Părinţi tensionaţi, copii cu mască, festivităţi online la începutul anului şcolar

Părinţi tensionaţi, copii cu mască, festivităţi online la începutul anului şcolar
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

După săptămâni de pregătiri şi griji şi scenarii peste scenarii, cadrele didactice şi-au întâmpinat ieri elevii. A început un nou an şcolar altfel, sub semnul pandemiei de coronavirus, cu multe reguli şi restricţii în plus, faţă de anii şcolari anteriori. 

Dacă în anii din urmă tot auzeai pe unii şi pe alţii că s-au săturat de "veşnicul careu" de la festivitatea de deschidere a anului şcolar, acum nici vorbă de aşa ceva. În cele mai multe cazuri, elevii mari de gimnaziu şi liceenii "copţi" şi-au întâlnit colegii şi diriginţii pe Google Classroom sau Zoom sau alte platforme. Normal, că nu a prea fost loc de impresii de vacanţă depănate în soaptă, în timpul discursurilor directorilor. A fost o festivitate în care s-au transmis reguli, orare stricte după care se desfăşoară cursurile. Unii au aflat că clopoţelul care suna de obicei de pauză va fi înlocuit cu ceasul cu alarmă al fiecărei clase. Pentru că fiecare clasă va intra în pauză pe rând, astfel să nu se poată întâlni prea mulţi elevi pe coridoare. Intratul la toaletă va fi cronometrat strict de către profesori, aşa cum cronometrate au fost ieri şi scurtele întâlniri care au avut loc în curtea şcolilor cu elevii claselor primare, în special cu bobocii de la pregătitoare şi elevii de-a cincea. Mulţi nici nu au apucat bine să-şi vadă colegii, că au şi fost nevoiţi să plece. 

Părinţii care, de regulă, înconjurau protectori careurile festive de elevi, acum au rămas lângă gardurile şcolilor, privind destul de îngrijoraţi de la distanţă.

"Am găsit, de exemplu, la Şcoala nr. 38 o atmosferă chiar tensionată. Un părinte striga prin gard de mama focului că nu este de acord ca, la activităţile în aer liber, copilul lui să poarte mască. Cum devenise destul de recalcitrant, am fost nevoiţi să chemăm jandarmii ca să se potolească. De altfel, am primit şi la Inspectoratul Şcolar câteva scrisori prin care părinţii se declarau nemulţumiţi de purtarea măştii la şcoală. Le-am răspuns că acestea sunt regulile care trebuie respectate, că trebuie să avem grijă de siguranţa şi sănătatea a zeci de mii de elevi, profesori şi părinţi. Am înţeles că s-a înfiinţat Poliţia Şcolară şi voi ruga să intervină în astfel de cazuri care riscă să pună în pericol mulţi oameni", a precizat inspectorul şcolar general, Onuţ Atanasiu, care a mers prin câteva unităţi de învăţământ pentru a vedea cum a început noul an şcolar.

Citit 2687 ori Ultima modificare Vineri, 25 Septembrie 2020 01:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.