Club de dezbatere pentru cei cu gândire liberală
Foto: Marian Calestru

Club de dezbatere pentru cei cu gândire liberală
Evaluaţi acest articol
(32 voturi)

Înfiinţarea unui club liberal, a unui un for de dezbatere a problemelor oraşului, în care să fie găsite cele mai bune soluţii pentru Galaţi, a fost anunţată ieri, într-o conferinţă de presă, de Paul Ichim, Mihai Capră, Vasile Pârlog şi Sandu Traian, liberali din garda veche. Aşa cum aţi putut afla din ziarul "Viaţa liberă", aceştia sunt printre semnatarii scrisorii adresate preşedintelui Ludovic Orban, prin care s-a cerut dizolvarea conducerii filialei judeţene a PNL Galaţi. Vechii liberalii au explicat demersul lor şi dorinţa de a crea nu o organizaţie politică, ci un for pentru cei cu gândire liberală.

Scrisoarea prin care liberalii din garda veche au solicitat conducerii centrale a partidului cel puţin o analiză asupra a ceea ce s-a întâmplat la Galaţi, dacă nu măsuri organizatorice, nu a primit deocamdată nicio reacţie. Reiterând faptul că nu îşi doresc sinecuri, având deja profesii pentru care sunt cunoscuţi, liberalii au explicat motivele demersului lor.

Acuzaţii grave

"Partidul, la Galaţi, a fost confiscat de un grup de interese. Aici este pe cumetrii, pe fini, nunţi, botezuri şi aranjamente făcute la şpriţ. Asta nu e politica care ne reprezintă, Meritocraţia aproape că nu mai există! Am luat atitudine pentru că ne pasă cine ne reprezintă! Nu poate să ne reprezinte oricine, oricum. Nu credem că suntem reprezentaţi noi, liberalii mai vechi, care le-am lăsat un partid în care ei să poată evolua. Şi dacă iau vorba lui Nicolae Iorga, că în viaţă e bine să ai şi prieteni şi duşmani, pentru că prietenii te învaţă să faci bine şi duşmanii te obligă să faci bine, îi transmit că îi suntem duşmani", a declarat Paul Ichim.

"Opoziţia se face zi de zi"

Rând pe rând, au fost detaliate toate capetele de acuzare din scrisoarea transmisă conducerii centrale: ruptura dintre membrii partidului, campania electorală condusă neprofesionist, oferta electorală neatractivă, neaxată pe electoratul liberal, listele incomplete depuse de PNL la Consiliul Local Galaţi şi faptul că nu a avut candidaţi la primăriile tuturor comunelor, alegerile dominate de absenteism, potopul de voturi nule şi un rezultat care a asigurat PSD o majoritate simplă în consiliile local şi judeţean.

„Au fost comentarii că PNL nu a avut asemenea scor pe vremuri. Da, dar pe piaţa politică erau şi alte partide: PD - care avea organizaţii în tot judeţul, la fel şi Durbacă - indiferent de partid. În situaţia de acum, când USR nu avea organizaţii în tot judeţul, PMP s-a chinuit să intre în Consiliul Judeţean, iar Pro România şi ALDE aproape nu au contat, singurul partid de opoziţie care trebuia să facă faţă era PNL”, a explicat Paul Ichim, precizând că opoziţia se face zi de zi, „la gherilă”.

La toate acestea se adaugă, afirmă Paul Ichim, mesajul pseudoluptei între generaţii, transmis de PNL în campanie şi susţinerea unui Galaţi metropolitan, în condiţiile în care oraşul nu are asfalt şi canalizări!
„Toate te fac să te întrebi dacă s-a dorit câştigarea alegerilor sau atingerea pragului de 27 la sută, caz în care trebuie să-i felicităm pentru dozarea optimă a efortului”, a susţinut Mihai Capră, subliniind că demersul liberalilor din garda veche nu trebuie interpretat ca o luptă pentru putere.

Dezvăluiri

Mihai Capră a dezvăluit că, la momentul la care organizaţia a fost preluată de Ştefan Baltă a fost contactat şi a acceptat să intre în Biroul Municipal: „Începusem nişte acţiuni frumoase, Ştefan Baltă avea o imagine din ce în ce mai bună pe plan local, când ne-am trezit că Baltă este destituit, fără să fi fost informaţi. Am simţit nevoia să fac un pas înapoi. În birou, eram coleg cu Silviu Zinica, cel care a câştigat primăria Smârdan. Dacă ar fi fost menţinut în structurile PNL, ar fi stricat ca voturile lui să fie ale PNL?”, a întrebat retoric Mihai Capră.

"Ne dorim un parcurs european"

„Când vezi că dezbaterea democratică lipseşte şi este înlocuită cu o dezbatere gregară, în care un grup - aş putea spune chiar de interese - hotărăşte ceea ce trebuie făcut, când vezi că oameni a căror competenţă uneori nu a fost deloc demonstrată, dar pe principiul fidelităţii faţă de o anume persoană, ajung să hotărască în anumite privinţe, începi să te întrebi dacă suntem sau nu pe drumul pe care îl vrem. Ne dorim ca partidul să evolueze pe un parcurs european, altfel decât ceea ce vedem astăzi”, a declarat Vasile Pârlog.

