Măcelul de ”La părăseală” sau filmul unei ”datorii” neplătite. Luptătorul K1, înjunghiat după o răfuială în trafic, a murit

Măcelul de ”La părăseală” sau filmul unei ”datorii” neplătite. Luptătorul K1, înjunghiat după o răfuială în trafic, a murit
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Incidentul extrem de violent petrecut pe 19 august, în urma căruia un bărbat de 34 de ani, luptător de K1, a fost aproape ucis cu o lovitură de cuţit în gât, face obiectul unui dosar penal în care acuzaţi sunt membrii unei familii cu care acesta nu ar fi fost în relaţii tocmai cordiale. Pretinse ameninţări cu moartea, şicane şi urmăriri care au culminat cu o confruntare în care au fost scoase armele albe sunt ingredientele incidentului care creionează o realitate dură: lumea tinerilor cu şcoală puţină şi fără ocupaţie, care trăiesc din surse obscure şi ale căror preocupări exced în multe cazuri capacitatea autorităţilor de a-i ţine în frâu. La o lună de la incident, Adrian Florea a murit în Reanimarea Spitalului Judeţean. 


Patru sunt agresorii acuzaţi şi trimişi după gratii preventiv, în cazul atacului în urma căruia Adrian Florea, un personaj controversat în Galaţi, s-a ales cu o rană care, în cele din urmă, l-a trimis în lumea celor drepţi. Tânărul, practicant de K1, a ajuns cu gâtul tăiat la Urgenţe, în noaptea de 19 spre 20 august, adus fiind pe braţe de trei amici cu care tocmai participase la o confruntare pe viaţă şi pe moarte, pe Viaduct. Cum s-a ajuns la un asemenea deznodământ? Din datele existente acum în dosarul aflat pe masa procurorilor, dintr-un motiv aparent banal, dar care în lumea plină de nuanţe cenuşii a "băieţilor" fără prea multă şcoală, fără meserii, ocupaţie şi fără surse clare de venit, poate constitui un justificat temei de "dreptate". O şicanare în trafic - întâmplător sau nu - cu un bărbat apropiat unei familii cu care Florea, se spune, nu ar fi fost în relaţii tocmai cordiale, ar fi dus la incidentul unde spray-ul paralizant şi armele albe - cuţite şi macete - au fost vedete.

Ameninţare în trafic

Acesta ar fi fost mobilul de la care ar fi plecat iureşul concretizat într-o încăierare generală între Florea şi amicii lui, pe de o parte, şi Costică Şerban (zis "Căpoasa") şi rudele sale, pe de altă parte. Cei doi, Florea şi Şerban, s-ar fi întâlnit pe stradă, în zona IREG, cu câteva zile înainte, când primul i-ar fi reproşat celuilalt că conducea prea încet şi îl încurca în trafic. Deloc lipsit de ameninţări, dialogul s-a stins, drumurile celor doi despărţindu-se, nu înainte ca Florea să-i fi aruncat lui Şerban un ultim avertisment: "Mi-a spus că mă omoară", avea să declare acesta în faţa organelor de anchetă. Ameninţarea, chiar dacă una gravă, era destul de puţin probabil să fie pusă în practică, numai că Şerban a crezut că lucrul acesta chiar se va întâmpla în seara zilei de 19 august, când a mers la un magazin de pe Viaduct, zonă cunoscută sub numele de "La părăseală", ca să-şi cumpere pastă de dinţi şi alte mărunţişuri. Lângă el a oprit o dubiţă Fiat, din care au coborât Florea şi câţiva amici ai acestuia.

"Opreşte!"

Este ceea ce Florea i-ar fi cerut prietenului care conducea maşina cu care se plimba prin oraş în acea noapte, în momentul în care l-a văzut, în faţa magazinului, pe Costică Şerban. Niciunul dintre cei aflaţi în maşină nu a confirmat faptul că ştia despre cine este vorba, despre un posibil conflict preexistent între sportiv şi bărbatul de pe stradă şi cu atât mai puţin despre intenţiile acestuia. Ei au susţinut însă în faţa anchetatorilor că cei care au declanşat nebunia au fost Şerban şi nepoţii lui, fraţii Onilă, alături de alţi tineri, chemaţi să "scoată cuţitele". Mai mult, conform unor surse din cadrul anchetei, amicii lui Florea au susţinut, în timp ce amicul lor era la Reanimare, că n-au făcut decât să se apere cu spray-urile paralizante şi că nu ar fi folosit alte arme. Lucru contrazis de oponenţi, care susţin că au fost orbiţi de gazele lacrimogene şi că, în disperare de cauză, s-au apărat chiar cu armele "apărute" din maşină. Una dintre ele, un cuţit pe care Sorin Eugen Onilă susţine ca "l-a cules de pe jos" şi cu care avea să îl înjunghie în gât pe Adrian Florea, în momentul în care acesta se pregătea să părăsească câmpul de luptă. "În momentul în care persoana vătămată (n.r. - Florea) a intenţionat să urce în maşină, am primit un jet de spray în faţă, din cauza căruia nu am reuşit să mai văd deloc, moment în care am lovit cu cuţitul pe care îl aveam în mână (...), nu ştiu în ce zonă anume", s-a justificat Onilă la audieri.

