Cum s-au împărţit mandatele de consilier local în judeţul Galaţi. 859 de aleşi, în 65 de localităţi

Cum s-au împărţit mandatele de consilier local în judeţul Galaţi. 859 de aleşi, în 65 de localităţi
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Forţa partidelor nu rezidă doar din numărul de primari care au fost aleşi la scrutinul din 27 septembrie, ci şi din numărul de consilieri locali care vor decide ce trebuie să pună în executare primarul în următorii patru ani. Proiectele unui primar pot fi respinse sau chiar blocate de consiliul local. Iar în perspectiva alegerilor parlamentare, un consilier local poate fi un agent electoral bun pentru partidul respectiv. Tocmai de aceea credem că este important să ştiţi cum s-au împărţit cele 859 de mandate de consilieri locali în judeţul Galaţi.

Conform datelor finale făcute publice de Autoritatea electorală permanentă, PSD şi-a luat partea leului - 426 de mandate de consilier local, adică aproape jumătate din total. Pe locul secund, PNL a obţinut 281 de mandate de consilier local, adică 32,7 la sută.

Cu 53 de consilieri locali, e drept niciunul în municipiul Galaţi, PMP s-a clasat pe locul al treilea al podiumului electoral. Pro România se poate mândri cu 36 de consilieri în localităţile judeţului, chiar dacă în municipiul reşedinţă nu a trecut pragul electoral. Alianţa USR-PLUS şi ALDE contabilizează un număr egal de aleşi locali - câte 23. Asociația Partida Romilor "Pro-Europa" a câştigat şapte mandate de ales local, iar Partidul Uniunea Independenta Pentru Tecuci - cinci. Pentru un partid local abia înfiinţat, cei doi consilieri locali pe care i-a câştigat PACT în municipiul Galaţi constituie o performanţă. La finele clasamentului, cu câte un consilier local, se plasează PPU (social-liberal), PER şi USR (candidat în afara alianţei cu PLUS).

Interesant este că niciunul dintre candidaţii independenţi la consiliul local nu a obţinut mandat, semn că aura alesului independent s-a cam risipit.

Reamintim şi numărul de primari câştigaţi de partide de la nivelul judeţului: PSD - 43 de mandate, PNL - 17 mandate, Pro România - două mandate, iar USR-PLUS, PMP şi ALDE - câte un mandat.

Citit 4353 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Iunie 2023 07:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.