„De câteva zile mă întreb dacă la Galaţi ar fi candidat Dominique Fritz (noul primar al Timişoarei) sau Allen Coliban (noul primar al Braşovului) sau Lucian Daniel Viziteu (noul primar al Bacăului), cum ar fi stat lucrurile? Ca astfel de oameni să candideze, PNL ar fi trebuit să identifice persoanele potrivite. Aşa ceva nu s-a întâmplat şi electoratul a reacţionat în consecinţă”, a punctat Sandu Traian.

Soluţia vechilor liberali

„Noi am încercat să atenţionăm Bucureştiul de situaţia de fapt. Dacă Bucureştiul se împacă cu situaţia asta - e dreptul lui! - nu avem ce face”, a conchis Mihai Capră, oferind şi soluţia: „Ne-am propus să înfiinţăm o structură, un ONG, un club liberal, un for în care să putem dezbate problemele oraşului, să venim cu propuneri, cu soluţii, să încercăm să atragem vectori politici care să poată să ne poarte mesajele, să sancţionăm eventualele derapaje ale decidenţilor politici, dar în primul rând să fie un for de dezbatere, în aşa fel încât să găsim pentru oraş cele mai bune soluţii. Nu este o organizaţie politică, îi primim pe toţi cei cu gândire liberală”.

Așteptăm în continuare punctul de vedere al conducerii PNL Galați, pe care l-am solicitat public încă de săptămâna trecută, când am publicat scrisoarea liberalilor din garda veche.

Citit 3018 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Octombrie 2020 11:59

5 comentarii

 • postat de Vlad Tepes conducatorul Romaniei
  Miercuri, 07 Octombrie 2020 20:35
  89.137.230.***
  Nu de vorbe avem nevoie ci de fapte care sa aduca investitori si sa puna orasul pe harta asa cum era el in 1970-1990 cand erau de toate in orasul asta dar altii l-au distrus si l-au jefuit. Adica voi politicienii care dupa ce furati va vaitati ca moare orasul. Stati cu averile voastre dar lasati pe altii sa conduca si voi plecati din politica tradatorilor de neam si tara care ati dat tara la altii pt ca voi nu sunteti in stare sa conduceti. Ati dat toate resuresele la straini si acum noi cumparam resursele noastre de la ei. Tin minte cum luam apa borsec cu 0,50 bani..acum stiti cat este o jumatate?
  Dati padurile si le taiati si se intoarce inapoi de la straini mobila scumpa..si cu banii luati si cu padurile taiate si turism zero. Ba voi nu ganditi si nu aveti o strategie de tara care sa fie agreate de toate fortele politice. Va bateti intre voi pentru bani si putere atat. Partidele sunt mafii organizate pentru jaf si furt.
  1
  5
  Raportează
 • postat de Simona
  Miercuri, 07 Octombrie 2020 12:56
  81.12.149.***
  Excelenta initiativa!
  Acestia sunt adevaratii liberali de care avem nevoie!
  11
  8
  Raportează
 • postat de ivan jan
  Miercuri, 07 Octombrie 2020 12:37
  5.13.178.***
  O ideie foarte buna,cu care sunt de acord.Dar si un for in interiorul partidului ar fi fost bine venit.Si ma intreb, cand domniile lor conduceau filiala P.N.L.Galati de ce nu au facut-o? P.S. Sunt membru de parted cu carnet din 26.01.1990 si stiu ce spun.
  8
  9
  Raportează
 • postat de Gabi
  Miercuri, 07 Octombrie 2020 12:20
  77.111.247.***
  Ce fel de gândire liberală pot să aibă niște muncitori bugetari, angajați la stat, care primesc leafă de la buget, de o viață întreagă, așa cum sunt toți acesti...liberali de România?! :)

  În 9 luni de "gândire" liberală s-a reușit punerea României pe butuci dar, ce-i mai devastator abia urmează să vină...
  8
  17
  Raportează
 • postat de Un simpatizant p.n.l.
  Miercuri, 07 Octombrie 2020 12:03
  5.13.158.***
  Unde este domnul Victor Paul Dobre in toata aceasta ecuatie, poate ca unu
  din intemiatorii P.N.L. la galati, ma asteptam sa fie alaturi de seniorii liberali, care pe buna dreptate au pozitia pe care o au, total justificata, pentru ca daca p.s.d. are scorul pe care il are la galati, adevaratii sustinatori ai psd sunt noua conducere liberala de la galati in frunte cu domnul Stanga.
  Cat despre tacerea duplicitara a Bucurestiului, poate ca asta isi doreste, un galat comunist.
  1
  1
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.