Scuze şi acuze, tranşate la Tribunal

24 de ore mai târziu, Eugen Sorin Onilă, fratel lui, Marius Constantin Onilă, unchiul lor, Costică Şerban, şi încă un tânăr, Ion Guzu, zis "Lilă", au fost reperaţi pe raza localităţii Salcia Tudor, în judeţul Brăila, la mama fraţilor Onilă, sora lui Costică Şerban. Pe durata căutărilor, poliţia a fost în alertă maximă, aşteptându-se la reacţii din ambele tabere, mai ales că lui Florea, care se zbătea între viaţă şi moarte la spital, nu i se dădeau prea multe şanse de a supravieţui. Sângele primit rapid de la zeci de donatori care au luat cu asalt spitalul şi condiţia fizică l-au ajutat pe Florea să reziste timp de o lună, cât a fost ţinut în Reanimarea Spitalului de Urgenţă din Galaţi. Iniţial, cei doi fraţi Onilă, Şerban şi Guzu au fost reţinuţi şi aduşi la Galaţi, unde Tribunalul a decis să îi trimită după gratii pentru 30 de zile, primul pentru tentativă de omor, iar ceilaţi trei, pentru complicitate. Toţi au atacat hotărârea dată de magistraţii care au ţinut cont inclusiv de imaginile de pe camerele de supraveghere, care au suprins urmărirea, încăierarea, spray-ul lacrimogen pulverizat în plin, aparenta retragere a lui Florea şi nu în ultimul rând momentul în care acesta este înjunghiat, lângă maşina cu care venise. Curtea de Apel le-a respins cererea, astfel că toţi au rămas după gratii, iar acum, odată cu moartea viictimei, este foarte posibil ca încadrarea juridică a faptelor să se shimbe. Acest caz, indiferent de numărul de ani de închisoare cu care va fi rezolvat, nu ar putea fi însă decât o "luptă" dintr-un "război" mai lung, cu origini neclare, cu un număr variabil de personaje implicate şi circumstanţe la limita interpretărilor şi a posibilităţilor autorităţilor de a gestiona eficient crizele şi pe cei care le provoacă.

