Cum votează alegătorii care au febră sau simptome respiratorii. Ghidul alegerilor locale (II)

Cum votează alegătorii care au febră sau simptome respiratorii. Ghidul alegerilor locale (II)
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Pentru a-şi putea alege, pe 27 septembrie, primarul, preşedintele Consiliului Judeţean şi consilierii locali şi judeţeni, gălăţenii cu drept de vot vor avea nevoie nu doar de un act de identitate valabil, ci şi de mască de protecţie. Iar la intrarea în sediul secției de votare, vor fi supuși un triaj observațional și le va fi măsurată temperatura cu ajutorul unui termometru noncontact. Aşa cum am promis, astăzi vom încerca să vă explicăm ce se întâmplă în cazul în care un alegător prezintă simptome respiratorii evidente (de exemplu, tuse, rinoree, dificultăți în respirație) sau este febril (este depistat cu temperatură de peste 37,3ºC).

Conform prevederilor legale, personalul tehnic al birourilor electorale ale secțiilor de votare va organiza accesul prioritizat al acestuia în localul de vot. Alegătorul va purta mască, astfel încât să-i acopere nasul și gura, și va fi menținut la distanță de celelalte persoane, în exteriorul sediului secției de votare. Va fi identificată rapid secţia de votare la care este arondat conform domiciliului sau reşedinţei şi va fi anunţat preşedintele respectivei secţii că un votant necesită acces prioritar şi se vor face pregătirile necesare pentru ca acesta să petreacă cât mai puțin timp în interiorul secţiei.

Potrivit normelor legale, alegătorul își va dezinfecta mâinile la intrarea în sediul secției de votare şi va fi condus de către un membru al personalului tehnic al biroului electoral până la intrarea în localul de vot, evitând contactul fizic cu suprafețele sau cu alte persoane. Vor fi îndeplinite cu celeritate formalităţile prevăzute de lege - scanarea actului de identitate, identificarea, iar acesta îşi va exercita dreptul de vot în cabina cea mai apropiată de intrarea în localul de vot.

După finalizarea procedurilor de votare, cetăţeanul va fi condus în afara sediului secției de votare. Cabina de vot va fi dezinfectată prin ștergerea suprafețelor prin pulverizare cu un dezinfectant pe bază de alcool și prin ștergere cu o lavetă curată ce va fi aruncată după folosire. Acolo unde este posibil, după primul alegător febril și/sau cu simptome respiratorii, cabina va fi rezervată până la sfârșitul zilei de votare doar alegătorilor febrili și/sau cu simptome respiratorii.

Citit 1540 ori Ultima modificare Duminică, 27 Septembrie 2020 22:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.