Peste 20 de şcoli şi grădiniţe din judeţul Galaţi au toalete în fundul curţii
Foto: Arhivă VL

Peste 20 de şcoli şi grădiniţe din judeţul Galaţi au toalete în fundul curţii
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

24 de grădiniţe şi şcoli, ba chiar şi un liceu din judeţul Galaţi figurează pe lista Ministerului Fondurilor Europene ca fiind instituţii de învăţământ care au toalete în fundul curţii şi care pot depune solicitări pentru dotarea cu "containere sanitare", după data de 5 octombrie 2020.

Anul trecut, chiar înainte de începerea anului şcolar, la videoconferinţa cu prefecţii din judeţele ţării, Galaţiul raporta 25 de unităţi de învăţământ cu toaleta în fundul curţii. Pentru acestea se alocaseră fonduri de la Ministerul Educaţiei, între 57.000 şi 200.000 de lei, astfel încât situaţia să fie remediată. Acum, pe lista unităţilor eligibile care pot obţine finanţare pentru containere sanitare de la Ministerul Fondurilor Europene apar alte 24 de unităţi de învăţământ din judeţul Galaţi, despre care se specifică faptul că nu au primit finanţare de la Ministerul Educaţiei. Documentul este o anexă la Ghidul solicitantului pentru programul de finanțare "Consolidarea capacităţii unităților de învățământ preuniversitar de stat în vederea gestionării situației de pandemie generată de virusul SARS-COV-2", pus în consultare publică. Ghidul se adresează școlilor și autorităților locale care pot depune cereri de finanțare pentru a cumpăra "containere sanitare", după data de 5 octombrie 2020, adică după trei săptămâni de la începerea cursurilor.

Prin urmare, putem trage concluzia că numărul unităţilor de învăţământ cu toaleta în fundul curţii nu este niciodată raportat aşa cum ar trebui. Datele sunt cosmetizate şi informaţiile apar disparate, atunci când se deschide câte o linie de finanţare.

Trist este că printre instituţiile de învăţământ care vor începe anul şcolar cu toaleta în curte pe timp de pandemie se numără un liceu dintr-o comună mare - Liceul "Costache Conachi" din Pechea, dar şi unităţi din comune aflate foarte aproape de Galaţi, Smârdan, cu Şcoala din Mihail Kogălniceanu şi Şcoala din Cişmele, şi Vânători, cu Grădiniţa din Odaia Manolache, comună aflată în "scenariul galben". Tot cu toaleta în fundul curţii este şi Şcoala din Suhurlui, singura comună din judeţ în care anul şcolar va începe după "scenariul roşu" (exclusiv online). Măstăcani este comuna cu număr record de unităţi  de învâtământ cu toalete în fundul curţii, având două şcoli şi două grădiniţe în această situaţie. Tot şcoli şi grădiniţe cu toalete demne de vremurile mileniului trecut sunt şi la Vârlezi, Corod, Umbrăreşti, Buciumeni, Cerţeşti, Corni, Cavadineşti, Brăhăşeşti, Cosmeşti, Negrileşti, Frumuşiţa, Rădeşti şi Nicoreşti.

Rămâne de văzut dacă primarii din toate aceste comune vor aplica măcar acum pentru a obţine fondurile necesare achiziţionării containerelor respective sau se vor ocupa doar de propriile campanii electorale.

La fel cum rămâne de văzut cât de utile sunt aceste containere sanitare, atâta vreme cât ele vor fi amplasate tot în curte, elevii fiind nevoiţi să iasă din clădirea şcolii pentru a avea acces la apă curentă şi la toaletă.

Citit 4173 ori Ultima modificare Sâmbătă, 12 Septembrie 2020 01:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.