Citit 19580 ori Ultima modificare Joi, 17 Septembrie 2020 14:21

9 comentarii

 • postat de Kata
  Duminică, 20 Septembrie 2020 14:36
  37.251.221.***
  Sa-i fie tarana usoara
  @Alexutz "de proxenetism, de taxe de protecţie, şi trafic de droguri." nu stii nimic presupun odata ce nu l-ai cunoscut personal. iubit mai de toti , da, totii smecherii sunt iubiti in cercul lor de "prieteni"
  5
  4
  Raportează
 • postat de Adrian
  Sâmbătă, 19 Septembrie 2020 07:32
  82.137.15.***
  Din pacate in orasul ăsta cocalarii, peștii si curvele sunt cei ce fac legea. 0are cind poliția va incepe să-și facă treaba cu adevărat? Dacă un om obișnuit lasă o masina obișnuită intr-un loc nepermis apare imediat poliția. Daca vad însă o mașină de cocalari, pești, etc lăsată in același loc, nu au curajul sa se apropie s-au întorc privirea.
  Culmea este ca ieri la înmormântare celui despre care e vorba in articol poliția ii proteja pe cei ce il însoțeau pe ultimul drum. Iar cei ce-l însoțeau erau in mare parte ...
  2
  10
  Raportează
 • postat de M16
  Vineri, 18 Septembrie 2020 13:53
  86.124.23.***
  Va fi în continuare la fel, lucrurile astea au fost, sunt și vor fi realitatea în care trăim pentru că noi o întreținem să arate în felul ăsta. Cum ? Păi prin simplul fapt că noi efectiv la nivel majoritar în acest oraș, ne confruntăm cu o lipsă totală de comportament social adecvat (e pur și simplu o țărăneală totală ce ne tot ferim) iar asta se poate observa foarte ușor prin atitudinea șoferilor în trafic, statul în gașcă la non-stop sau în față la super/casa/arena/max (care în contextul ăsta e mai mult „gâscă” că .. numai șmeker nu ești când o arzi așa acum fără șto) sau chiar și prin modul în care se raportează cetățenii orașului față de subiectul curățenie și aruncat la coșul de gunoi absolut orice ambalaj, stinsă țigara de coș și aruncată abia după ce e stinsă în el .. deja mă pufnește râsul doar cât am vrut să continui rândul că .. ce rost mai aveau și alte exemple pentur că la noi oricum NU SE RESPECTĂ N I M I C.
  Să nu mai spunem de mentalitate, nu înțelegem nimic din dezvoltarea unui oraș într-o manieră super benefică pentru locuitorii lui, suntem o urbe de frustrați economic care au fost mereu în stare să facă orice ca să aibă și ei mă trafe o mașină mișto sau o femeie ca lumea și după pe caterincoasă că .. asta sunt, asta fac :))))) despre ce vorbim. Cât despre poliție ... ăăă da, HAHAHAHAHAHAHA, ei sunt cea mai proastă glumă din tot peisajul.
  0
  7
  Raportează
 • postat de vader
  Vineri, 18 Septembrie 2020 11:21
  193.230.156.***
  " La paraseala". Macel. Cutitari. Mizerie. Mizerie umana. Ma bucur ca sunt doar musafir in Galati.
  0
  6
  Raportează
 • postat de Alexutz
  Vineri, 18 Septembrie 2020 10:05
  5.2.205.***
  Dumnezeu sa il Ierte! Nimic despre faptul ca are 2 copii acasa si ca era un om iubit mai de toti cu foarte multi prieteni. Nu l-am cunoscut personal dar cunoscandu-i o ruda am ajuns la priveghi ieri si am vazut altceva decat ce se scrie pe aici. Dar nu ma surprinde, parerologia este la nivel de arta in Romania.
  P.S nu ii iau apararea poate vina a fost doar a lui sau a fost impartita cu ceilalti, nu avem noi dreptul sa judecam.
  3
  1
  Raportează
 • postat de relu
  Vineri, 18 Septembrie 2020 07:30
  136.255.148.***
  TOTI NISTE GOLANI DE CARE NU TREBUIE SA NE FIE FRICA , PTR. CA EI INCEARCA IN NEPUTINTA LOR INTELECTUALA SA STBILEASCA LEGEA. REIESE NEPUTINTA POLITIEI DIN GALATI, CARE CUNOSC TOATE ACESTE CONFLICTE SI CARE SUNT UNEORI INTRETINUTE DE ACESTIA. NEISPRAVITI SNT SI AVOCATII CAR APARA , PENTRU UN ARGINT, ACESTI NEISPRAVITI FARA SA AIBA IN VEDERE CA SI EI VOR FI VICTIMILE UNEI SOCIETATI BOLNAVE..
  1
  41
  Raportează
 • postat de Bizou
  Vineri, 18 Septembrie 2020 05:49
  5.13.142.***
  Pana cand o lege pentru detinerea de arme albe sa fie cu inchisoare si nu cu suspendare , condamnarile cu suspendare ii incurajeaza pe unii teribilisti fara minte de a continua mai departe
  1
  32
  Raportează
 • postat de Ando33
  Joi, 17 Septembrie 2020 18:30
  82.137.15.***
  In primul.rand Dzeu sa l.ierte...
  2. Astfel de.personaje n ar fi trebuit sa aiba permise de conducere in veci' decat cu largul concurs al celor ce i au testat
  3. Lege: ai arma alba sau de foc' din start 4 ani de detentie posesorului.
  Cazul Pian ar fi trebuit sa sperie clanurile' dar se pare ca le au facut mai agresive.
  1
  32
  Raportează
 • postat de Pestoi
  Joi, 17 Septembrie 2020 14:36
  82.78.165.***
  Necesarul de sange nu e nici pe aproape de a fi atins, si este irosit pe personaje de genul. Stiu ca nu ar trebui sa vorbesti de rau persoanele duse, dar si-a facut-o cu mana lui.
  3
  29
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.