Clasele modulare ar putea rezolva lipsa spaţiilor din şcoli

Clasele modulare ar putea rezolva lipsa spaţiilor din şcoli
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Una dintre problemele care determină dezbateri intense la ora actuală este cea legată de modul în care va putea începe şcoala din toamnă, în condiţiiile în care criza coronavirusului impune condiţii speciale de desfăşurare a cursurilor. Deşi vorbim de o lună şi o săptămână până la debutul noului an şcolar, nu se ştie cum se vor putea desfăşura cursurile cu efective de elevi reduse la jumătate, în condiţiile în care Galaţiul se confruntă cu o criză acută de spaţii în şcoli.

Deşi sună neprietenos, amenajarea unor clase în aşa-numitele containere sau construcţii modulare este o soluţie deloc de neglijat de către autorităţile gălăţene. Respectivele module sunt dotate cu toate utilităţile la standarde europene, nu arată deloc a containere şi sunt adoptate cu succes de către unităţi de învăţământ din întreaga lume, dar şi din România.
Încă de anul trecut, când nu se punea problema riscului de infectare cu coronavirus, Primăria Bucureşti a achiziţionat containere pentru şcoli cu ştaif, unde elevii învăţau în mai multe schimburi, din cauza multelor solicitări ale părinţilor pentru a-şi înscrie copiii acolo. Liceul "Jean Monet", o şcoală din Drumul Taberei, dar şi Şcoala "Nicolae Iorga" din sectorul 6 au fost dotate încă din 2019 cu construcţii modulare, pentru ca elevii să poată face ore cu durată normală. Cum soluţia este pentru Româmia destul de nouă, unii părinţi, speriaţi de denumirea "container", şi-au retras copiii de la şcolile respective, însă, după ce s-au lămurit care sunt condiţiile, i-au adus înapoi.
Clasele modulare sunt gata în câteva zile, sunt izolate fonic şi termic şi conectate la utilităţi şi curent. Chiar şi celebra Şcoala Americană din Bucureşti, unde oamenii cu bani plătesc între 5.000 şi 20.000 de euro pentru a-şi înscrie copiii, funcţionează în astfel de construcţii modulare, care le oferă posibilităţi să desfăşoare ore de calitate cât mai bună.
În Timişoara, primarul s-a gândit încă din luna aprilie să achiziţioneze astfel de containere pentru trei dintre unităţile supraaglomerate, conştient fiind de faptul că anul şcolar sub auspiciile crizei coronavirusului nu va mai putea începe în aceleaşi condiţii ca şi până acum. Containerele au costat aproximativ 1,6 milioane de lei, fără TVA, anunţa edilul oraşului, pe pagina sa de Facebook, încă dinainte de a se încheia anul şcolar precedent.
Din nefericire, timpul este foarte scurt, iar autorităţile trebuie să acţioneze rapid, pentru că soluţia va fi adoptată de mai multe judeţe, fiind singura care poate salva începerea anului şcolar în condiţii de siguranţă. Pe fondul pandemiei şi al solicitărilor multiple, preţul acestor module ar putea creşte, dacă nu se acţionează din timp. Iar firmele ar putea să nu facă faţă solicitărilor, ajungându-se astfel ca o amplasare care durează în medie câteva zile să întârzie cu lunile.

Citit 2972 ori Ultima modificare Miercuri, 05 August 2020 18:18

3 comentarii

 • postat de Dana
  Miercuri, 12 August 2020 08:21
  5.13.234.***
  Dar cine va preda in spatiile suplimentare? un invatator/profesor nu poate fi ubicuu. Avem si cadre calificate?
  0
  0
  Raportează
 • postat de @yupi
  Joi, 06 August 2020 13:45
  5.13.220.***
  @yupi Asa este si in cladiri vara cald si iarna frig, daca nu dai drumul la caldura sau la instalatia de aer conditionat.
  0
  3
  Raportează
 • postat de yupi
  Joi, 06 August 2020 12:20
  81.12.148.***
  Da super idee , chiar daca este izolat , iarna este frig si vara este cald . Profesorul sa vina cu o ora inainte si sa pronesca caloriferele electrice .
  1
  3
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.