CSM Arcada, victorie uriaşă, calificare spectaculoasă

CSM Arcada, victorie uriaşă, calificare spectaculoasă
Foto: M. Calestru
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

După o pauză de aproape şapte luni, la Galaţi a avut loc o competiţie oficială - meciurile primei etape a competiţiei continentale CEV Champions League, competiţie încheiată cu o partidă de… poveste.

La startul turneului continental, în Grupa B, de la Galaţi, s-au întrecut echipele: Ribola Kastela (Croaţia), Levoranta Sastamala (Finlanda) şi gălăţenii de la CSM Arcada, dubli campioni naţionali. Gălăţenii au câştigat cu 3-0, la „masa verde”, cu croaţii, apoi finlandezii i-au depăşit pe aceştia tot cu 3-0, dar prin joc. Astfel, în ultima zi, meciul decisiv pentru calificare s-a disputat, joi seară, între echipa noastră şi Sastamala.

Volei de poveste

Apriori, toată lumea spera într-un succes gălăţean, de partea echipei noastre fiind valoarea lotului, experienţa, dar şi avantajul terenului propriu, deşi meciul s-a disputat fără spectatori. Ce s-a petrecut pe terene a fost însă de-a dreptul neprevăzut.

Arcada a început foarte hotărâtă şi, după câteva schimburi de mingi, tabela arăta deja 3-0 (la fotbal ar fi contat foarte mult), dar finlandezii s-au dezmeticit după un time-out, au egalat la cinci şi apoi am asistat la nu mai puţin de 16 scoruri de egalitate, iar setul a durat nu mai puţin de 32 de minute. Aşa s-au petrecut lucrurile până la 26-26, moment în care ai noştri au punctat pentru desprindere.

În actul al doilea, cei de la Sastamala s-au dezmeticit de-adevăratelea şi au pus stăpânire pe joc. Dim momentul în care tabela indica egalitate la 10, oaspeţii nu au mai putut fi opriţi, până la 25.

Băieţii lui Sergiu Stancu au revenit spectaculos în setul următor, au realizat punct după punct, până la 25-13, o diferenţă… măgulitoare.

Bine au mers ai noştri şi în actul al patrulea, după care se întrevedea o victorie cu 3-1. Iată evoluţia scorului: 4-2, 10-4, 13-8, 18-15 şi 20-20. De aici au început… durerile, au mai fost şi alte egalităţi, iar până la urmă tabela Sălii "Dunărea" a arătat 23-25 şi 2-2 la seturi.

Setul cinci, unul de infarct

Toată lumea îşi punea speranţa în setul decisiv, dar stupoare, de la 6-6, gălăţenii au intrat într-o perioadă de... aşteptare, iar oaspeţii - cu un coordonator de clasă, experimentatul Esko, care le-a făcut tot jocul - s-au menţinut la cârma meciului. Scorul a fost 8-11, 11-12 şi 12-14, scandinavilor fiindu-le necesar un singur punct pentru victoria finală. A fost momentul în care antrenorul gălăţean a comandat un time-out şi lucrurile s-au mai ameliorat. A venit egalitatea la 14 şi de aici s-a mers cap la cap: 16-15, 16-16, 18-18. Cu un ultim efort, echipa noastră a realizat punctele care aveau s-o ducă în etapa a doua a competiţiei europene. Scorul final a fost 3-2 (26, -18, 13, - 23 şi 20-18).

A fost şi un arbitraj fără cusur, de Liga Campionilor: Alexandros Mylonakis (Grecia) şi turcul Ozan Sarikaya, observator CEV - bulgarul Borislav Povornikov.

Echipa învingătoare - noua echipă a Galaţiului - a evoluat în formula: Alexei Nalobin, Marin Lescov (Alexandru Raţă, Michael Keegan), Filip Sestan, Marian Bala (Mihajlo Stankovici), Niels Klapwijck, Răzvan Olteanu (Vasile Talpă) - Liviu Cristudor - "libero".

Declaraţii după meci

După această confruntare epuizantă, antrenorul gălăţenilor, Sergiu Stancu, ne-a declarat: "O victorie mare, o victorie a echipei, cu atât mai importantă ţinând cont de condiţiile în care a fost obţinută: perioada de pandemie, fără meciuri de verificare şi lipsită şi de alte privilegii. Foarte importantă şi datorită valorii adversarului întâlnit, o echipă cu mare experienţă la nivel continental, care nu s-a dat bătută nici atunci când se afla într-un mare dezavantaj pe tabelă. Suntem siguri că odată cu trecerea unei perioade de timp, va creşte nivelul jocului, vom deveni mai omogeni, deci mai puternici.

Janne Kangaskokko, antrenorul echipei Levoranta Sastamala: "A fost un meci interesant, de anduranţă, disputat pe parcursul a peste două ore. De aceea a fost deschis oricărui rezultat, atât noi, cât şi gazdele am fost foarte aproape de victorie, până la urmă victoria le-a revenit gălăţenilor, care au fost mai siguri la final. Am avut o experienţă interesantă la Galaţi, în oraşul dumneavoastră, unde ne-am simţit foarte bine. În ceea ce ne priveşte, deocamdată, noi atât putem…"

Citit 2157 ori Ultima modificare Duminică, 27 Septembrie 2020 22:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.