Cati kilometri mergeti cu autobuzul doamnelor sau domnilor? Sunt multi care se urca pentru doua statii. Cu exceptia celor care trebuie sa traverseze tot orasul, ceilalti ar putea sa mearga pe jos, (va garantez ca nu ati mai avea probleme de burta, varice sau colesterol!!!), sau cu bicicleta, trotineta, etc.. Stiti cat faceti pe jos din Tiglina pana la Spitalul Judetean? Sunt 15-20 minute de sanatate!
  Nici virusul nu va impinge sa nu va mai ingramaditi si sa adoptati o conduita civilizata si mai moderna. Uitati-va la tarile mai avansate cultural si veti observa ca au piste ciclabile si sunt multe persoane care merg pe jos sau fac jogging. Au piste ciclabile pentru ca oamenii merg cu bicicleta, daca la noi ar fi multi care merg cu bicicleta s-ar face si la noi, sunt convins.
  Incercati sa iesiti din mentalitatea asta blocata si veti schimba viata voastra, dar si a altora!
  Nu mai incercati sa schimbati pe altii, dar schimbati-va voi. Veti avea de castigat!

  Raportează
 • postat de Prioritate zero: banci Luni, 13 Iulie 2020 01:13 92.80.154.*** Link la comentariu
  1
  0

  Pentru Stil- 5.13.143.: Cum ar trebui catalogat indemnul? Obraznicie sau nesimtire?

  Raportează
 • postat de un observator Duminică, 12 Iulie 2020 16:56 5.13.156.*** Link la comentariu
  0
  5

  Cum vreti sa fie bine? Un oras prapadit, mult ramas in urma si cu multe probleme

  Raportează
 • postat de ss Duminică, 12 Iulie 2020 10:20 188.24.201.*** Link la comentariu
  2
  8

  Penibilitate specifica firmelor de stat, daca soferul constata ca sunt probleme solicita celor in culpa sa se conformeze si daca acestia refuza, apeleaza autoritatile prin 112 si astepta sa se reglementeze problemele. O o solutie de bun simt care ar descuraja cei ce nu se supun regulilor.........prin acest jalnic mesaj invita pe toti care nu respecta regulile sa nu le respecte in continuare iar pe cei care le respecta sa faca precum persoana care a ales sa coboare din autobuz. Se statueaza victoria contravenientilor asupa celor corecti, Romania bugetara!

  Raportează
 • postat de stil Duminică, 12 Iulie 2020 07:50 5.13.143.*** Link la comentariu
  1
  6

  mergeti pe jos

  Raportează
 • postat de sor Sâmbătă, 11 Iulie 2020 13:50 188.24.198.*** Link la comentariu
  0
  13

  Problema este ca nu toate autobuzele sunt dotate cu aparate de vlidat ( nu functioneaza sau indica alt traseu ) .Nu inteleg la cele care au cabina soferilor separata de ce este blocata usa fata

  Raportează
 • postat de Prioritate zero: banci Sâmbătă, 11 Iulie 2020 12:12 92.80.154.*** Link la comentariu
  0
  22

  Dar de validatoarele care nu functioneaza tot calatorii trebuie sa se ocupe? Sau "alesii locali"? Sau Transurb? Pe traseul 18 la cursa de joi 9 iulie ora 19:07 statia Piata Energiei in respectivul autobuz, din trei validatoare functiona doar unul, ultimul din spate, asa ca, pret de doua statii trebuie sa te stergi de toti calatorii ca sa ajungi sa validezi, asta daca ai avut proasta inspiratie ca dupa urcare s-o faci la dreapta catre validatorul din fata. Si apropo de masca, dupa ce ai o zi de munca in spate, pentru a te proteja singur, afara de purtarea mastii, ar trebui sa te dai jos din autobuz si sa mai astepti jumatate de ora pentru ca vreo doua puslamale nu au masca? Bineinteles, nimeni nu are nici o obligatie. Doar calatorii.

  Raportează
 • postat de Gălăţean Sâmbătă, 11 Iulie 2020 09:24 5.13.210.*** Link la comentariu
  3
  21

  Greu, foarte greu....... nu mai aruncaţi vina asupra conducătorilor auto..... Circul cu autobuz în interes de serviciu... dacă am încercat să atrag atenţia cuiva, am fost înjurată, dacă domnul conducător auto dacă atrage atenţia cuiva, îl înjură, îi spune să-şi vadă de drumul lui....... Aşa că..... românul este .........

  Raportează
 • postat de legea e pt toti Sâmbătă, 11 Iulie 2020 07:18 89.136.185.*** Link la comentariu
  0
  16

  angajatii transurb care ar trebui sa se ocupe de dezinfectarea autobuzelor la capat de linie stau cu posteriorul pe scaun si mananca chipsuri;ieri la mall, soferii a 2 autobuze ne au invitat sa asteptam ca doamna cu dezinfectarea sa urce sa si faca treaba;si am asteptat, am asteptat ca prostii; cand ne am uitat in spatele statiei doamna cu dezinfectarea, imbracata in combinezon, manca, cu pofta dintr o punga de chipsuri, fara pic de rusine;acelasi lucru se intampla si in piata mare si la alte capete de linie;fiindca mi am pus ambitia si am ajuns la toate, la diferite ore si zile ca sa ne convingem ca pana la urma e bataie de joc cu aceasta dezinfectie;asa ca sa nu ne miram ca au crescut cazurile de covid;lucrez intr o institutie publica iar de cand a inceput pandemia de covid lucram de 50 de ori mai mult decat altadata, abia avem timp sa mergem la toaleta, nici nu se pune problema sa reusim sa imbucam ceva; iar conducatorii nostri se pregatesc de disponibilizari la stat;aceasta doamna cu dezinfectarea este imaginea foarte clara a conducatorilor nostri,care se fac, ca muncesc, dar nu produc nimic;unde sunt planurile dezvoltare, investitiile? parlamentarii si deputatii, ministrii si alti functionari sus pusi ar trebui sa nu plece acasa pana cand nu scot planuri si solutii de revenire concrete si care sa dea rezultate;fiindca noi cei care muncim la stat, suntem tot timpul amenintati de conducatorii nostri ca daca nu facem cum vor ei vom raspunde?dar ei de ce nu raspund fiindca nu fac, cum vrem noi, sunt platiti din banii pe care ii dam lunar inapoi la taxe si impozite, asigurari, etc, ei traiesc bine iar noi stam cu securea deasupra capului????

  Raportează
 • postat de Alegătorul de pe Faleza Sâmbătă, 11 Iulie 2020 06:37 93.122.249.*** Link la comentariu
  8
  8

  Penibilul nu are limite. Deci... Atunci când sunt câțiva oameni în autobuz șoferul pornește aerul condiționat ca să răcorească vehiculul. Când autobuzul se aglomerează șoferul oprește aerul ca să nu se răspândească virusul. Pai nu e asta momentul în care oamenii încep sa își dea jos măștile? Cum sa lași zeci de oameni sa stea într.o atmosfera de nerespirat și apoi sa te plângi ca nu toată lumea sta cu masca?

  Și încă o întrebare de bun simt. Si dacă virusul ajunge în aerul condiționat și toată lumea poarta masca, de ce ai opri aerul condiționat? Pai nu e vorba ca masca te protejează???

  Raportează
 • postat de Calator in Transurb Sâmbătă, 11 Iulie 2020 00:46 86.124.204.*** Link la comentariu
  0
  22

  pe la pranz am urcat in autobuzul 105, eu avand abonament pe 105. La urcare, in autobuz cu doua usi, prima fiind blocata, in dreptul usii din mijloc ingramadeala.. calatorii voiau sa coboare, altii sa urce si alte 2 persoane, un barbat si o femeie, controlori, care ingreunau accesul la usa.
  Am validat cardul, care, desi corespundea cu abonamentul a trebuit sa apas "R" care cica e pt cazul in care circulam pe alt pe alt traseu paralel pentru ca imi arata ca sunt pe alt traseu.
  Ma asez pe o banca si in sec urmatoare vine domnul controlor si-mi cere cardul, sa-l verifice... la aparatul care imi valideaza calatoria, nu la altu (pe info). Il intreb de ce a mi-a arata aparatul ca e alt traseu.
  Eu il intrebam ceva, el imi raspundea pe langa. A intervenit si doamna care era cu el si imi zicea la fel, ca a dat pe "info"
  M-am lasat pagubasa, ca... n-ai cu cine..
  Intrebari ar fi cam multe, in legatura cu noul sistem
  -de ce nu avem si noi un "mod de lucru"sau norme de aplicare/folosire a acestor aparate, ca multi calatori nu stiu ca trebuie sa faca atunci cand urca in mijlocul de transport si vor sa valideze calatoria si in loc sa fie "verde" ii da cu "rosu"
  - daca tot avem controlori, de ce nu au EI un cititor pt carduri, fara sa fie nevoie sa ceara cardurile calorilor, sa le verifice la acel aparat (ei circuland fara manusi)
  Si ar mai fi... avem autobuze care nu au acest aparat pt validarea calatoriilor, soferi care nu fac reset la aparate atunci cand schimba traseul, la capete de statie avem lucratori care "dezinfecteaza" mijloacele de transport mai mult in dorul lelii... cu combinezoanele alea murdare de zici ca au sapat la santuri cu ele, ridicate pana la genunchi si ei descheiati pana la brau, cu masca pusa la misto sa nu zica lumea ca n-are...

  Oricum, mai avem muuult pana ajungem la civilizatie, responsabilitate.. ce-s alea...?

  Raportează

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro